Sony Music Norway

Peder Elias har kjærlighet og ensomhet som rød tråd i albumdebuten

Del

25 år gamle Peder Elias fra Trondheim har over 250 millioner streams og er allerede stjerne i Asia når han albumdebuterer med "Love & Loneliness" fredag 29. april.

Love & Loneliness artwork
Love & Loneliness artwork

Trønderen Peder Elias Eriksrud Kjørholt er etablert som artist og låtskriver i Norge, men på vei til å bli superstjerne i Asia. Med debutalbumet Love & Loneliness samler 25-åringen opp et utvalg av låtene han har gitt ut de siste årene, i tillegg til et par nye. 
«Tittelen beskriver en slags rød tråd, for alle låtene handler enten om kjærlighet eller ensomhet, eller begge deler, på en eller annen måte. Og jeg ønsker at lytterne skal føle seg mindre ensomme, og fylt med kjærlighet eller i hvert fall gode følelser, etter å ha hørt på albumet.»
Dette er ikke popmusikk som terapi, men Peder Elias liker å skrive låter med mer enn en fin melodi og ord som rimer. Det skal gjerne være et budskap som kan hjelpe lytteren litt videre på vei i livet, på samme måte som at det å skrive dem kan ha hjulpet ham med å forstå eller bearbeide noe.

«Åpningssporet Better Alone handler om at man noen ganger må være litt alene for å finne tilbake til seg selv og hva og hvem som gjør en glad».Låten skrev Peder Elias på skrivecamp med Turab og Rasmus Blomberg, og produserte ferdig med Sivert Hjeltnes og Anders Kjær. «Hvis et forhold ikke er helt bra så må du enten jobbe med det, eller komme deg ut av det. Dette er farsjans favoritt, mest fordi at det er litt ekstra trøkk i den.»

Loving You Girl var originalt en hit for Opus X på nittitallet. Peder Elias lekte seg med den sammen med Anders Kjær og Sivert Hjeltnes, og alt falt på plass når de fikk med seg Hkeem. «Dette var et overskuddsprosjekt som utfordret meg vokalt. Den skiller seg naturlig nok litt fra de andre låtene mine, og tilbakemeldingene har vært over all forventning. Faktisk har den gitt karrieren min et kjempeløft. Den er en hit i Korea hvor den har streamet over 60 millioner til nå, og Jungkook, som er medlem av verdens største boyband BTS, delte nylig en snutt av at han sang på den og sa det var favorittlåten hans. Veldig morsomt!»

En av de første låtene Peder Elias skrev var Good For You, en bittersøt låt om å gjøre det slutt. «Denne står mitt hjerte veldig nær, og jeg får stadig meldinger fra fans om at den har hjulpet dem gjennom et breakup.» En fun fact er at den ble en hit i Sverige, og når den nådde en million streams var det ikke bare den første millionen for Peder Elias, men også for Espen Haugland og Junior Oliver som han skrev låten med. Siden da har Junior jobbet med blant annet Ariana Grande og Dua Lipa, så han har – i likhet med Peder Elias – blitt «mangemillionær». 

«I tell myself I’m fine for another day, but I’ll be here alone playing FIFA». Peder Elias er opptatt av at gutter og menn må snakke mer åpent om mental helse, spesielt før det går skikkelig galt, nettopp sånn at det kanskje ikke blir helt kræsj og ingen vei tilbake. «Når et forhold ryker sier mange, særlig gutter, at det går heeelt bra med dem. Gutter føler ofte at de har lov til å bli sinte, men ikke lei seg eller såret, så da snakker de ikke om hvordan de faktisk har det. Selvsagt har de ikke blitt dumpa, selvsagt var dette noe de valgte selv, og selvsagt holder de ikke på å kveles av sorg der de sitter hjemme alene og spiller FIFA og later som om alt er helt topp.» Låten FIFA er inspirert av guttekompiser som skal få være anonyme og Peder Elias laget den med Alex Charles, Jim Bergstedt og Helge Moen.

Og når vi først snakker om vanskelige følelser som er vanligere enn man tror. «Ingen vil se eksen på fest sammen med noen andre, når man fortsatt prøver sitt beste for å komme seg videre i livetWhen I´m still getting over you ble skrevet i en av de første Zoom-sessions jeg var med på da lockdown var et faktum.» Det var meningen at en nederlandsk artist skulle gi den ut, men så ble det covidendringer i de planene. Og etter nesten et år hadde Peder Elias fortsatt refrenget på hjernen og bestemte seg for å gi den ut selv. 
«Ja, jeg fikk den ikke helt ut av hodet, så da ringte jeg Joonas (Parkonen) og fikk skrevet og produsert den ferdig. Men så fant vi ut at den burde være en duett og det ble enda nye Zoom-sessions med New Zealandske Paige som jeg har digga lenge». Låten ble listet på riksdekkende radio på begge sider av kloden, og ble nummer én på listene i Taiwan.
«Utrolig gøy å gå til topps! Noe annet som gjorde stort inntrykk var når jeg nylig spilte den live og noen i publikum kjente seg så igjen i teksten og gråt så hardt at de måtte gå ut av salen. Veldig trist og veldig hyggelig på samme tid!»


Bonfire derimot, er bare hyggelig. «Dette er en låt jeg, og forhåpentligvis alle som hører på den, kun forbinder med good vibes! Jeg jobbet med Magnus Bertelsen og Ronny Johansen en fin sommerdag 2019. Mens Magnus, som også co-produserte med Kristoffer Haugan, klippet inn gitarriffet mitt gikk jeg inn i rommet ved siden av for å teste en idé. 5 min senere hadde jeg et taleopptak med improvisasjon hvor alle delene av låten og melodien bare satt. En utrolig deilig følelse når alt faller på plass nesten helt av seg selv.». 
Det enkleste er ofte det beste sies det, og da er det kanskje ikke helt tilfeldig at dette er låten som var Peder Elias’ gjennombrudd i Asia. Bonfire ble, og er fortsatt, en hit i Korea. Faktisk har den ligget på hitlistene i godt over to år, det er gjort utallige coverversjoner og fanvideoer. Hittil har låten streamet over 100 millioner ganger, og gitt Peder Elias både gull, platina og dobbelt platina troféer.  

Det har blitt noen troféer og morsomme gavepakker fra fans i Asia. Men lite blomster...
«Roses er litt konseptuell. Jeg hadde frasen «who gave you all the roses» i hodet og så for meg en scene etter et fiktivt brudd. Stemningen er egentlig OK, helt til et siste møte hvor jeg-personen ser at eksen har fått en bukett roser – kjærlighetens blomst – og innser at det allerede er en ny på banen». Låten har Peder Elias skrevet og produsert med Kristian Moen. 

Hide and Seek er også inspirert av en setning Peder Elias fikk på hjernen.
«Ja, "hide and seek with sad people" var en linje jeg rett og slett syntes var veldig fet, den skilte seg ut og satt ord på noe jeg synes jeg ser mye av. Låta handler om at alle gjemmer seg bak en fasade. Maprøver å bare vise det beste av seg selv og narrer kanskje andre, men når man gjemmer vekk vonde følelser, så narrer man seg selv også. En farlig form for gjemsel.» Låten gikk til topps i Taiwan, hvor mange fans ble opphengt i taleopptaket helt på slutten hvor Peder Elias snakker litt. «Det er jo litt artig å tenke på at folk på den andre siden av verden lærte seg en setning på kav trøndersk.»

Noe annet som får Peder Elias til å trekke på smilebåndet er Favourite Regret«Den låten var og feelgood fra a til å i prosessen. Kazoo-lyden man tror er en synth laget jeg med munnen og jeg hadde det deilig barnslig og gøy i studio. Så jeg koste meg når jeg laget den og det ble enda mer morsomt når Sval kom inn i bildet. Dette var mitt første samarbeide med en annen artist og vi var på VGlista og fikk reise til vakre Barmestrand og spilte den der for Klassesquizenvinnerne. På Norway Cup fikk jeg med meg talentfulle Hanne Mjøen som stand in for Sval foran over 20.000 publikummere, og det var også utrolig gøy.» Så en låt om å angre uten å egentlig angre som han ikke angrer på i det hele tatt. 

De fleste låter tar litt tid, for det er litt frem og tilbake, men Best Friend ble skrevet nesten like fort som Bonfire. 
«Midt i en annen låt og session datt "I fell in love with my best friend, she's all that Ive ever dreamed about" bare inn i hodet mitt, melodilinjen også.Pleier ikke spore av sånn, men heldigvis elsket Ida og Magnus som jeg jobbet med da den også så vi kjappa oss å skrive ferdig den vi egentlig holdt på med og så laget vi Best Friend i en voldsom fart. Låta har ikke 100 millioner streams men jeg er 100 prosent strålende fornøyd med og glad i den». 

Love & Loneliness avslutter med et bonusspor. «Jeg hadde aldri forventa at Keiino skulle kontakte meg og si de ville lage en låt sammen. Men det gjorde de, og jeg synes at A New Beginning ble en utrolig fin miks av våre uttrykk. Det å få en ny start er noe ekstra mange kjenner seg igjen i etter de siste årene, og jeg synes det å avslutte albumet gir en fin optimisme for fremtiden både for meg som artist og forhåpentlig også den som lytter».
Låten kom ut i desember 2021 og ble kanskje litt borte i alle julesangene her hjemme, men i den suste rett inn på listene i Taiwan og ble Keiinos første hit i det Asiatiske markedet.

I tillegg til å skulle gi ut Love & Loneliness gleder Peder Elias seg til å endelig få spille mer live. Både i Norge og Asia. 
«Jeg artistdebuterte jo på sensommeren 2018, og hadde det travelt med deltidsjobber og studier. Etter noen slipp til hadde jeg endelig kommet til et punkt hvor det var aktuelt å booke mer show og konserter, men så kom mars 2020 og alle vet hva det betød for artister. Så det blir fantastisk å kunne stå på scenen og se utover et publikum igjen. Om det er 50 eller 50.000 spiller ingen rolle, jeg er så klar! Drømmen var å kunne besøke både Korea og Taiwan også innen året er omme, og det ser ut til å skje.»

Peder Elias velger å gi ut musikk i et tradisjonelt albumformat i en tid hvor måten folk konsumerer musikk stadig er i endring.
«Jeg synes langspillerformatet er perfekt for å introdusere meg på en ordentlig måte. Jeg gleder meg skikkelig til å gi ut en gjennomtenkt pakke som presenterer meg som artist og låtskriver mer helhetlig enn singlene kan gjøre hver for seg. Når de blir satt sammen som dette så ser man jo den røde tråden, og budskapene blir tydeligere. Forhåpentlig liker folk det både her hjemme og i Asia, og jeg må innrømme at jeg blir ekstra glad om musikken blir mer enn underholdning. Det er popmusikk, men kanskje hjelper den noen litt når de føler seg alene om å ikke mestre livet sånn som det ser ut til at alle andre gjør, eller når hjertet får seg en sprekk. Når de sliter med kjærligheten eller kjenner på ensomheten.»

Peder Elias slipper debutalbumet «Love & Loneliness» fredag 29. april 2022

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Love & Loneliness artwork
Love & Loneliness artwork
Last ned bilde
Peder Elias (c) Paulina Kolataj
Peder Elias (c) Paulina Kolataj
Last ned bilde
Peder Elias (c) Paulina Kolataj
Peder Elias (c) Paulina Kolataj
Last ned bilde

Lenker

Om Sony Music Norway

Sony Music Norway
Sony Music Norway
Gjerdrums vei 10A
0484 Oslo

+47 22 88 00 00http://www.sonymusic.no

Vi er Norges ledende plateselskap, og representerer et bredt spekter av aktive internasjonale og norske artister, i tillegg til en omfattende katalog av stor musikkhistorisk betydning, kvalitet og innflytelse.

I Sony Music Entertainment Norway respekterer og beundrer vi våre artister og vi er stolte av å kunne representere og støtte deres visjoner og kreative tiltak. Vi er 40 ansatte som medvirker til å skape et vekstgrunnlag som fremmer musikkens utvikling og som skaper det gode arbeidsmiljøet som kjennetegner oss som virksomhet.

Sony Music Entertainment Norway A/S utgir bl.a. Beyoncé, Madcon, The Chainsmokers, Kygo, Alan Walker, Maria Mena, Camila Cabello, Jesper Jenset, Khalid, Rat City, Calvin Harris, Stina Talling, Miley Cyrus, HAYES, Justin Timberlake, Katastrofe, EMIR, Amanda Delara, Foo Fighters, Morgan Sulele, Ina Wroldsen, Hkeem, P!nk, Lars Vaular, Bruce Springsteen m.fl.

Følg pressemeldinger fra Sony Music Norway

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Sony Music Norway på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Sony Music Norway

Ærlig og personlig fra Turab19.5.2022 08:30:00 CEST | Pressemelding

«Jeg lot hun dra» er blant Turabs mest ærlige og personlige låter, og markerer på mange måter en ny start med flere spennende prosjekter for 24-åringen. Låten tar opp både viktige og fundamentale verdiprinsipper, der den skildrer en persons tydelige frustrasjon og anger for å måtte gi slipp på noen man elsker. Allikevel er det nødvendig for hans sjelero og frihet. Jenta tror ikke på Gud, gutten gjør - og grunnet denne fundamentale forskjellen ville forholdet aldri fungert uansett hvor mye man ville, og/eller elsket hverandre.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom