Over 300 000 arbeidstakere står over julebordet
Det er 2,775 millioner mennesker i arbeid i Norge. Tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) viser at 12 prosent av oss dropper julebordet eller andre jobbtilstellinger på grunn av fyll. I rene tall er det nøyaktig 330 600 ansatte i norske virksomheter.

- Det er et stort antall mennesker som faktisk velger bort julebordet eller andre sosiale sammenkomster knyttet til arbeidsplassen. Enten fordi de føler at drikkepresset er uutholdelig stort eller på grunn av manglende alkoholkultur, sier direktør i Akan kompetansesenter, Elisabeth Ege.
- Å droppe julebordet eller andre arrangementer på grunn av kolleger eller lederes alkoholbruk er neppe ønsket resultat, hverken for festkomiteen eller ledelsen, fortsetter Ege.
For mens de fleste av oss synes julebordet er en hyggelig og morsom happening, er det for andre - en krevende opplevelse. Og et så stort antall norske arbeidstakere sier altså at de ikke går på sosiale arrangementer med jobben på grunn av for mye alkohol – og at de føler seg sosialt ekskludert, viser rapporten fra FHI. Like mange opplever drikkepress i jobbsammenheng.
- For at flere skal føle seg inkludert, er vårt råd til dem som arrangerer julebord i virksomheten å ha mindre oppmerksomhet på alkohol og mer på å ha det hyggelig sammen, maten og et variert drikketilbud. Alkoholfrie alternativer bør være like tilgjengelige og like gode som den alkoholholdige drikken som serveres, sier Ege.
Leder ansvarlig for et hyggelig julebord for alle
Alkohol får oss til å slappe av, vi senker skuldrene, blir i godt humør. Det er når det blir uønsket oppførsel og større mengder, det blir problematisk.
- Ledere må være gode rollemodeller for sine ansatte, reagere dersom en medarbeider trår over grensen for hva som er greit og ikke minst ivareta arbeidsplassen omdømme, sikkerhet og arbeidsmiljø, understreker hun.
Rapporten fra FHI viser en tydelig forventning blant norske arbeidstakere om at arbeidsplassen skal ha retningslinjer om alkoholbruk. Å ha en klar holdning, nedfelt i en policy som er kjent for alle ansatte er det beste tiltaket for et godt julebord, og for den generelle kulturen på arbeidsplassen.
- Med åpenhet og avklaring av forventninger blir julebordet en hyggelig sammenkomst for oss alle. Vårt budskap er ikke å kutte ut all alkohol på jobbrelaterte sammenkomster, men å ha en bevissthet på hvor grensene går. Det øker sannsynligheten for at flere vil føle seg inkludert, avslutter Ege.
Tre gode tips til julebordet
Snakk sammen på forhånd – og sørg for å ha en policy for alkoholbruk som er kjent blant alle ansatte
Vær kreativ med serveringen – tilby fristende, reelle alternativer til alkohol
Ikke spør – Respekter at ikke alle drikker alkohol. Hvorfor i all verden må vi spørre folk om hvorfor de ikke drikker?
Nøkkelord
Kontakter
Elisabeth EgeDirektør
Tel:481 04 010elisabeth.ege@akan.noUnni GrevstadKommunikasjonsleder
Tel:97676649unni.grevstad@akan.noBilder

Om Akan
Akan kompetansesenter – Arbeidslivets kompetansesenter for rus- og avhengighetsproblematikk.
Vi setter ledere og medarbeidere i stand til å forebygge og håndtere problematisk bruk av alkohol, narkotika, legemidler og spill.
Akan kompetansesenter er en ideell organisasjon, som ble stiftet i 1963 og eies av Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), Landsorganisasjonen i Norge (LO) og staten. Virksomheten finansieres av staten ved Helsedirektoratet, LO, NHO, samt egne kursinntekter.
Besøksadresse: Dronningensgate 13, Oslo
- Gevinsten ligger i åpenheten -
Følg pressemeldinger fra Akan
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Akan på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Akan
Nå er årets Akan-prisvinner kåret!29.11.2022 13:40:00 CET | Pressemelding
Aker Solutions Norge er vinner av Akan-prisen 2022. Deres arbeid gjennom mange år er godt forankret i selskapets ledelse og videre ut på virksomhetens 15 lokasjoner i Norge.
Nye tall avslører nordmenns drikkeforventninger til jobbfesten16.11.2022 13:36:23 CET | Pressemelding
I forbindelse med kampanjen «Tanker fra jobbfesten» har Opinion, på oppdrag fra Akan kompetansesenter, gjennomført en landsdekkende webundersøkelse om alkoholforventninger i arbeidslivet. Respondentene er over 18 år og i arbeid.
“De som ikke drikker, ødelegger stemningen på jobbfesten”31.10.2022 07:30:00 CET | Pressemelding
Denne høsten står norsk arbeidsliv samlet bak en felles kampanje, hvor en av påstandene er at de som ikke velger alkohol ødelegger jobbfesten. Kampanjen har et tydelige budskap: jobbfesten er for alle.
Er puben nøkkelen til karrieren?30.9.2022 14:13:51 CEST | Aktuelt
En ny studie om norske kvinner som jobber i London, viser hvor viktig tilstedeværelse på puben etter jobb er for karrieren. Funnene er tydelige: Der er puben et utvidet kontor. Kan vi si det samme i Norge, og ønsker alle ta turen til puben for karrieren sin skyld?
Når debatten raser om narkotika, må norsk arbeidsliv ha to tanker i hodet samtidig20.9.2022 09:45:45 CEST | Kronikk
Når en leder oppdager hasj eller amfetaminbruk hos en ansatt, blir gode råd dyre. Usikkerheten om hva de skal gjøre er stor. Er narkotikabruken i Norge et problem i norsk arbeidsliv? Og i så fall; hva er problemet for arbeidsplassene? Dette er spørsmål vi lurer på og som vi må utforske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom