Norsk Luftambulanse

Oppfordring fra 113-sentralen: – Ikke dra på vinterferie uten denne appen!

Del
Skulle du falle og slå deg eller bli syk på fjellet, kan Hjelp 113-appen fortelle redningsmannskapene nøyaktig hvor du befinner deg.
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. (Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse)
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. (Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse)

Når du ringer nødnummeret, blir du først spurt om hvor du befinner deg. Er du på skitur i fjellet, kan det være svært vanskelig å forklare nøyaktig hvor du er, spesielt i en stresset situasjon.

– Dersom vi ikke vet hvor du er, har vi ikke noe sted å sende hjelpen til. Så enkelt er det. Derfor kan Hjelp 113-appen ha en helt avgjørende betydning, sier Jørgen Skogmo, luftambulansekoordinator, AMK Oslo.

Dersom du ringer nødnummeret via gratis-appen Hjelp 113, får 113-sentralen den nøyaktige posisjonen din.

– Appen letter arbeidet for oss hver eneste dag, og vi sparer mye tid i kritiske situasjoner. Innringerne er ofte i en kaotisk situasjon, og de har ikke behov for det ekstra stresset med å finne adressen. Noen klarer ikke å gjøre seg forstått i det hele tatt. Da vet vi i alle fall posisjonen og kan sende hjelp dit umiddelbart, sier Skogmo.

Appen Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse i samarbeid med Helsedirektoratet og har allerede blitt lastet ned over 1,75 millioner ganger. Hver dag foretas cirka 200 nødsamtaler fra appen. Du kan ringe både 113 helse, 110 brann og 112 politiet direkte fra appen.

– Denne appen vil være den viktigste du har på telefonen din, og den er gratis å laste ned. Dette sparer redningsmannskapene for verdifulle minutter, sier generalsekretær i Stiftelsen Norsk Luftambulanse, Hans Morten Lossius.

Kan redde 20 liv i året 

Også Helsedirektoratet oppfordrer alle til å ha denne Hjelp 113-appen på smarttelefonen sin.  

LAST NED APPEN HER!

– Vi kan faktisk redde rundt 20 liv hvert år hvis alle ringer 113 fra denne appen. Hvis vi kan spare 30 sekunder i samtalen med innringer ved en hjertestans kan det bety forskjellen på liv og død, sier seniorrådgiver Bjørn Jamtli i Helsedirektoratet.

I appen er det også en oversikt over tilgjengelige hjertestartere i området. Det offentlige hjertestarterregisteret 113.no er implementert i appen.

LES OGSÅ: Meld inn hjertestarteren

Bli funnet på fjellet

Selv om appen forteller redningsmannskapene hvor du er i en krisesituasjon, bør du ikke droppe vanlig fjellvett. Mobiltelefoner kan forsvinne eller gå tom for batteri, og det er ikke dekning alle steder.

– Det er smart å ha på klær med «knalle» farger, som er synlige på avstand. Da blir det enklere for letemannskaper å finne deg. Og selvsagt bør du ha med godt med klær og mat i tilfelle det kommer et værskifte, er tipsene fra Jørgen Skogmo på AMK Oslo.

FAKTA

Stiftelsen Norsk Luftambulanse har utviklet mobilappen «Hjelp 113».

Appen sender automatisk melding om hvor du er, om du ringer 110, 112 eller 113 fra appen. 

Koordinatorene fra appene sørger for at luftambulansen og andre nødetater vet nøyaktig hvor pasienten er - og kan komme dit raskest mulig. 

Dersom den som skal ringe etter hjelp ikke har mobildekning, er det viktig å ta skjermbilde av koordinatene som appen viser på skadestedet (appen tas ned via GPS-signaler og virker derfor uten mobildekning). Deretter kan du gå dit det er mobildekning og ringe, og oppgi koordinatene på skjermbildet. 

Last ned og start appen Hjelp 113 nå:

1.Last ned eller oppdater appen i App Store.

2.Start appen etter at den er lastet ned.

3.Registrer mobilnummeret ditt slik at appen er klar til bruk. Dette er veldig viktig for at appen skal fungere som den skal!

Husk å starte appen så snart du har lastet den ned. Du må taste inn telefonnummeret ditt for at nødsentralen skal klare å spore deg opp automatisk.

Appen ber om tillatelse til å få tilgang til mobilens stedstjenester (og på iPhone: tilgang til Meldinger, det er viktig at du svarer «ja» på disse spørsmålene). Tilgang til meldinger er nødvendig for å kunne vise stedet du er mens du er i nødsamtalen. Dette er en ekstra sikkerhet dersom nødsentralen ikke mottar posisjonen automatisk og du blir bedt om å lese denne opp for nødsentral.

Ikke dra til fjells uten 113-appen
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. (Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse)
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse. (Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse)
Last ned bilde
Luftambulansekoordinator på AMK Oslo Jørgen Skogmo ser daglig verdien av 113-appen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Luftambulansekoordinator på AMK Oslo Jørgen Skogmo ser daglig verdien av 113-appen. Foto: Stiftelsen Norsk Luftambulanse
Last ned bilde
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Hjelp 113 er utviklet av Stiftelsen Norsk Luftambulanse.
Last ned bilde

Lenker

Om Norsk Luftambulanse

Norsk Luftambulanse
Storgata 33
0184 Oslo

64 90 44 50http://www.norskluftambulanse.no

Stiftelsen Norsk Luftambulanse er en ideell organisasjon med rundt 300 000 støttemedlemmer og over 4200 støttebedrifter.  

Vi jobber for å utvikle luftambulansetjenesten gjennom forskning, utvikling og undervisning, slik at akutt syke og skadde får best og raskest mulig hjelp.

Vi har et av Europas største forskningsmiljøer innen akuttmedisin utenfor sykehus.

Stiftelsens datterselskap, Norsk Luftambulanse AS, er et operatørselskap som driver legehelikoptervirksomhet på oppdrag fra staten. Norsk Luftambulanse AS er operatør på alle landets 13 baser for legehelikopter.

Følg pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Norsk Luftambulanse på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norsk Luftambulanse

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye