Fritt Ord

PÅMINNELSE: Free Media Awards deles ut 17.10 kl 13

Del
PÅMINNELSE: Mandag 17. oktober tar fem ukrainske journalister og fotografer imot årets Free Media Awards fra Fritt Ord og ZEIT-Stiftung. Seremonien vil finne sted på Nobelinstituttet fra kl. 13. Prisene gis for modig og fri journalistikk, også i krig og under russisk okkupasjon. Fotograf Jonas Bendiksen holder tale til prisvinnere. Vedlagt detaljert program. Det blir mulig å intervjue prisvinnerne etter prisutdelingen.

På Nobelinstituttet klokken 13-15 overrekkes årets Free Media Awards. Prisene går til fem journalister, og mange av dem dekker krigen i Ukraina. Konkret går de til fem vinnere: Mstyslav Chernov og Evgeniy Maloletka (beleiringen og bombingen av Mariupol), Nataliya Gumenyuk (reportasjer fra Kharkiv, Butsja og Mykolajiv), Katerina Sergatskova (nettavisen Zaborona og undersøkende reportasjer), fotograf og videograf Andriy Dubchak (frontlinjen i Donbas) og frilansjournalist Vladyslav Yesypenko (journalist og nå politisk fange på Krim). Yesypenko representeres av sin familie, siden han sitter fengslet. 

Journalister i brutal krig – og fiksere

– Fotografer, videografer, journalister, krigskorrespondenter og medier i Ukraina arbeider med livet som innsats under Russlands brutale krigføring i landet. Prisene i 2022 er en anerkjennelse av deres innsats for å dokumentere lidelsene og utfordringene den ukrainske befolkningen står overfor på grunn av fiendtlige ødeleggelser og krigsforbrytelser begått av russiske tropper. Det journalistiske arbeidetutført under ekstreme omstendigheter er av eksepsjonell kvalitet, skrev juryen da prisene ble annonsert i august.

I tillegg gir juryen spesiell anerkjennelse til alle «fiksere» – ukrainere, mange av dem selv journalister, som bistår utenlandske korrespondenter i å dekke krigen. 

Forsvarer pressefriheten ved EUs grenser  

– Krigsforløpet i Ukraina angår oss alle, men det er utrolig vanskelig å få oversikt og trenge forbi all desinformasjonen og propagandaen, sier fotograf Jonas Bendiksen, som har jobbet syv år i det tidligere Sovjetunionen, og utgitt bok om falske nyheter og fotografier. 

– Prisvinnerne utøver journalistfaget under ekstremt vanskelige forhold, og ofte med stor personlig risiko, men vi er helt avhengige av innsikten de gir oss.

Bendiksen får støtte av ZEIT-Stiftung-direktør Manuel J. Hartung og Fritt Ord-direktør Knut Olav Åmås. 

– Noe av den modigste og viktigste journalistikken som blir til i vår tid, lages under Russlands krig mot Ukraina, sier Åmås. 

– Ukrainske journalister forsvarer pressefriheten ved EUs grenser, sier Hartung. 

Prosjektdirektør i Fritt Ord, Bente Roalsvig, sier det er gledelig at så mange av journalistene personlig kunne komme til Norge for å motta prisene. Mange av dem kan på kort varsel måtte rykke ut til front-hendelser, og de fleste har måttet søke spesiell utreisetillatelse for å være til stede. 

Program og informasjon

Bakgrunn om prisen og tidligere vinnere

Prisutdelingen vil foregå på engelsk.

Dette er programmet. Eventuelle endringer blir publsiert på https://frittord.no/nb/arrangementer/ukrainske-journalister-til-oslo-for-free-media-awards

Program, Awards Ceremony, Free Media Awards 2022
Fritt Ord Foundation and ZEIT-Stiftung

Venue: The Norwegian Nobel Institute, Oslo
Date and time: Monday, 17 October 2022, 1.00–3.00 p.m.

Ukrainian Folk Lullaby: Oh the dream walks Music:Traditional (5 minutes)
/ In your beauty Music: Trygve Seim (1971-) / Lyrics: Jelaluddin Rumi

Welcome (10 minutes)
Sylo Taraku, Member of the Board of Trustees, Fritt Ord Foundation

Manuel J. Hartung, CEO and Chairman of the Executive Board, ZEIT-Stiftung

III. Postludium (5 minutes)
M: Valentin Silvestrov (1937-)

Keynote address (10 minutes)
Jonas Bendiksen, Magnum Photographer

Make love (5 minutes)
World premiere
M: Trygve Seim / L: Yuri Izdryk (1962-) / Boris Dralyuk

Awarding of the Free Media Awards 2022 and Speeches of the Laureates (35 minutes)
The Jury: Martin Paulsen, Alice Bota, Silvia Stöber, Juri Durkot, Ane Tusvik Bonde and Guri Norstrøm

The Laureates:


Photographers Mstyslav Chernov and Evgeniy Maloletka


Journalist and author Nataliya Gumenyuk


The online newspaper Zaborona – editor-in-chief Katerina Sergatskova and co-founder Roman Stepanovych

Photo and video correspondent Andriy Dubchak


Journalist Vladyslav Yesypenko, who is currently being held as a political prisoner – Kateryna and Stephanie Yesypenko

A special mention: The Fixers

Då eg var liti / Liti-mor (5 minutes)
Based on Norwegian folk tunes M: Johan Kvandal / L: Traditional

Tora Augestad, Vocals, Trygve Seim, Saxophones, Svante Henryson, Cello, Frode Haltli, Accordion

Light refreshments, 2.15 p.m.

FOTOGRAFIET: Fotojournalist Evgeniy Maloletka på flukt fra en brann i en hveteåker etter et russisk angrep ved den ukrainsk-russiske grensen i Kharkiv, Ukraina 29. juli i 2022. Fotografiet er tatt av fotojournalist Mstyslav Chernov. Begge har vunnet Free Media Awards og kommer til Oslo.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Fritt Ord

Fritt Ord
Fritt Ord
Uranienborgveien 2
0258 Oslo

23 01 46 46http://www.frittord.no

Fritt Ord er en allmennyttig privat stiftelse som arbeider for å fremme ytringsfrihet, offentlig debatt, kunst og kultur i Norge, men arbeider også internasjonalt, konsentrert om prosjekter direkte knyttet til ytringsfrihet og fri journalistikk.

Følg pressemeldinger fra Fritt Ord

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Fritt Ord på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Fritt Ord

PÅMINNER (Presseinvitasjon) Hele mediedekningen av 22. juli kartlagt for første gang25.10.2022 16:04:15 CEST | Presseinvitasjon

For første gang er 11 års mediedekning av 22. juli-terroren systematisk analysert. Nesten 500 000 avisartikler er publisert om den høyreekstreme terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 helt fra hendelsen og frem til sommeren 2022. Fritt Ord inviterer presse, forskere og politikere til pressekonferanse om analysen onsdag 26. oktober kl 1000-1130 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo. “Ytringsansvar” og “Utøyakort” er blant stikkord fra debatten som foranlediget rapporten.

TIL PRESSE: Hele mediedekningen av 22. juli kartlagt for første gang24.10.2022 06:00:00 CEST | Presseinvitasjon

For første gang er 11 års mediedekning av 22. juli-terroren systematisk analysert. Nesten 500 000 avisartikler er publisert om den høyreekstreme terroraksjonen i regjeringskvartalet og på Utøya 22. juli 2011 helt fra hendelsen og frem til sommeren 2022. Fritt Ord inviterer presse, forskere og politikere til pressekonferanse onsdag 26. oktober kl 1000-1130 i Stiftelsen Fritt Ords lokaler i Uranienborgveien 2, Oslo.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom