Ovnsbakte rotgrønnsaker til påskelammet

Sellerirot er en av «kokkenes fire store»
De klassiske grønnsaker som gir masse smak til maten er sellerirot, gulrot, purre og løk, som alle er godt kjent og elsket av svært mange mennesker som er glad i å lage mat. Det viser seg imidlertid at ikke alle er like kjent med selleriroten.
- Om du ikke har oppdaget selleriroten ennå så har du mye å glede deg til, sier Toril Gulbrandsen, som er kokk i Opplysningskontoret for frukt og grønt.
Alle rotgrønnsakene og andre norske lagringsgrønnsaker representerer jo god og bærekraftig mat, og stadig flere utvider sitt eget utvalg med nye tilberedingsmetoder.
- Ovnsbakte rotgrønnsaker er min egen favoritt – de er vakre å se på, passer til det meste og egner seg godt til å fylle minst halve tallerken til både hverdag og fest, fortsetter Gulbrandsen. Det skjer noe magisk med rotgrønnsakene når de ovnsbakes – de får en mild og søtlig smak, og så gjør de seg jo selv i ovnen. Perfekt når feriefreden skal senke seg.
Her er kokkens anbefaling til påskelammet
INGREDIENSER til 4 porsjoner
2 persillerøtter
2 gulrøtter
1 tykk skive sellerirot
1 rødløk
1 sitron
2 ss olje
6 stilker timian
FREMGANGSMÅTE
- Sett ovnen på 200 grader.
- Vask og tørk grønnsakene og sitronen.
- Skrell gulrøtter og persillerøtter og del dem i to på langs.
- Skjær skallet av selleriroten og skjær den i staver.
- Skjær løk og sitron i båter.
Legg alt på et stekebrett med bakepapir. Ha noen dråper med olje over. Dryss over litt salt og pepper.
Bak i ovn i ca. 20 minutter til alt er litt mørt – grønnsakene kan stå i ovnen mens steken hviler.
Server med et dryss av timian.
Nøkkelord
Kontakter
Gerd ByermoenKommunikasjonssjef
Har ansvar for å tilrettelegge intern og eksterne kommunikasjon og er hovedkontakt for alle mediehenvendelser. Er opptatt av å formidle kunnskap om frukt, bær og grønnsaker og ikke minst spre matglede.
Toril GulbrandsenMatfaglig rådgiver
Er utdannet kokk og har praktisert yrket i inn og utland. Har en lang fartstid i frukt- og grøntbransjen, og er matfaglig ansvarlig. Er opptatt av fargerik matglede, med mye frukt og grønt, for store og små, i alle situasjoner.
Bilder


Om Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.
Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.
Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt
Slik unngår du å kaste frukt og grønt før sommerferien2.7.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Skal du reise bort i sommer? Med noen enkle grep kan du redusere matsvinn i dagene før avreise – og samtidig sørge for at det er hyggelig å åpne kjøleskapet når du kommer hjem.
Rekordmengder på moreller og tidlig sesongstart26.6.2025 09:26:41 CEST | Pressemelding
Årets morellsesong ser svært lovende ut. Prognosene viser store mengder, tidlig sesongstart og jevnt god kvalitet.
Nye kåringer skal løfte økologisk frukt og grønt i dagligvarebransjen19.6.2025 08:24:38 CEST | Pressemelding
For første gang i konkurransens 18-årige historie lanseres det to nye priser i NM i frukt og grønt dagligvare for å fremme økologisk frukt og grønt: «Beste butikk på økologisk frukt og grønt» og «Beste kjede på norsk økologisk frukt og grønt».
Disse grønnsakene får TikTok til å koke15.6.2025 07:30:00 CEST | Pressemelding
Et raskt søk på #cabbagesteaks eller #crispypotatoes på TikTok gir millioner av treff. Grønnsaker har blitt en av de heteste mattrendene i 2025 – både blant hjemmekokker og influensere. Alt fra kålbiffer med urtesmør til ovnsbakte grønnsaker med hot honey er blant det mest populære innholdet akkurat nå.
8 tips til 8 om dagen10.6.2025 10:14:26 CEST | Pressemelding
Vi gir barna våre mye frukt og grønt de første årene, men etter fylte fire gir vi dem mindre og mindre. Vi glemmer også å passe på at vi får i oss grønnsaker selv. Faktisk glemmer hele 1,3 millioner av oss å spise grønnsaker.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom