Kulturdirektoratet

Petronelle Nielsens dagbøker blir nasjonal dokumentarv

Del

Petronelle Nielsens dagbøker om kjærlighet mellom kvinner på 1800-tallet er tatt opp i Norges dokumentarv. Det samme er dagbøker etter Bondelia husmorskole på Gjøvik, som viser norsk matkultur i en periode hvor landet er i sterk økonomisk og sosial utvikling.

Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket
Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket

– Vi fikk inn mange gode nominasjoner på temaet «hverdagsliv», slik som matkultur, og Skeivt kulturår 2022, som var det vi ønsket oss spesielt i år. Vi har besluttet å ta inn ni dokumenter og arkiv som viser en bredde i norsk kulturarv og historie, sier Hilde Elvine Bjørnå som leder den norske komiteen for verdens dokumentarv. 

Se alle dokumentene som tas opp i Norges dokumentarv 2022

Komiteens begrunnelse for innføringen av etterlatte papirer etter Petronelle Nielsen, Nasjonalbiblioteket 

Etterlatte papirer etter Petronelle Nielsen er den tidligste kjente skriftlige kilde som beskriver kjærlighet mellom kvinner rundt midten av 1800-tallet. Det er et unikt arkivmateriale som synliggjør og setter kjærlighet mellom likekjønnede i et historisk perspektiv. Petronelle Nielsen var en tidlig kvinnelig kunstmaler, en av de første myndiggjorte norske kvinner og hun reiste mye både i Norge, Europa og til USA. Hennes personlige beskrivelser omfatter også hverdagsliv sett med en ung kvinnes øyne, det er en sjeldenhet i denne tidsperioden. I tillegg er hennes reiseskildringer et viktig kildebidrag til tidlig reisevirksomhet. Skrivebøkene er også i form og stil viktige eksempler på tidlig latinsk håndskrift. Arkivet består av 11 skrivebøker, blant annet dagbøker og reiseskildringer.  

Komiteens begrunnelse for innføringen avarbeidsbøker og dagbøker fra Bondelia husmorskole, Innlandet fylkesarkiv 

Den nominerte serien på 57 arbeidsbøker og dagbøker fra Bondelia videregående skole på Gjøvik demonstrerer utviklingen i matkultur og matskikker gjennom en periode hvor landet er i sterk økonomisk og sosial utvikling. Skolen var en husmorskole, og dokumenterer med det også det som primært var en kvinneutdanning og husmorrollen gjennom en periode på over 40 år. Arkivmaterialet gir et godt innblikk i hva som ble forventet av kvinner med ansvar for hus og hjem, både når det gjelder praktiske og økonomiske ferdigheter.  

Fakta om Norges dokumentarv

Norges dokumentarv er den norske delen av UNESCOs Verdensminner som skal synliggjøre og ta vare på viktig kulturarv i form av dokumenter, arkiv, manuskript, foto, film og lyd. Det er den norske komiteen for verdens dokumentarv som vurderer og avgjør hvilke dokumenter som blir skrevet inn i Noregs dokumentarv. Komiteen nedsettes av Kulturrådet etter samråd med Den norske UNESCO-kommisjonen, men består av eksterne fagpersoner. Kulturrådet er også sekretariat for komiteens arbeid.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket
Foto: Gorm K. Gaare/Nasjonalbiblioteket
Last ned bilde
Foto: Henrik Anker Ouren/Nasjonalbiblioteket
Foto: Henrik Anker Ouren/Nasjonalbiblioteket
Last ned bilde
Elever og ansatte ved Bondelia Husmorskole i 1933.  Foto: Mjøsmuseet/Digitalt Museum
Elever og ansatte ved Bondelia Husmorskole i 1933. Foto: Mjøsmuseet/Digitalt Museum
Last ned bilde

Lenker

Om Kulturdirektoratet

Kulturdirektoratet
Kulturdirektoratet
Mølleparken 2
0459 OSLO

21 04 58 00http://kulturradet.no

Følg pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kulturdirektoratet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kulturdirektoratet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom