Over 300 000 arbeidstakere står over julebordet

- Det er et stort antall mennesker som faktisk velger bort julebordet eller andre sosiale sammenkomster knyttet til arbeidsplassen. Enten fordi de føler at drikkepresset er uutholdelig stort eller på grunn av manglende alkoholkultur, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.
- Å droppe julebordet eller andre arrangementer på grunn av kolleger eller lederes alkoholbruk er neppe ønsket resultat, hverken for festkomiteen eller ledelsen, fortsetter Ege.
For mens de fleste av oss synes julebordet er en hyggelig og morsom happening, er det for andre - en krevende opplevelse. Og et så stort antall norske arbeidstakere sier altså at de ikke går på sosiale arrangementer med jobben på grunn av for mye alkohol – og at de føler seg sosialt ekskludert, viser rapporten fra FHI. Like mange opplever drikkepress i jobbsammenheng.
- For at flere skal føle seg inkludert, er vårt råd til dem som arrangerer julebord i virksomheten å ha mindre oppmerksomhet på alkohol og mer på å ha det hyggelig sammen, maten og et variert drikketilbud. Alkoholfrie alternativer bør være like tilgjengelige og like gode som den alkoholholdige drikken som serveres, sier Ege.
Leder ansvarlig for et hyggelig julebord for alle
Alkohol får oss til å slappe av, vi senker skuldrene, blir i godt humør. Det er når det blir uønsket oppførsel og større mengder, det blir problematisk.
- Ledere må være gode rollemodeller for sine ansatte, reagere dersom en medarbeider trår over grensen for hva som er greit og ikke minst ivareta arbeidsplassen omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø, understreker hun.
Rapporten fra FHI viser en tydelig forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte er det beste tiltaket for et godt julebord, og for den generelle kulturen på arbeidsplassen.
- Med åpenhet og avklaring av forventninger blir julebordet en hyggelig sammenkomst for oss alle. Vårt budskap er ikke å kutte ut all alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert, avslutter Ege.
Tre gode tips til julebordet
Snakk sammen på forhånd – og sørg for å ha en policy for alkoholbruk som er kjent blant alle ansatte
Vær kreativ med serveringen – tilby fristende, reelle alternativer til alkohol
Ikke spør – Respekter at ikke alle drikker alkohol. Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker?
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noUnni GrevstadKommunikasjonsleder
Tel:97676649unni.grevstad@akan.noBilder

Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Sjefen din er trolig oftere fyllesyk enn deg12.3.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
I en ny undersøkelse fra Respons Analyse, gjennomført for Akan kompetansesenter svarer 14 % av norske arbeidstakere at de har vært mindre effektive på jobb, på grunn av alkoholinntak dagen før.
Årets julebord – gode minner eller bare sure oppstøt?19.12.2024 13:15:52 CET | Kronikk
Det var garantert noen som ikke kom på årets julebord. Årsaken kan være noe helt annet enn at man har vaska gølv og børi ved og pynta tre, men rett og slett trenger kvile og puste på ei stund. Det er liksom ikke helt akseptert å takke nei til julebordet, fordi man ikke liker kolleger som blir berusa og fulle. Da byr førjulstiden «heldigvis» på et hav av små unnskyldninger og bortforklaringer.
For første gang er det to vinnere av Akan-prisen28.11.2024 13:55:52 CET | Pressemelding
Årets pris går til Fredrikstad kommune og BaneNor. For første gang oppfyller alle de nominerte minimumskriteriene for å få Akan-prisen. Det har vært en grundig utvelgelsesprosess, som endte i noe som aldri tidligere har skjedd: delt førsteplass og to vinnere av Akan-prisen 2024.
Akan kompetansesenter utfordrer norske toppledere på drikkekultur i julebordstiden27.11.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Hva skjer når Norges toppledere får servert pils med en uvanlig bismak? I disse dager har nærmere 250 ledere over hele landet mottatt en sixpack med øl fra Akan kompetansesenter. Innholdet er alkoholfritt og på flaskene er det statistikk om alkoholbruk, en litt annerledes type «alkoholprosent» som er ment å trigge samtaler.
Økt bekymring om kokainbruk i arbeidslivet9.10.2024 06:30:00 CEST | Pressemelding
De siste årene er det registrert en økning i antall henvendelser som omhandler kokain til Akan kompetansesenters veiledningstjeneste. Denne økning har fortsatt i første halvår 2024.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom