MatPrat

Perfekte pinner på plass!

Del
Julen, julen, julen den er her, og igjen dukker det opp kjente pinnekjøttspørsmål du kanskje bare lurer på en gang i året. Heldigvis kan ekspertene våre hjelpe deg med alt du lurer på om årets pinnekjøttmiddag.
Klassisk pinnekjøtt med rotmos: 37 prosent av nordmenn velger pinnekjøtt på julaften
Klassisk pinnekjøtt med rotmos: 37 prosent av nordmenn velger pinnekjøtt på julaften

Ifølge årets ferske juleundersøkelse gjennomført av YouGov for MatPrat, velger 37 prosent av nordmenn pinnekjøtt på julaften.

– Dette har blitt en tradisjon over hele landet, og det er klart vi må hjelpe til, slik at det blir perfekt, sier kokk og matrådgiver i MatPrat, Anette Fjelleng Hansen.

Hva er egentlig best, røkt eller urøkt?

– Her er det ingen fasit, det røkte kjøttet har en karakteristisk røyksmak, mens det urøkte har mer saltsmak, så for å finne du ut hva du selv liker best, er jo det beste å teste ut begge deler. Uansett hva du velger, se etter noe med mye kjøtt og moderat med fett og pass også på at det ser speket nok ut – og ikke rått. Det er under spekeprosessen smaken endrer seg til den gode pinnekjøttsmaken vi elsker, forteller Anette.

Hvor mye pinnekjøtt trenger du per person?

– Jeg pleier å beregne 400 gram tørket pinnekjøtt per pers, gjerne 500 gram for de ekstra sultne. Men skal du servere vossakorv, medisterkaker eller julepølse i tillegg, kan du minke mengden til 250 gram, da slipper du gjerne altfor mye rester også, mener Anette.

Hvor lenge skal jeg vannet ut og dampe pinnekjøttet?

– For å lage det perfekte pinnekjøttet, finnes en enkel huskeregel: 30-3: 30 timer utvanning og 3 timer damping. Men se om kjøttet løsner fra beinet. Faller det litt fra hverandre, er det ferdig, mener Anette. 

– For å at kjøttet skal bli skikkelig mørt og få en nydelig smak, bør du faktisk vanne det ut i 30 timer, da får nemlig kjøttet tilbake sin naturlige væskebalanse. Og det er ikke nødvendig å bytte vann, da mister det gjerne en del av smaken sin.

Bjørkepinner eller rist i kjelen?

– Dropp begge deler! Mitt aller beste pinnekjøttips er å bruke poteter i bunn, da får du også en nydelig smak på disse, tipser Anette.

– Å bruke poteter er helt genialt fordi du da får ferdige poteter klart samtidig som kjøttet. I tillegg får potene en helt fantastisk smak, du ikke har kjent maken til. Ha på vann så det dekker potetene, og legg i kjøttet. Lokk på! 

Jula er ødelagt: Jeg har glemt å vanne ut pinnekjøttet!

– Det finnes alltid en løsning. Ha pinnekjøttet i en kjele og fyll på med kaldt vann. Varm sakte opp til kokepunktet og gjenta gjerne dette minst én gang. Senk varmen og sett på lokk. La det trekke til kjøttet slipper beina. Dette er ikke den ideelle måten å gjøre det på, men det er bedre enn ingenting! Med denne løsningen er det lurt å tenke på at tilbehøret ikke krydres for mye og at du gjør klart ekstra drikkevarer, da det kommer til å smake litt saltere enn vanlig, råder Anette.

Vær kreativ med restene

Har du pinnekjøtt igjen etter julemiddagen så finnes det mange måter du kan bruke opp restene på.

– Jazz opp pinnekjøttrestene med asiatiske smaker, tenk litt utradisjonelt. En potetkake med pinnekjøtt, en digg sandwich eller pinnekjøtt i vaffel med en deilig barbequesaus kan få restematen til å nå nye høyder i romjula!

– Og vil du prøve pinnekjøttet på pizzaen, kan du kombinere med rødløk og rødkål, og få brukt opp enda mer av restene som passer supert sammen. Tenk litt utradisjonelt, julematrestene har smaker som passer til så mye mer enn vi er vant til, avslutter Anette og ønsker dere alle lykke til med årets pinner.

Kontakter

Bilder

Klassisk pinnekjøtt med rotmos: 37 prosent av nordmenn velger pinnekjøtt på julaften
Klassisk pinnekjøtt med rotmos: 37 prosent av nordmenn velger pinnekjøtt på julaften
Last ned bilde
Tenk utradisjonelt: prøv pinnekjøtt med pepperglaze
Tenk utradisjonelt: prøv pinnekjøtt med pepperglaze
Last ned bilde
Bruk opp restene, lag en pizza med pinnekjøtt
Bruk opp restene, lag en pizza med pinnekjøtt
Last ned bilde

Om MatPrat

MatPrat
MatPrat
Lørenveien 40
0585 Oslo

MatPrat er Opplysningskontoret for egg og kjøtt. Gjennom MatPrat bidrar vi med matinspirasjon, -informasjon og -kunnskap. MatPrat er merkenøytralt og vi jobber på oppdrag fra den norske egg-og kjøttproduserende bonden.

Følg pressemeldinger fra MatPrat

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MatPrat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra MatPrat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye