Personlig oppvarming i nye kontorbygg kan være lønnsomt
Med behovsstyrt ventilasjon og personlig oppvarming i nye kontorbygg kan man få lavere utslipp og mer fornøyde brukere, viser en studie fra Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN).

For å oppnå ambisiøse målsetninger om lavutslipps- og nullutslippsområder, er det en forutsetning at bygningene har lavt varmetap og er skjermet mot overoppvarming fra sola.
– Gjennom forskning og teknologiutvikling har vi kommet langt i å løse dette, men de tekniske systemene må også bidra til at brukerne opplever god luftkvalitet, godt lys og tilfredsstillende temperatur i disse byggene, med minst mulig klimabelastning, sier seniorforsker Sverre B. Holøs i Sintef.
Peker på gode løsninger
Det er forsket fram mange ulike løsninger, men ikke alle er like egnet til alle typer bygninger. For en tiltakshaver eller byggeier er det sjelden lønnsomt eller lurt å forsøke å kombinere alt for mange løsninger: Hun risikerer å sitte igjen med et dyrt "ingeniørjuletre" som er vanskelig å drifte.
Forskerne i FME ZEN har gått gjennom mye litteratur og pågående prosjekter for å blinke ut teknologier som allerede nå egner seg for noen vanlige bygningskategorier, og andre som kan bidra til framtidens løsninger etter videre utvikling.
Rapporten "Building services solutions suitable for low emission urban areas" peker for eksempel på at behovsstyrt ventilasjon, romvarme tilført med ventilasjonluft, samt personlig oppvarming og kjøling kan være lønnsomme grep for nye kontorbygg.
Dette kan bidra til lave utslipp og fornøyde brukere. Imidlertid passer ikke alle løsninger overalt. For eksempel egner oppvarming med ventilasjonsluft seg foreløpig dårligere i boliger, hvor mange ønsker kjølige soverom.
– Formålet til tekniske bygningsinstallasjoner er å bidra til godt inneklima og produktivt arbeidsmiljø. Med velfungerende behovsstyrte klimatiseringsløsninger og høyeffektiv energigjenvinning, kan vi oppnå dette med svært lave klimautslipp, sier fagdirektør Mads Mysen i GK Inneklima, som er en av partnerne i FME ZEN.
Rapporten er først og fremst et hjelpemiddel for videre utvikling mot nullutslippsområder i FME ZEN og et "oversiktskart" over anbefalte utviklingsveier og sannsynlige blindgater, men inneholder også en rekke eksempler og vurderinger som er interessante for byggeiere generelt.
Om FME ZEN:
Forskningssenter for nullutslippsområder i smarte byer (FME ZEN) skal bidra til å muliggjøre overgangen til lavutslippssamfunnet ved å utvikle bærekraftige områder med null klimagassutslipp. Senteret er et forskningssenter for miljøvennlig energi utpekt av Norges Forskningsråd. Gjennom FME ZEN samarbeider kommuner, næringsliv, myndighetsorgan og forskere tett for å planlegge, utvikle og drifte områder uten klimagassutslipp. Mer effektiv energibruk, produksjon og bruk av fornybar energi vil bidra til bedre miljøet lokalt og til å nå nasjonale klimamål. Et av tiltakene for å nå dit er etableringen av nullutslippsområder (pilotprosjekter) som vil fungere som innovasjonsarena og utprøvingsområde for teknologier og løsninger som utvikles i forskningssenteret. NTNU er vertsorganisasjon og leder senteret sammen med SINTEF Community og SINTEF Energi.
Kontakter
Sverre B. HoløsSeniorforsker
Tel:90795424SverreB.Holos@sintef.noJudith ThomsenForskningsleder
Tel:905 85 022judith.thomsen@sintef.noKathrine NitterSenior kommunikasjonsrådgiver
Tel:+47 932 00 559kathrine.nitter@sintef.noBilder

Om SINTEF
Følg saker fra SINTEF
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra SINTEF på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste saker fra SINTEF
Vil ha klimatilpasset prosjektering av luftede kledninger20.4.2021 08:48:13 CEST | Pressemelding
Arkitekter, ingeniører og planleggere må legge større vekt på lokalt og framtidig klima når de prosjekterer. Det mener forskere bak en ny rapport om luftede kledninger.
Tydelige luminanskontraster bidrar til god orientering og farevarsling14.4.2021 06:00:00 CEST | Pressemelding
Byggforskserien gir en enkel beskrivelse av hvordan man kan beregne luminanskontrast i prosjekteringsfasen og hvordan man dokumenterer at forskriftskrav er ivaretatt.
SINTEF HENTER NRK-TALENT FOR Å LAGE PODCAST9.4.2021 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskningsinstituttet SINTEF har hentet programleder i NRK, Aksel Faanes Persson (34) for å lage ny podcast om forskning.
Hvordan kan kommunene bidra til grønn næringsutvikling?8.4.2021 09:01:12 CEST | Pressemelding
Regjeringen vil øke den grønne konkurransekraften i norsk næringsliv. Men hvordan kan grønn konkurransekraft måles? Og hva bør kommunene gjøre for å få fart på omstillingen? Trondheim kommune og SINTEF utvikler nå et eget veikart for kommunesektoren.
Anne-Jorunn Enstad blir sertifiseringsleder i SINTEF Community6.4.2021 10:35:23 CEST | Pressemelding
Anne-Jorunn Enstad er ansatt som ny sertifiseringsleder i SINTEF Community. Hun starter i jobben 1. juni.
PRESSEKONFERANSE I DAG: Ny teknologi kan føre til drastisk reduksjon i forurensning fra cruiseskip, biler og tog26.3.2021 07:00:00 CET | Pressemelding
Ny og banebrytende teknologi vil kunne gi sjåfører beskjed om at de har for høye utslipp. Teknologien kan få stor betydning i det globale arbeidet med å redusere luft- og støyforurensning.
Gammel murstein lever videre i nye bygg22.3.2021 09:56:35 CET | Pressemelding
SINTEF og byggenæringen ser på hva som skal til for at teglstein fra bygninger som rives, brukes på nytt.
I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom