Utviklingsfondet

Øyeblikkelig portforbud i Guatemala etter kraftig korona-økning

Del

President Alejandro Giammattei har nå annonsert totalt portforbud fra i går kveld og fram til mandag 18. mai etter at antall smittede er doblet den siste uken. Mandag bes folk om å hamstre mat før nedstengingen fortsetter neste helg.

Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.
Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.

Guatemala er hardt rammet av korona-krisen. Den siste tiden har økningen i smittede gått raskt oppover, med 176 nye tilfeller bare i går. Det er derfor regjeringen nå har gått til det drastiske tiltaket å stenge ned helt framover. 

Tanken er at de som er smittet ikke skal bevege seg blant folk over to uker etter de er kvitt viruset. 

Under den totale nedstengningen blir alle bensinstasjonene stengt. Kun tungtransport kan sirkulere til havnene. Unntak gis til samfunnskritiske funksjoner, og mennesker som trenger medisinsk behandling. 

Guatemala har allerede vært i lockdown helt siden 23. mars. Det er strenge reiserestriksjoner innad i landet og flere områder har blitt isolert som følge av smitteutbrudd. Skolene er fortsatt stengt. En rekke matmarkeder har fungert som vanlig i denne perioden, men det blir nå ikke lengre mulig. Butikker og markeder vil kun få svært begrensede åpningstider slik at folk skal få tak i det mest nødvendige. 

- En dobling av antall smittede på en uke i Guatemala viser hvor fort viruset plutselig kan spre seg når mottiltakene ikke er effektive. Det er forståelig at myndighetene nå stenger landet helt ned, men det er bekymringsfullt at de ikke også annonserer tiltak som sikre de fattigste nok mat. I andre land har strenge tiltak ikke vært særlig effektive om folk må velge mellom sult og sykdom, sier Jan Thomas Odegard, daglig leder i Utviklingsfondet. 

Småbønder hardt rammet

Masker har blitt obligatorisk utenfor hjemmet og matsikkerheten til mange bønder står i fare. 

I høylandsreginonen Sierra de los Cuchumatanes opplever mange svært begrenset mobilitet og har ikke tilgang til nødvendigheter. Dette har skapt matmangel for mange av regionens sårbare familier. Regjeringen fortsetter altså nå de strenge tiltakene denne uken, og går enda mer drastisk til verks med totalt portforbud. Dette skjer til tross for kunngjøringen om åpningen av landet for åtte dager siden. Befolkningen gikk da raskt til gatene etter at myndighetene lovet å lempe på tiltakene, og dette har gjort at regjeringen har snudd og valgt å opprettholde de strenge begrensningene for å unngå økt smitte.

Landet har fortsatt lav testkapasitet og får ikke testet flere enn omkring 500 personer daglig. Det fryktes derfor at mørketallene kan være langt høyere. Offisielle data rapporterer at landet nå har 1518 bekreftede tilfeller av korona. Av disse er 129 nå friskmeldt. Så langt er 29 personer døde som følge av viruset. 

Deler ut såfrø

Utviklingsfondets partnerorganisasjoner i landet har nå tatt en aktiv rolle i å begrense smitten blant småbønder i høylandet. Denne uken har de delt ut store kvanta med masker og såfrø slik at bøndene kan komme i gang med plantingen før det første regnet i mai. Nå gjelder det å sikre at ikke en krise blir til to. 

Korona-monitor rapporterer fra felt

Covid-19, også kjent som koronaviruset, skaper store utfordringer for hele verden. Spredningen øker nå kraftig også i fattige land. Det vi opplever nå i Norge, vil ha langt mer ødeleggende effekt i land som knapt har helsevesen. Utviklingsfondet har derfor lansert korona-monitor, en nettside med løpende oppdateringer fra Etiopia, Guatemala, Malawi, Mosambik, Nepal og Somalia. Her er ikke bare tall, men historier og bilder fra vanlige folk. Les mer her: www.utviklingsfondet.no/korona.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.
Vanligvis ville disse gatene vært fulle av liv. Nå er det få mennesker å se. Foto: Utviklingsfondet.
Last ned bilde
Smittevernstiltak på et lokalt marked i Guatemala. Foto: Waldo López
Smittevernstiltak på et lokalt marked i Guatemala. Foto: Waldo López
Last ned bilde
Utlevering av såfrø til småbønder slik at matproduksjonen ikke stopper helt opp i krisetiden. Foto: Utviklingsfondet
Utlevering av såfrø til småbønder slik at matproduksjonen ikke stopper helt opp i krisetiden. Foto: Utviklingsfondet
Last ned bilde
Tomme gater med portforbud. Foto: Waldo López
Tomme gater med portforbud. Foto: Waldo López
Last ned bilde

Om Utviklingsfondet

Utviklingsfondet
Utviklingsfondet
Mariboes gate 8
0183 Oslo

23109600https://www.utviklingsfondet.no

Utviklingsfondet bekjemper sult og fattigdom. Vi investerer i gode løsninger som gjør at flere kan få en bedre hverdag. Hvert år når vi ut til over en halv million mennesker i Afrika, Asia og Mellom-Amerika. 

Følg pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Utviklingsfondet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Utviklingsfondet

Kan høstens FN-toppmøter redde verden?13.6.2021 07:30:00 CEST | Pressemelding

Det spør norske miljø- og utviklingsorganisasjoner om under et frokost-webinar onsdag 16. juni. På 90 tettpakkede minutter får publikum en oppdatering på status etter de digitale forhandlingene som har foregått de siste ukene, og hva som står på agendaen framover. Programmet rommer fagfolk som Dag O. Hessen, forhandlingslederne for de ulike toppmøtene, og organisasjonene selv - før norske topp-politikere møtes til debatt.

Krisen i India rammer Nepal med full styrke7.5.2021 14:56:51 CEST | Pressemelding

Situasjonen i Nepal er på sitt mest kritiske så langt i pandemien og myndighetene sliter med å få kontroll over den eksplosive smitten. Mutantviruset som de siste ukene har spredt seg i India, bæres nå over grensene av fremmedarbeidere som returnerer hjem til sine familier og landsbyer. Utviklingsfondet er blant de som nå frykter at situasjonen i Nepal nå er like ille – om ikke enda verre – enn i nabolandet India.

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom