Kilden kjønnsforskning.no

Pappaperm endrer ikke gjenstridige kjønnsroller

Del

Fedrekvote og rekruttering av mannlige ansatte i barnehager utfordrer ikke kjønnsrollene hjemme eller i arbeidslivet, viser en ny doktoravhandling.

Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Illustrasjonsfoto: iStockphoto

– Vi fant ingen sammenheng mellom ulike modeller for familiepolitikk og hvordan menn orienterer seg mot familien, forteller Maria Olsson som er forsker i sosialpsykologi ved Universitetet i Tromsø.

Olsson disputerte i vår med en doktoravhandling om kvinners underrepresentasjon i statusyrker og menns underrepresentasjon i ubetalt omsorgsarbeid.

Pappaperm påvirker ikke menns planer

– Man vet jo at fedrekvoten påvirker om og hvor mange menn som faktisk tar ut forelderperm, sier Olsson.

– Vår forskning viser imidlertid at den ikke har påvirket unge menns planer og prioriteringer før de planlegger å stifte familie.

Hun har blant annet undersøkt hva som gjør menn mer omsorgsorienterte i dagliglivet og hvilke planer de har for å ta ut perm før de får barn.

– Et annet viktig funn var dessuten at menn med tradisjonelle holdninger til kjønn planlegger å ta ut mindre foreldrepermisjon når de i fremtiden skal ha barn og at kvinner i samtlige land planla å ta ut mer perm enn hva menn gjorde.

Les hele saken her.

Nøkkelord

Kontakter

Maria Olsson er forsker i sosialpsykologi ved Universitetet i Tromsø.
Kontaktinfo: maria.olsson@uit.no

Bilder

Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Illustrasjonsfoto: iStockphoto
Last ned bilde

Lenker

Om Kilden kjønnsforskning.no

Kilden kjønnsforskning.no
Kilden kjønnsforskning.no
Drammensveien 288
0283 Oslo

http://kjonnsforskning.no/nb

Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.

Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.

Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom