NAF

Prisen på diesel opp 40 prosent på ett år

Del

Fra april 2021 til april 2022 økte prisen på diesel med 41 prosent, og bensin med 34 prosent viser tall fra SSB. - Dette er en kraftig oppvekker til regjeringen, nå må avgiftene kuttes, sier Thor Egil Braadland, myndighetskontakt i NAF.

NAF krever avgiftskutt for å få kontroll på prisgaloppen på drivstoff (Foto: NAF)
NAF krever avgiftskutt for å få kontroll på prisgaloppen på drivstoff (Foto: NAF)

Tallene er hentet fra Statistisk sentralbyrå (SSB).

- Det er ingen tegn til at prisøkningene stopper her. Før valget var en bensinpris over 20 kroner literen nesten utenkelig for Senterpartiet. Nå har prisene steget så mye at vi nærmer oss 30-tallet mange dager. Avgiftene på bensin og diesel må kuttes kraftig for å få pumpeprisen ned, sier Braadland.

Tomme løfter om avgiftskutt

Allerede da Støre-regjeringen tiltrådde lovet de å kutte avgifter som rammer vanlige folk, som drivstoffavgifter. Men løftene fra Hurdalsplattformen har så langt ikke blitt oppfylt. Drivstoffavgiftene har økt under Senterpartiet og Arbeiderpartiet.

- Folk kjenner at prisene på bensin og diesel nå gjør et innhogg i økonomien. Dette gjelder spesielt i distriktene, hvor færre har elbil og mange er helt avhengig av bilen i hverdagen. Hele 90 prosent i Distrikts-Norge bruker bilen på hverdagsreisene sine, minner Braadland om.

Avgifter trekker pumpeprisen opp

Snittprisen på bensin var på 21,24 kroner i april, og snittprisen på diesel var 20,99 kroner per liter. Når dieselprisen er 22 kroner per liter, utgjør avgiftene 44 prosent av pumpeprisen.

- Med så høyt avgiftsnivå kan regjeringen få til kutt som monner, her er det kun viljen det står på, sier Braadland. - NAF har foreslått en hel pakke med tiltak, hvor avgiftskutt er det viktigste. Tiltak som å fjerne omregistreringsavgiften på elbil og reduserte bompenger vil også bidra til å få ned presset på økonomien til alle som eier og kjører bil, sier Braadland.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

NAF krever avgiftskutt for å få kontroll på prisgaloppen på drivstoff (Foto: NAF)
NAF krever avgiftskutt for å få kontroll på prisgaloppen på drivstoff (Foto: NAF)
Last ned bilde

Om NAF

NAF
NAF
Skippergata 4
0152 Oslo

23 21 31 00http://www.naf.no

Hver tiende nordmann og 25 prosent av alle personbileiere er medlem i NAF. Dette gjør oss til Nordens største interesse- og forbrukerorganisasjon med nærmere 500 000 medlemmer. Organisasjonen er landsomfattende med 68 lokalavdelinger, 450 ansatte og ca. 2000 frivillige. NAF er en engasjert og markant samfunnsaktør som arbeider aktivt for at norske trafikanter skal kunne reise sikkert, effektivt og miljøvennlig. NAFs virksomhet omfatter kontroll og testing av biler ved 44 NAF-sentre, trafikkopplæring, veihjelp, reise, handel, juridisk bistand og forbrukerrådgivning m.m. Etter avtale med Vegdirektoratet driver NAF 27 øvingsbaner i Norge.

Følg pressemeldinger fra NAF

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra NAF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NAF

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom