Øyeblikkelig portforbud i Guatemala etter kraftig korona-økning

Guatemala er hardt rammet av korona-krisen. Den siste tiden har økningen i smittede gått raskt oppover, med 176 nye tilfeller bare i går. Det er derfor regjeringen nå har gått til det drastiske tiltaket å stenge ned helt framover.
Tanken er at de som er smittet ikke skal bevege seg blant folk over to uker etter de er kvitt viruset.
Under den totale nedstengningen blir alle bensinstasjonene stengt. Kun tungtransport kan sirkulere til havnene. Unntak gis til samfunnskritiske funksjoner, og mennesker som trenger medisinsk behandling.
Guatemala har allerede vært i lockdown helt siden 23. mars. Det er strenge reiserestriksjoner innad i landet og flere områder har blitt isolert som følge av smitteutbrudd. Skolene er fortsatt stengt. En rekke matmarkeder har fungert som vanlig i denne perioden, men det blir nå ikke lengre mulig. Butikker og markeder vil kun få svært begrensede åpningstider slik at folk skal få tak i det mest nødvendige.
- En dobling av antall smittede på en uke i Guatemala viser hvor fort viruset plutselig kan spre seg når mottiltakene ikke er effektive. Det er forståelig at myndighetene nå stenger landet helt ned, men det er bekymringsfullt at de ikke også annonserer tiltak som sikre de fattigste nok mat. I andre land har strenge tiltak ikke vært særlig effektive om folk må velge mellom sult og sykdom, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet.
Småbønder hardt rammet
Masker har blitt obligatorisk utenfor hjemmet og matsikkerheten til mange bønder står i fare.
I høylandsreginonen Sierra de los Cuchumatanes opplever mange svært begrenset mobilitet og har ikke tilgang til nødvendigheter. Dette har skapt matmangel for mange av regionens sårbare familier. Regjeringen fortsetter altså nå de strenge tiltakene denne uken, og går enda mer drastisk til verks med totalt portforbud. Dette skjer til tross for kunngjøringen om åpningen av landet for åtte dager siden. Befolkningen gikk da raskt til gatene etter at myndighetene lovet å lempe på tiltakene, og dette har gjort at regjeringen har snudd og valgt å opprettholde de strenge begrensningene for å unngå økt smitte.
Landet har fortsatt lav testkapasitet og får ikke testet flere enn omkring 500 personer daglig. Det fryktes derfor at mørketallene kan være langt høyere. Offisielle data rapporterer at landet nå har 1518 bekreftede tilfeller av korona. Av disse er 129 nå friskmeldt. Så langt er 29 personer døde som følge av viruset.
Deler ut såfrø
Utviklingsfondets partnerorganisasjoner i landet har nå tatt en aktiv rolle i å begrense smitten blant småbønder i høylandet. Denne uken har de delt ut store kvanta med masker og såfrø slik at bøndene kan komme i gang med plantingen før det første regnet i mai. Nå gjelder det å sikre at ikke en krise blir til to.
Korona-monitor rapporterer fra felt
Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.
Nøkkelord
Kontakter
Jan Thomas OdegardDaglig leder
Tel:414 94 044jan.thomas@utviklingsfondet.noBilder




Om Utviklingsfondet
Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika.
Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet
– Nok et grått og usolidarisk revidert nasjonalbudsjett15.5.2025 11:24:02 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet og Spire er sterkt kritiske til regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett. De ber Stortinget sikre at Norge øker bistandsbudsjettet og støtten til sivilsamfunn og matsikkerhet.
Norske miljøorganisasjoner til FN: – Fossilindustrien må ut av klimatoppmøtet26.3.2025 07:59:20 CET | Pressemelding
250 organisasjoner globalt krever handling fra FN for å stanse fossilindustriens innflytelse over klimaforhandlingene.
Anja Cecilie Solvik ansatt i Utviklingsfondet7.2.2025 08:07:36 CET | Pressemelding
Anja Cecilie Solvik, kjent fra Bunadsgeriljaen, er ny kampanje- og advocacyrådgiver i Utviklingsfondet. Solvik skal jobbe med politisk påvirkning og kampanjearbeid for økt grasrotengasjement innen matsikkerhet og landbruk.
OD-dagen i dag: ungdom i aksjon for matsikkerhet31.10.2024 01:00:00 CET | Pressemelding
I dag er det OD-dagen, hvor titusenvis av elever over hele landet bruker en dag av sin utdanning på å støtte ungdommer i andre deler av verden.
Utviklingsfondet: - Statsbudsjettet 2025 er usolidarisk og skuffende7.10.2024 11:20:01 CEST | Pressemelding
Utviklingsfondet er dypt skuffet over regjeringens forslag til statsbudsjett for 2025, som viser en fortsatt manglende vilje til å prioritere internasjonal solidaritet og langsiktig bistand til dem som rammes hardest av klimaendringene.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom