Polhavsavtalen trer i kraft

Avtale for å hindre uregulert fiske i den internasjonale delen av Polhavet, bedre kjent som Polhavsavtalen, ble underskrevet i oktober 2018. Nå har kyststatene Canada, Danmark, Grønland, Norge, Russland og USA, og fjernfiskeaktørene EU, Island, Japan, Sør-Korea og til slutt Kina ratifisert avtalen.
– Jeg er veldig glad for at Polhavsavtalen er en realitet. Det markerer tydelig at avtalepartene tar forvaltningen av de levende marine ressursene som måtte finnes der på alvor, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen.
Føre var-tiltak
Det meste av Polhavet ligger under kyststatene Canada, Norge, Russland, USA og Danmark på vegne av Grønland. Men sentralt i Polhavet er det et område som er internasjonalt farvann. Denne nye, regionale fiskeriforvaltningsavtalen gjelder for dette internasjonale havområdet på 2,8 millioner km2 – et område som er større enn Middelhavet.
Kyststatene og fjernfiskeaktørene EU, Island, Japan, Kina og Sør-Korea undertegnet avtalen for å hindre uregulert fiske i den internasjonale delen av Polhavet. Dette området er nå dekket av is store deler av året og det foregår ikke kommersielt fiske der. Ved en reduksjon i isdekket i tiårene fremover, kan fiske bli mulig.
– Det er beundringsverdig at så mange land har blitt enige om å ta grep før et problem har oppstått. Avtalen er et internasjonalt unikt føre var-tiltak ved at den løser et problem før det oppstår, sier Ingebrigtsen.
Varer i 16 år
Avtalen gjennomfører anerkjente forvaltningsprinsipper. Den forbyr ikke kommersielt fiske i internasjonal del av Polhavet, men forplikter partene til ikke å tillate egne fiskere å fiske her før internasjonale forvaltningstiltak er på plass. Det innebærer altså at ingen av avtalepartene kan starte fiske i Polhavet på egen hånd, uten samtykke fra de andre partene.
Nå skal partene opprette et felles program for vitenskapelig forskning og overvåking i løpet av to år, og bli enige om et regelverk for prøvefiske innen tre år.
Avtaleperioden er i utgangspunktet 16 år, med muligheter for forlengelse dersom ingen parter motsetter seg dette.
Bilder

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Kongens Gate 8
0032 Oslo
Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd
Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.
Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet
Foreslår å fase ut farledsbevis for russiske navigatører11.7.2025 15:00:00 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil fase ut muligheten for russiske navigatører til å føre større skip uten los i norske farvann.
Norge styrker samarbeidet med Ukraina under gjenoppbyggingskonferansen i Roma10.7.2025 16:30:00 CEST | Pressemelding
Norge står fast i sin støtte til Ukraina. Næringsminister Cecilie Myrseth leder den norske delegasjonen til Ukraine Recovery Conference (URC) som i år finner sted i Roma 9.–11. juli. Med til Roma er representanter fra næringsliv og sivilsamfunnet.
Norge inngår nye avtaler for å styrke Ukrainas energisikkerhet og grønne omstilling10.7.2025 08:00:00 CEST | Pressemelding
For å støtte gjenoppbygging og utvikling av et fremtidig og mindre sårbart energisystem, inngår Norge nå tre nye samarbeidsavtaler med NEFCO, UNDP og Energy Community.
Norge og Italia skal samarbeide om kritiske råvarer9.7.2025 16:55:56 CEST | Pressemelding
Næringsminister Cecilie Myrseth møtte Italias industriminister Adolfo Urso i Roma for å følge opp avtalen mellom Norge og Italia om samarbeid om kritiske råvarer.
Norge inngår stor og viktig frihandelsavtale3.7.2025 10:00:00 CEST | Pressemelding
I går ettermiddag ble Norge og de andre EFTA-landene enige om en ny frihandelsavtale med MERCOSUR-landene i Sør-Amerika. Energi, industrivarer, skipsfart og sjømat er blant næringene som vil få bedre markedsadgang.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom