På flukt: Matkulturen ble med fra Iran til Rælingen

I disse dager starter Ramadan, muslimenes fastemåned, og høydepunktet for mange under helligdagene er de fantastiske måltidene som bryter fasten. Golalah Abbasis lekre kokebok, Golalahs matreise inneholder nydelige oppskrifter på mat fra Algerie i vest til Afghanistan i øst. Det er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner.
Golalah jobber som tolk og er kurdisk flyktning. Sammen med storfamilien i Rælingen kom hun til Norge for to tiår siden. Familien har måttet flykte flere ganger, men gjennom alle disse opprivende avreisene, har én ting fulgt Golalah som en påminnelse om hvem hun er og hvor hun kommer fra, og det er matlagingen.
Boka gir også en innføring i muslimske høytider og innsikt i matkulturen i hele regionen. Golalahs mål er at leserne skal forføres til å bli kjent med nye retter og kombinasjoner fra Midtøsten gjennom mat som er laget av lett tilgjengelige råvarer.
Gode minner fra mors matlaging
Kjærligheten til mat kommer fra de gode minnene fra barndommen med en hjemmeværende mor som kunne trylle frem lekre matretter som putret på ovnen i timevis, selv med et begrenset budsjett. Golalah brenner for å viderebringe denne matgleden og kulturtradisjonen til sine tre barn, og nå også det norske folk.
I Midtøsten er mat mye mer enn bare et drivstoff for kroppen. Mat er en god grunn til å samles. Gjestfrihet er en dyd og gjestene skal møtes av bord som bugner av små og store retter.
Kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner
Dagens kjøkken i Midtøsten er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner. Her er det aromatiske og smakfulle krydder i overflod. Mange av Midtøstens kjente retter er helt veganske, og kjøttrettene inneholder mye bønner og grønnsaker. Dette er mat som er full av smak og dessuten bra for både helse og klimaet!
I Golalahs matreise har matprofilen og kjøkkenmesteren Golalah Abbasi samlet 80 av sine beste retter supplert av et vell av tips og triks og kunnskap om råvarer og ingredienser.
Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju med Golalah Abbasi.
Nøkkelord
Kontakter
Julie KalagerPressesjef Bonnier Norsk Forlag
Tel:92 62 98 73julie.kalager@bonnierforlag.noBilder


Om Bonnier Norsk Forlag
Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Tore Strømøy: – Den neste historien starter nå21.10.2025 13:18:12 CEST | Pressemelding
Om et halvt år skulle «Tore på sporet» ha feiret 30 år, og Tore Strømøy skulle ha avsluttet sitt livsprosjekt. Slik ble det ikke.
Hva er så kult at Frode Øverli sluttet å tegne Pondus? Jo, «Frida i Aquador!»21.10.2025 10:44:14 CEST | Pressemelding
Frode Øverli har tegnet sin siste Pondus-stripe. Men universet lever videre gjennom datterkarakteren Frida – tidligere kjent som Sneipen. Med «Frida i Aquador» vier Frode seg til langformatet og en hel generasjon yngre lesere.
Svensk journalist gransker det norske oljeeventyret20.10.2025 12:29:52 CEST | Pressemelding
I Norgesparadokset dykker den svenske gravejournalisten Lisa Röstlund ned i oljen som smører hele vårt samfunn. Hun avdekker hvordan vårt grønne selvbilde kolliderer med den store oljeformuen.
Endelig ny bok fra Heidi Bjørnes!20.10.2025 07:12:00 CEST | Pressemelding
Det har tatt hele seks år, men nå er ventetiden omsider over: Heidi Bjørnes gir ut feelgood-perlen Tre søsken og en gul moped.
Gaza-roman utforsker litteraturens rolle i krig17.10.2025 11:10:10 CEST | Pressemelding
Rachid Benzines Biblioteket i Gaza undersøker hvor viktig det er å holde fast ved fortellinger – og hvilken kraft en historie kan ha når alt annet rakner.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom