Norsk Folkehjelp

Presseinvitasjon: 20 år med minekonvensjon: – En stor suksess, men mye gjenstår for å oppnå et minefritt 2025

Del

Hvem klarer å nå målet om å bli minefri, og hvem er verstinglandene? Mandag 25. november lanseres Mine Action Reviews årlige rapport ‘Clearing the Mines’ i Oslo.

Rapporten gir oversikt over omfanget av landminer på verdensbasis, og hvor mye som ryddes i det enkelte land hvert år. Lanseringen skjer samme dag som Oslo-konferansen for en minefri verden starter i Oslo.

Tid og sted: Mandag 25.11. kl 13:30 i Norsk Folkehjelps lokaler på Stortorvet 10 (inngang Møllergata).

Rapporten kan leses i sin helhet her: http://www.mineactionreview.org/documents-and-reports/clearing-the-mines-2019

Hovedfunn ‘Clearing the Mines 2019’

Resultater etter 20 år med minekonvensjonen

  • 56 land og 3 områder har fortsatt et mineproblem. 34 av disse har signert minekonvensjonen.
  • 33 land er ryddet fritt for landminer etter 20 år med minekonvensjon
  • Minst 2.880 km2 er ryddet siden avtalen trådte i kraft 1. mars 1999. Det tilsvarer et område større enn Nairobi, New York City og Roma til sammen.
  • Mer enn 4,6 millioner antipersonellminer har blitt destruert.

Resultater 2018

  • Mer enn 155 km2 ble ryddet fritt for miner
  • 146.200 antipersonellminer og 38.500 veibomber ble ryddet
  • To land ble erklært helt fri for antipersonellminer - Jordan og Palau.
  • Landene med flest miner i bakken var Afghanistan, Kambodsja og Irak. Dernest kommer Angola, Bosnia og Herzegovina, Thailand, Tyrkia og Jemen
  • Landene som gjorde mest for å etterleve sine forpliktelser overfor minekonvensjonen var Afghanistan, Sri Lanka, Thailand, Storbritannia og Zimbabwe.
  • Flere land overholdt ikke sine forpliktelser om å rydde, f.eks. Eritrea, Niger og Senegal.

Om Mine Action Review

Mine Action Review er et uavhengig prosjekt som støttes og publiseres av Norsk Folkehjelp med midler fra UD.

Kontaktpersoner:

Seksjonsleder for policy, beskyttelse og beredskap i Norsk Folkehjelp, Siv Mjaaland.

Tlf: 90 24 75 90. E-post: sivmja605@npaid.org

Kommunikasjonsrådgiver i Norsk Folkehjelp, Ingebjørg Sørenes.

Tlf: 92 23 18 61. E-post: ingebjorgs@npaid.org

Kontakter

Bilder

Om Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp
Norsk Folkehjelp
Stortorget 10
0155 Oslo

22 03 77 00http://www.folkehjelp.no

Norsk Folkehjelp er fagbevegelsens humanitære solidaritetsorganisasjon. Vi er en medlemsorganisasjon, og våre strategiske områder er rettferdig fordeling av makt og ressurser og vern om liv og helse. Vi jobber innenfor hovedområdene internasjonalt utviklingssamarbeid, humanitær nedrustning, redningstjeneste og flyktning og integrering. Norsk Folkehjelp har 2200 ansatte i 40 land. 

Følg saker fra Norsk Folkehjelp

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Folkehjelp på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Norsk Folkehjelp

Norsk Folkehjelp: Over 1000 parlamentarikere fra hele Europa advarer mot Israels planlagte annektering av Vestbredden24.6.2020 13:22:10 CESTPressemelding

Fire samfunnstopper og politikere fra Israel, sammen med 1080 parlamentarikere fra hele Europa, advarer i et brev mot Israels planlagte annektering av Vestbredden.Blant de norske underskriverne er Mathilde Tybring-Gjedde fra Høyre og Åsmund Aukrust fra Ap.Norsk Folkehjelp mener at den varslete annekteringen fortjener en sterk reaksjon og mottiltak fra Norge og verdenssamfunnet og applauderer initiativet og bidrar til å spre brevet..

58 norske organisasjoner krever en slutt på blokaden av Gazastripen – stopp kollektiv avstraffelse nå!5.5.2020 08:00:00 CESTPressemelding

Norsk Folkehjelp, Fagforbundet, Forsvar Folkeretten og Ship to Gaza Norway har tatt initiativ til et opprop til støtte for det palestinske folket under Covid-19-utbruddet. Organisasjonene som er tilsluttet krever at Norge bruker sin innflytelse for å få blokaden av Gazastripen hevet. Blokaden er en kollektiv avstraffelse som bryter med folkeretten.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom