Poteten er sunn, rimelig og bærekraftig
- Vi har sett en tydelig nedgang i forbruket av ferske poteter gjennom mange år, og spesielt er det de yngre som velger bort poteten, forteller Gerd Byermoen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt. Siden år 2000 har forbruket av ferske poteter gått ned med nesten 50 %.
De yngste velger bort potet til hverdags
I en undersøkelse foretatt høsten 2018 ser vi at 25 % i aldersgruppen 18 – 29 ikke spiser poteter til hverdags, og ca. 30 % spiser poteter en gang i uken i hverdagen. Til sammenlikning velger 36 % i aldersgruppen 60 + å spise poteter 3 av 4 dager i ukedagene.
I 1971 spiste 88 % av befolkningen i Norge poteter på hverdager og 93 % på søndager.
De unge liker poteter, men mange forbinder poteter med tradisjonsmat, som de ikke vanligvis lager. De fleste har et begrenset repertoar med middagsretter til hverdags, og mange bruker ofte pasta og ris.
Poteten er et nøkkelhullsprodukt
Det er fullt mulig å velge poteter i mange spennende retter. Faktisk er poteten et nøkkelhullsprodukt, og sammenlikner vi den med andre vanlige karbohydratkilder, som hvit ris og pasta, kommer den godt ut ernæringsmessig. Poteten er rik på karbohydrat, men har færre kalorier, og har i tillegg fiber, vitaminer og mineraler som er viktig for kroppen.
Anvendelig til hverdag og fest
Poteter er en svært anvendelig råvare som kan brukes på så mange måter. Hjemmelaget potetmos er noe alle liker. Det er raskt å lage og lett å spise. Ovnsbakte potetbåter er perfekt tilbehør til både kjøtt og fisk, og er raskt og enkelt å lage. Små poteter trekkes på 12 minutter og spises med skallet på, og sist men ikke minst er både potetpizza, potetlasagne og ulike eksotiske gryter fantastisk god mat for alle de som ønsker å spise godt og vegetarisk.
Poteten er et godt klimavalg
Poteter og rotgrønnsaker er klimavinnere, fordi de produseres lokalt og har svært lavt Co2 utslipp pr. kg. vare.
- Poteten kan være en del av løsningen på flere av FNs bærekraftsmål. Den kan bidra til god helse for flere mennesker, og den er en anvendelig matvare som er bra for både helse, miljø og lommebok, avslutter Gerd Byermoen.
Den Norske Potetdagen – 2. oktober 2019
Onsdag i høstferien, altså 2. oktober markerer vi den norske potetdagen for første gang. Dette skal bli en årlig merkedag for å sette fokus på alt det positive omkring poteten. Det er Opplysningskontoret for frukt og grønt som har etablert dagen i samarbeid med stolte produsenter og handelen, som vil være med å synliggjøre poteten på denne dagen og i de neste ukene.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge vår interne og eksterne kommunikasjon og er blant annet hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Bilder
Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Gode grunner til å spise appelsiner i påsken23.3.2024 08:00:00 CET | Pressemelding
I Norge importerer vi appelsiner hele året, og ifølge OFGs Frukt- og grøntstatistikk 2023 importerte vi hele 32 382 tonn appelsiner. Per nordmann blir dette i gjennomsnitt rundt 30 appelsiner - drøyt seks kilo i året (1). Mange av disse spises i påsken, men hvorfor akkurat da?
Kritisk til priskrig på påskesnop21.3.2024 10:28:53 CET | Pressemelding
Påsken er for mange en tid for å kose seg litt ekstra. Det er priskrig i butikken på påskegodt, og barnas påskeegg skal fylles. Samtidig kan det være greit å være bevisst på hvor mye usunt man skal tillate seg. Holder du igjen en stund til eller er det fulle påskeegg til hele familien allerede nå?
Frukt- og grøntvolumet går ned, men omsetningen i dagligvarebransjen er rekordhøy14.3.2024 10:52:25 CET | Pressemelding
I dag presenterte Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) ferske tall fra rapporten Frukt- og grøntstatistikk 2023. Rapporten viser volumnedgang for frukt og grønt, samtidig som omsetningen i dagligvarebransjen var rekordhøy i 2023. Dyrtid har stor innvirkning og dette er dårlig nytt for folkehelsen.
Nordmenn dropper dietter12.2.2024 08:52:28 CET | Pressemelding
En ny undersøkelse viser at de aller fleste nordmenn dropper dietter til fordel for mer langsiktige endringer i kostholdet.
«Bli en smaksdetektiv» vant 1.plass i intensjonsavtalens utmerkelser9.2.2024 15:44:18 CET | Pressemelding
Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG) med konseptet "5 om dagen barnehage" fikk 1.plass i konkurransen "intensjonsavtalens utmerkelser" som ble delt ut av Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol på NHO denne fredagen.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom