Kasakhstans Ambassade i Norge

Oppfordring til å respektere moratoriet på atomprøvesprengninger

Del

29. august markerer verden Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning

Fotokreditt: FN
Fotokreditt: FN

"Fra Kasakhstans stepper til Stillehavets vann og Australias ørkener har atomprøvesprengninger lenge forgiftet Jordens miljø og artene og menneskene som kaller den hjem," sa António Guterres, FNs generalsekretær i en artikkel The Astana Times 29. august 2022.

"Når atomfarene når nye høyder, er det nå på tide at Prøvestansavtalen trer i kraft og er støttet av et effektivt verifikasjonssystem. Atomvåpen har ingen plass i vår verden. De garanterer ingen seier eller sikkerhet. Måten de er designet på bringer kun ødeleggelse," la han til.

"I dag er Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning. Dagen er av stor betydning for menneskeheten. Atomprøvesprengninger har forårsaket alvorlige skader på kasakhstansk territorium. En slik tragedie bør ikke skje igjen. Landet vårt vil stå fast bak prinsippene for kjernefysisk sikkerhet," skrev Kasakhstans president Kassym-Jomart Tokayev på Twitter.

Kasakhstans utenriksminister Mukhtar Tileuberdi og eksekutivsekretær for Organisasjonen for prøvestansavtalen (CTBTO) Robert Floyd har gitt ut en felles uttalelse for å markere dagen.

"Nedleggelsen av atomprøvestedet Semipalatinsk 29. august i 1991 har blitt en symbolsk dato for Kasakhstan og det internasjonale samfunnet. Denne viktige begivenheten sendte et sterkt politisk budskap og bidro til den internasjonale innsatsen som førte til vedtakelsen av Prøvestansavtalen (CTBT) i 1996. Siden vedtakelsen har Kasakhstan konsekvent støttet CTBT og oppbyggingen av dens verifikasjonsregime," står i uttalelsen.

"Med 186 signeringer og 173 ratifikasjoner har det vært mye fremgang mot universalisering av CTBT. Vi ønsker velkommen avtalens nye ratifikasjoner fra Gambia, Tuvalu, Dominica og Øst-Timor som viser en kollektiv innsats fra alle aktører på 25-årsjubileet for avtalen. Verifikasjonsregimet er nesten fullført. Selv om det ennå ikke har blitt juridisk bindende, har tilslutning til CTBT og normen mot atomtesting blitt praktisk talt universell", nevnes videre i uttalelsen.

Tileuberdi og Floyd oppfordret alle stater til å delta på plenumsmøtet på høyt nivå i FNs generalforsamling for å markere og fremme Den internasjonale dagen mot atomprøvesprengning ved FNs hovedkvarter i New York 7. september 2022.

"Vi oppfordrer alle stater til å fortsette å respekteremoratoriet på atomprøvesprengninger. Vi oppfordrer statene som ennå ikke har signert og/ eller ratifisert avtalen om å gjøre det uten forsinkelser. Vi oppfordrer de resterende åtte Annex 2-statene, hvis ratifikasjoner er nødvendig for å ikrafttredelsen av CTBT, til å vise sin engasjement for ikkespredning og nedrustning ved å ta dette viktige skrittet for å støtte internasjonal fred og sikkerhet," nevnes i uttalelsen.

Les også - KASAKHSTAN ALLTID FORAN I KAMPEN MOT ATOMVÅPEN

Nøkkelord

Bilder

Fotokreditt: FN
Fotokreditt: FN
Last ned bilde

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
St. Olavs gate 21 B
0165 Oslo

+4722420640http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom