Natur og Ungdom

OPPROP: Boikott oppdrettlaks - Laksen inn i lukkede anlegg!

Del

I to tiår har rømt oppdrettslaks og lus fra oppdrettsanlegg blitt identifisert som villaksens største trussel. I to tiår har vi visst at lukkede merder ville løst problemene. Og i to tiår har næringen fått fortsette som før, og motarbeidet tiltak som monner.

Villaksen havnet på rødlista for første gang i 2021, og oppdrett står for de største truslene mot villaksen. Store mengder lakselus sprer seg ut av oppdrettsanleggene ut i fjordene, og vill laksefisk som villaks og sjøørret lider store skader av dette. Sammen med genetisk innkryssing av rømt oppdrettslaks gjør det at mye færre vill laksefisk overlever og kommer tilbake til elvene for å gyte.

Flere titalls millioner laks dør i merdene på grunn av dårlig fiskehelse hvert år. I 2021 var det hele 54 millioner som døde og dermed ikke ble utnyttet som mat.

Fôrrester og ekskrementer bidrar til overgjødsling av havbunnen under anleggene, og kan være svært negativt for det viktige kystfisket etter blant annet torsk og sei.

I en tid med gjødselmangel er avfallet fra oppdrettsnæringen en uutnyttet ressurs som i lukkede anlegg kan samles opp og komme til rette for landbruket i bærekraftig matproduksjon.

Dårlig utvikling

Problemene i laksenæringen har lenge vært tydelige. Likevel har norske myndigheter ikke stilt nødvendige krav for å sørge for bærekraftig vekst i produksjon. Myndighetene er for ukritiske til oppdrettsnæringen, og med dagens fiskehelse-, og miljøproblemer er det uansvarlig å femdoble produksjonen før utfordringene er løst, slik regjeringen lover i hurdalsplattformen.

Næringen selv anerkjenner ikke hvor omfattende problemene er. Sjømat Norge prøvde å stanse rødlisting av villaksen ved å omtale forskningskonsensus som «synsing». Det finnes ansvarlige produsenter i Norge, men som helhet driver oppdrettsnæringen på bekostning av naturmangfoldet.

De to siste tiårene med norsk villakspolitikk viser at forvaltningen tar sine føringer fra makt, ikke fra kunnskap. At villaksen nå blir rødlistet, er et endelig bevis. Når vi ikke lenger kan ha tillit til den makten vi har gjennom forvaltningen, står vi igjen med makten vi har som forbrukere, og tyr til boikott.

Salma-myten

Norsk villfisk er kvalitetsmat som vi alle bør ha tilgang på.

Dagens matbutikker bugner over av fiskemat som har blitt til i åpne oppdrettsanlegg til sjøs, og som har satt dype spor i det marine matfatet som til enhver tid har eksistert.

Oppdrettslaks har fått et ufortjent positivt rykte som eksklusiv og bærekraftig mat fra de rene norske fjordene. I realiteten er fisken masseprodusert med dårlige vilkår for dyrevelferd og med enorm påvirkning på villaksbestanden.

Lukkede anlegg er løsningen

Målet er null lus, null rømming og null forurensende utslipp fra anleggene. Den eneste gode løsningen på dette er lukkede anlegg. Nåværende miljøpåvirkning  er for stor, det er ikke mulig med miljøvennlig vekst i lakseproduksjonen uten at denne overgangen til lukkede anlegg settes i gang.

Oppdrettsnæringa tjener enorme summer på eksport av laks, og nå er det på tide at regjeringen krever at næringa må bruke dette overskuddet på å redusere miljøbelastningen – slik at vi kan produsere norsk sjømat langt inn i framtida også.

Derfor krever vi at regjeringa pålegger alle selskaper å ha 50 % av sin lakseproduksjon i lukkede anlegg innen 2025.

Underskrifter:

Natur og Ungdom

Grønn Ungdom

Sosialistisk Ungdom

Oppstrøms

Rød Ungdom

Kontakter

Bilder

Om Natur og Ungdom

Natur og Ungdom
Natur og Ungdom
Torggata 34
0183 Oslo

23 32 74 19https://www.nu.no/

Følg pressemeldinger fra Natur og Ungdom

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Natur og Ungdom på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Natur og Ungdom

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye