Dyrevernalliansen

Over halvparten av svineprodusentene bryter minimumskravene

Del
I dag ble foreløpige funn fra Mattilsynet sin tilsynskampanje på svin presentert. I over halvparten av tilsynene var det brudd på regelverket. – Alvorlig at så mange ikke klarer å overholde minimumskravene, sier Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

I juni 2019 kom NRK Brennpunkt-dokumentaren «Griseindustriens hemmeligheter». Etter de grusomme avsløringene lovet svinenæringen bot og bedring. Men juni 2021 avslørte NRK nok en gang uverdige forhold for norske griser.

Mattilsynet er nå i gang med en storstilt tilsynskampanje i norske svinefjøs. Funnene som ble presentert i dag gjelder til og med 2. tertial 2021.

Mattilsynet har funnet brudd på regelverket i 54.8 % av dyreholdene de har undersøkt i denne perioden. Av 168 tilsyn ble hele 28 av produsentene gitt et hastevedtak, altså vedtak som det er nødvendig å gjennomføre umiddelbart.

Når så mange ikke klarer å oppfylle minimumsregelverket er det alvorlig. Mange av bruddene som er oppdaget er på områder som er viktige for grisens primærbehov, helse og velferd, som nok vann, behandling av syke og skadde dyr, strø og rotemateriale, sier Kaja Efskind, kommunikasjonsrådgiver i Dyrevernalliansen.

Dyrevernalliansen har fått innsyn i flere av rapportene fra kampanjen, med bilder.

– Flere av tilsynsrapportene anser vi som veldig alvorlige, spesielt tatt i betraktning at tilsynskampanjen har vært varslet og at næringen har lovet bedring. Det burde vært en selvfølge at alle oppfyller kravene i minimumsregelverket.

Mattilsynet selv sier at få av funnene blir betegnet som alvorlige. Dette reagerer Dyrevernalliansen på.

– Hvis Mattilsynet er avhengig av å komme inn i et fjøs med flere døde dyr for å betegne noe som et alvorlig brudd har vi et kjempeproblem. Det er definitivt alvorlig dersom ikke grisen får strø, rotemateriale eller vann i bingen. Mattilsynets definisjon av alvorlige brudd er vår definisjon på dyretragedier, sier Efskind.

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Dyrevernalliansen

Dyrevernalliansen
Dyrevernalliansen
Brenneriveien 7
0182 Oslo

22 20 16 50https://dyrevern.no

Dyrevernalliansen hjelper dyrene som trenger det aller mest, i intensivt landbruk, fiskeoppdrett, pelsindustrien og dyreforsøk.

Følg pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Dyrevernalliansen på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Dyrevernalliansen

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom