UNICEF Norge

Penelope Lea blir UNICEFs første klimaaktivistiske ambassadør

Del

Norske Penelope Lea (15) er den første klima- og miljøaktivisten noen gang valgt som ambassadør i hele UNICEF-systemet. Hun er også den nest yngste.

Penelope Lea er UNICEF Norges nye ambassadør.
Penelope Lea er UNICEF Norges nye ambassadør.

Lea har vært miljøaktivist siden hun var åtte år gammel, og ble valgt inn i styret for Miljøagentene i Oslo som 11-åring. Hun har ledet Barnas Klimapanel og holdt appeller både under FNs klimaforhandlinger i Bonn, på Arendalsuka og på TV.

Nå tar hun fatt på rollen som ambassadør for UNICEF Norge. Ett av målene er å kunne påvirke beslutningstakere til å handle umiddelbart for å stoppe klimaendringene og bekjempe konsekvensene.

– Klimakampen er en kamp for barns rettigheter, trygghet og barns fremtid. Alt det grunnleggende vi trenger for å leve. UNICEF arbeider for barn over hele verden og jeg er utrolig glad for å få jobbe sammen med dem. Jeg er så klar og utålmodig, for å gi alt jeg kan for å bidra i dette arbeidet, sier Penelope Lea.

Generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken, peker på at klimaendringer er en sak som angår alle nåtidens og fremtidens barn.

– I dag er barn og unge blant de som tydeligst ser de enorme utfordringene og de nye mulighetene som ligger foran oss. Vi gjør klokt i å lytte til dem. Barna er bærere av vår felles fremtid, og her ligger kjernen i UNICEFs oppdrag – å løfte frem barnas stemmer og kjempe for deres rettigheter. Barn som er modige nok til å kjempe for det de tror på, slik som Penelope Lea gjør, skal vite at de har verdens største hjelpeorganisasjon i ryggen. Ved å velge henne til vår ambassadør, håper vi å inspirere flere barn til å ytre sine meninger, sier Viken.

Hver eneste dag møter UNICEF utfordringer forårsaket av klimaendringer. Naturkatastrofer, tørke, oversvømmelser og luftforurensning er alvorlige problemer som påvirker millioner av barn over hele verden. Vi så dette tidligere i år med syklonen Idai i Mosambik, og vi så det nå nettopp på Bahamas. UNICEF skal gjøre mer for barna som påvirkes av klimaendringene, ikke bare i form av nødhjelp, men også ved å være en del av løsningen.

Lea peker på at vi må alle jobbe sammen for å stanse klimaendringene. Hun kaller det en soladiritetskamp.

– Men klimaendringer treffer så usolidarisk. De treffer oss alle. Vi har all kunnskap vi trenger for å stanse videre klimaendringer. Det handler om innstilling nå. Vi må skape samhold og tørre å ta inn over oss den situasjonen vi er i. Så må vi handle, sier hun.

Viken mener Lea har en fantastisk evne til å nå gjennom både til barn og voksne.

– Hun er uredd, ambisiøs og ekstremt kunnskapsrik. Hun er en inspirasjon for veldig mange, blant andre meg. Jeg gleder meg til samarbeidet og til hva vi kan få til sammen, sier generalsekretæren.

– I år feirer vi FNs barnerettigheters 30-årsjubileum. Da passer det veldig godt å få en ung engasjert stemme som Penelope Lea på laget for å bidra til at barn i Norge virkelig blir tatt på alvor.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Penelope Lea er UNICEF Norges nye ambassadør.
Penelope Lea er UNICEF Norges nye ambassadør.
Last ned bilde
Penelope Lea og generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.
Penelope Lea og generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken.
Last ned bilde
Penelope Lea skal sammen med UNICEF kjempe for klimaet og barns rett til å si sin mening og bli hørt.
Penelope Lea skal sammen med UNICEF kjempe for klimaet og barns rett til å si sin mening og bli hørt.
Last ned bilde

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

Koronakrisen gjør sommerferien verre for mange familier4.6.2020 06:00:00 CESTPressemelding

I en fersk undersøkelse gjort for UNICEF Norge blant norske barnefamilier, svarer én av fire at de føler den pågående koronasituasjonen vil påvirke deres evne til å gi barna den sommerferien de fortjener. Dette tilsvarer i overkant av 158.000 barnefamilier. I gruppen med lavest husstandsinntekt (samlet årsinntekt under 300.000 kroner), svarer hele 49 prosent at koronasituasjonen påvirker evnen til å gi barna sommerferien de fortjener.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom