På flukt: Matkulturen ble med fra Iran til Rælingen

I disse dager starter Ramadan, muslimenes fastemåned, og høydepunktet for mange under helligdagene er de fantastiske måltidene som bryter fasten. Golalah Abbasis lekre kokebok, Golalahs matreise inneholder nydelige oppskrifter på mat fra Algerie i vest til Afghanistan i øst. Det er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner.
Golalah jobber som tolk og er kurdisk flyktning. Sammen med storfamilien i Rælingen kom hun til Norge for to tiår siden. Familien har måttet flykte flere ganger, men gjennom alle disse opprivende avreisene, har én ting fulgt Golalah som en påminnelse om hvem hun er og hvor hun kommer fra, og det er matlagingen.
Boka gir også en innføring i muslimske høytider og innsikt i matkulturen i hele regionen. Golalahs mål er at leserne skal forføres til å bli kjent med nye retter og kombinasjoner fra Midtøsten gjennom mat som er laget av lett tilgjengelige råvarer.
Gode minner fra mors matlaging
Kjærligheten til mat kommer fra de gode minnene fra barndommen med en hjemmeværende mor som kunne trylle frem lekre matretter som putret på ovnen i timevis, selv med et begrenset budsjett. Golalah brenner for å viderebringe denne matgleden og kulturtradisjonen til sine tre barn, og nå også det norske folk.
I Midtøsten er mat mye mer enn bare et drivstoff for kroppen. Mat er en god grunn til å samles. Gjestfrihet er en dyd og gjestene skal møtes av bord som bugner av små og store retter.
Kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner
Dagens kjøkken i Midtøsten er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner. Her er det aromatiske og smakfulle krydder i overflod. Mange av Midtøstens kjente retter er helt veganske, og kjøttrettene inneholder mye bønner og grønnsaker. Dette er mat som er full av smak og dessuten bra for både helse og klimaet!
I Golalahs matreise har matprofilen og kjøkkenmesteren Golalah Abbasi samlet 80 av sine beste retter supplert av et vell av tips og triks og kunnskap om råvarer og ingredienser.
Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju med Golalah Abbasi.
Nøkkelord
Kontakter
Julie KalagerPressesjef Bonnier Norsk Forlag
Tel:92 62 98 73julie.kalager@bonnierforlag.noBilder


Om Bonnier Norsk Forlag
Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
En magisk kalenderbok!1.12.2025 07:15:00 CET | Pressemelding
Tyvenes teater er en rikt illustrert julebok med 24 kapitler. Skrevet av kulturkommentator NRK Inger Merete Hobbelstad, og illustrasjonene er av Even Skaranger.
Tone Almhjells internasjonale bestselger Vindeltorn er tilbake – i ny, norsk og gjennomillustrert praktutgave26.11.2025 11:14:42 CET | Pressemelding
Den internasjonale barneboksuksessen Vindeltorn av Tone Almhjell relanseres nå som en rikt illustrert praktbok for hele familien. Utgaven er gjennomillustrert av en av landets fremste illustratører, Hans Jørgen Sandnes, sammen med scenograf Jon Løvaas. Boken er nå tilgjengelig i alle landets bokhandlere.
Sissel Kyrkjebø er aktuell med egen vuggesangbok21.11.2025 08:30:00 CET | Pressemelding
Bli med Sissel inn på barnerommet og syng sammen med henne de nydeligste låtene som finnes for våre minste.
Telemarks litteraturpris 2025 går til Hilde Lindset fra Skien20.11.2025 18:30:00 CET | Pressemelding
Årets litteraturpris går til Hilde Lindset for novellesamlingen Ørkenparet. Prisen ble delt ut under åpningen av Rjukan litteraturfestival i dag.
Nytt julehefte i bokform fra Unni Lindell og Terese Moe Leiner20.11.2025 14:57:12 CET | Pressemelding
Krimdronning Unni Lindell og designer Terese Moe Leiner er aktuelle med Hvit jul, en vakkert utformet gavebok.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
