På flukt: Matkulturen ble med fra Iran til Rælingen

I disse dager starter Ramadan, muslimenes fastemåned, og høydepunktet for mange under helligdagene er de fantastiske måltidene som bryter fasten. Golalah Abbasis lekre kokebok, Golalahs matreise inneholder nydelige oppskrifter på mat fra Algerie i vest til Afghanistan i øst. Det er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner.
Golalah jobber som tolk og er kurdisk flyktning. Sammen med storfamilien i Rælingen kom hun til Norge for to tiår siden. Familien har måttet flykte flere ganger, men gjennom alle disse opprivende avreisene, har én ting fulgt Golalah som en påminnelse om hvem hun er og hvor hun kommer fra, og det er matlagingen.
Boka gir også en innføring i muslimske høytider og innsikt i matkulturen i hele regionen. Golalahs mål er at leserne skal forføres til å bli kjent med nye retter og kombinasjoner fra Midtøsten gjennom mat som er laget av lett tilgjengelige råvarer.
Gode minner fra mors matlaging
Kjærligheten til mat kommer fra de gode minnene fra barndommen med en hjemmeværende mor som kunne trylle frem lekre matretter som putret på ovnen i timevis, selv med et begrenset budsjett. Golalah brenner for å viderebringe denne matgleden og kulturtradisjonen til sine tre barn, og nå også det norske folk.
I Midtøsten er mat mye mer enn bare et drivstoff for kroppen. Mat er en god grunn til å samles. Gjestfrihet er en dyd og gjestene skal møtes av bord som bugner av små og store retter.
Kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner
Dagens kjøkken i Midtøsten er en herlig blanding av påvirkninger fra først og fremst kurdiske, arabiske, persiske og tyrkiske mattradisjoner. Her er det aromatiske og smakfulle krydder i overflod. Mange av Midtøstens kjente retter er helt veganske, og kjøttrettene inneholder mye bønner og grønnsaker. Dette er mat som er full av smak og dessuten bra for både helse og klimaet!
I Golalahs matreise har matprofilen og kjøkkenmesteren Golalah Abbasi samlet 80 av sine beste retter supplert av et vell av tips og triks og kunnskap om råvarer og ingredienser.
Ta kontakt for anmeldereksemplar eller intervju med Golalah Abbasi.
Nøkkelord
Kontakter
Julie KalagerPressesjef Bonnier Norsk Forlag
Tel:92 62 98 73julie.kalager@bonnierforlag.noBilder


Om Bonnier Norsk Forlag
Følg pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Bonnier Norsk Forlag på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Bonnier Norsk Forlag
Ingrid Storholmen tildeles Bonnier Norsk Forlags litteraturpris 202516.9.2025 18:00:00 CEST | Pressemelding
Hvert år tildeles Bonnier Norsk Forlags litteraturpris en viktig, særegen stemme i den norske samtidslitteraturen. Prisvinneren velges ut av Det litterære råd og mottar 100 000 kroner.
Endelig avsløres hemmelighetene!16.9.2025 08:15:00 CEST | Pressemelding
Skrekk-mesteren Sara Hjardar er tilbake med nest siste bok i Mia Myhr-serien.
Småbruksdrøm ble bok15.9.2025 07:11:00 CEST | Pressemelding
Hege Norman-Stormbringer er aktuell med romanen Bare for et år, en fortelling inspirert av både hennes egen historie og sanne hendelser fra krigen.
Er det siste bok om Wisting? Fansen til Jørn Lier Horst fortviler12.9.2025 07:03:49 CEST | Pressemelding
Reaksjonene lot ikke vente på seg da Jørn Lier Horst delte tittelen på sin nye Wisting-krim, Den siste saken.
Jojo Moyes-feberen fortsetter8.9.2025 08:37:21 CEST | Pressemelding
Et helt halvt år ble tiårets mestselgende roman i Norge, og siden har samtlige Jojo Moyes-bøker gått inn på 1. plass. Da jeg møtte deg er en Jojo Moyes-klassiker til glede for nye lesere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom