Personlig oppvarming i nye kontorbygg kan være lønnsomt
Med behovsstyrt ventilasjon og personlig oppvarming i nye kontorbygg kan man få lavere utslipp og mer fornøyde brukere, viser en studie fra Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN).

For å oppnå ambisiøse målsetninger om lavutslipps- og nullutslippsområder, er det en forutsetning at bygningene har lavt varmetap og er skjermet mot overoppvarming fra sola.
– Gjennom forskning og teknologiutvikling har vi kommet langt i å løse dette, men de tekniske systemene må også bidra til at brukerne opplever god luftkvalitet, godt lys og tilfredsstillende temperatur i disse byggene, med minst mulig klimabelastning, sier seniorforsker Sverre B. Holøs i Sintef.
Peker på gode løsninger
Det er forsket fram mange ulike løsninger, men ikke alle er like egnet til alle typer bygninger. For en tiltakshaver eller byggeier er det sjelden lønnsomt eller lurt å forsøke å kombinere alt for mange løsninger: Hun risikerer å sitte igjen med et dyrt "ingeniørjuletre" som er vanskelig å drifte.
Forskerne i FME ZEN har gått gjennom mye litteratur og pågående prosjekter for å blinke ut teknologier som allerede nå egner seg for noen vanlige bygningskategorier, og andre som kan bidra til framtidens løsninger etter videre utvikling.
Rapporten "Building services solutions suitable for low emission urban areas" peker for eksempel på at behovsstyrt ventilasjon, romvarme tilført med ventilasjonluft, samt personlig oppvarming og kjøling kan være lønnsomme grep for nye kontorbygg.
Dette kan bidra til lave utslipp og fornøyde brukere. Imidlertid passer ikke alle løsninger overalt. For eksempel egner oppvarming med ventilasjonsluft seg foreløpig dårligere i boliger, hvor mange ønsker kjølige soverom.
– Formålet til tekniske bygningsinstallasjoner er å bidra til godt inneklima og produktivt arbeidsmiljø. Med velfungerende behovsstyrte klimatiseringsløsninger og høyeffektiv energigjenvinning, kan vi oppnå dette med svært lave klimautslipp, sier fagdirektør Mads Mysen i GK Inneklima, som er en av partnerne i FME ZEN.
Rapporten er først og fremst et hjelpemiddel for videre utvikling mot nullutslippsområder i FME ZEN og et "oversiktskart" over anbefalte utviklingsveier og sannsynlige blindgater, men inneholder også en rekke eksempler og vurderinger som er interessante for byggeiere generelt.
Om FME ZEN:
Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) skal bidra til å muliggjøre overgangen til lavutslippssamfunnet ved å utvikle bærekraftige områder med null klimagassutslipp. Senteret er et forskningssenter for miljøvennlig energi utpekt av Norges Forskningsråd. Gjennom FME ZEN samarbeider kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål. Et av tiltakene for å nå dit er etableringen av nullutslippsområder (pilotprosjekter) som vil fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologier og løsninger som utvikles i forskningssenteret. NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Community og SINTEF Energi.
Kontakter
Sverre B. HoløsSeniorforsker
Tel:90795424SverreB.Holos@sintef.noJudith ThomsenForskningsleder
Tel:905 85 022judith.thomsen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Følg pressemeldinger fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra SINTEF
Ny materialbruk og produksjonsprosess gir billigere og mer miljøvennlige batterier29.6.2022 16:17:44 CEST | Pressemelding
Et SINTEF-ledet europeisk forskningsprosjekt skal gjøre produksjonen rimeligere og mer miljøvennlig, mens batteriene blir både sikrere og mer effektive.
Nå kan det miljøskadelige kunstgresset komme til nytte27.6.2022 10:07:50 CEST | Pressemelding
Sammen med bedriften Green Recycling i Rogaland, skal SINTEF undersøke ulike teknologier for å omdanne lavkvalitetsplast fra kunstgress til gjenbrukbare materialer.
Å energioppgradere er mye bedre for klimaet enn å bygge nytt16.6.2022 08:34:07 CEST | Pressemelding
Ambisiøs energioppgradering kan gi en betydelig klimagevinst sammenliknet med ikke å gjøre noe eller å rive og bygge nytt, viser studie.
Norsk teknologi i kjøleskap og varmepumper kan redusere global oppvarming13.6.2022 17:27:48 CEST | Pressemelding
Trondheim, 13. juni – En stadig voksende befolkning med økende levestandard vil øke bruken av kjøleskap og varmepumper for å varme eller kjøle boliger og arbeidsplasser. Teknologi som er utviklet i Norge, kan gjøre at vi unngår en halv grad global oppvarming.
Norsk teknologi kan hindre global temperaturøkning med en halv grad9.6.2022 12:46:09 CEST | Presseinvitasjon
Å erstatte den klima-uvennlige gassen HFC med CO2 i kjøle- og varmesystemer som for eksempel frysere og varmepumper, vil gi et stort bidrag for klimaet. 13.-15. juni samles 350 forskere fra hele verden i Trondheim for å dele kunnskap om temaet.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom