

Oteren kan true noen villaksstammer

-Oteren er tilbake og gjør det den skal, nemlig spise fisk, sier forsker Marius Kambestad, og konkluderer med at under gitte forutsetninger kan oteren i stor grad redusere gytebestanden av laks.
Kambestad leder på vegne av NORCE LFI prosjektet Mer laks og sjøørret på Sunnmøre. Prosjektet startet i 2020 og skal gå til 2026. Det finansieres av blant andre Miljødirektoratet, Lakseelvene på Sunnmøre og Hofseth Aqua.
Bakgrunnen for prosjektet er at det blir mindre og mindre villaks og sjøørret i en del av elvene på Sunnmøre og at det ikke er noe klart svar på hva som har forårsaket den negative bestandsutviklingen.
Oterprosjektet
Ett av delprosjektene det nå foreligger resultater fra, fokuserer på samspillet mellom oter og laks. 30 laks i Aureelva og 30 i Søre Vartdalselva ble radiomerka om sommeren, og satt ut igjen og fulgt med peileutstyr gjennom høsten og vinteren.
I Aureelva ble 14 laks funnet døde, hvorav oteren sannsynligvis tok ni, men kun fire laks ble tatt av oter før de fikk gytt. I Søre Vartdalselva fant forskerne 24 av de merkede laksene døde på land i løpet av høsten, og kun én overlevde frem til gytetiden var over.
Forklaringen på de ulike resultatene for de to elvene er sannsynligvis elvenes karakter. Aureelva har store kulper og en innsjø der laksen kan unngå oteren, mens Søre Vartdalselva er en liten og grunn elv der laksen trolig har mindre mulighet til å gjemme seg. Dette funnet kan ha overføringsverdi for en rekke andre elver der oteren nylig har kommet tilbake.
NORCE LFI vil diskutere situasjonen med Statsforvalteren i Møre og Romsdal, Miljødirektoratet og elveeierlagene.
Bli også med Marius i elva i NRK EKKO Samfunnspodden fra i dag mandag 22.november 2021
Nøkkelord
Kontakter
Marius Kambestad
Forsker NORCE LFI
tlf.: 452 06 875
epost: maka@norceresearch.no
Bilder

Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Høy turnover i Agder – over halvparten forsvinner etter 4 år31.1.2025 08:00:00 CET | Pressemelding
Arbeidstakere som kommer til Agder har høy sannsynlighet for å forlate jobben i regionen etter kort tid. Kun 45 % jobber fortsatt i Agder etter 4 år.
Effektive anti-hai tiltak for oppdrettsnæringen18.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
I høst- og vintermånedene opplever oppdrettsanlegg, hovedsakelig i Sør- og Vest-Norge, en økning i antall pigghå-angrep. Forskere ser nå at kjemikalier i haihud-ekstrakt og elektromagnetiske pulser kan brukes for å skremme pigghå bort fra laksemerder.
Effekt av elektriske gjerder som barriere mot lakselus11.12.2024 07:00:00 CET | Pressemelding
Forskningsprosjektet BioSeaLice skal undersøke hvordan elektriske gjerder kan påvirke lakselus og fungere som et effektivt tiltak for å redusere påslag av lakselus på oppdrettslaks. Prosjektet ledes av NORCE Norwegian Research Centre i samarbeid med Harbor AS.
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.