Av-og-til

Oppfordrer tenåringsforeldre til å ta ansvar etter festhelg

Del
Politiet i Trøndelag meldte om minst 300 fulle ungdommer samlet ved Kyvannet i helga. Her er tipsene til hva du som forelder kan gjøre.

Flere av de berusede ungdommene som samlet seg ved Kyvannet i helga skal ha vært ned i 13-14 års alderen.

Foreldre er den viktigste påvirkningsfaktoren på ungdommens alkoholbruk. Derfor må vi våge å være kjipe og snakke med barna på forhånd, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til.

Hun mener altfor få foreldre har klare regler overfor ungdommene sine når det gjelder hva som er lov og ikke når det kommer til alkohol.

–Jeg har stor forståelse for at ungdommene har lyst å nyte siste delen av sommeren ute med venner, og at foreldre unner dem det. Men da er det viktig at vi voksne tar ansvar ansvar for at det skjer på en trygg måte, sier hun.

Hun påpeker at det kan oppstå farlige situasjoner når mange ungdommer også drikker alkohol for første gang. I følge Ungdata ligger flere kommuner i Trøndelag også høyt når det gjelder hvor mange ungdomsskoleelever som får lov av foreldrene til å drikke alkohol. I tillegg er det mange som oppgir at de drikker jevnlig sammenliknet med resten av landet.

Mange voksne tenker nok at det de sier ikke har noen betydning. Men forskning viser faktisk at ungdommen hører mest på foreldrene sine når det kommer til alkohol, sier Kaski.

Kaski forteller at det er flere risikofaktorer ved at ungdom under 18 år drikker alkohol.

–Ungdomsfylla er farlig, og når ungdom først drikker alkohol drikker de mye. Da øker risikoen for ulykker, vold og overgrep. Derfor er det viktig at foreldre er kjipe i tide.

Her er hennes tips til hva ungdomsforeldre bør gjøre:

  1. Snakk med ungdommen om alkohol. Hvis dere har hatt gode samtaler om de negative konsekvensene av å drikke alkohol, blir det lettere for dem å stå imot drikkepress. Mange ungdommer drikker for å bli sosialt akseptert og for å være en del av fellesskapet, og da kan det være fint å ha en streng forelder å skylde på.
  2. Sett tydelige grenser for hva som er greit og hva som ikke er greit. Forskning viser at i familier med klare regler om alkohol drikker tenåringen mindre og mer forsiktig enn sine jevnaldrende.
  3. Ikke send med alkohol på fest. Det er en myte at du da har oversikt over hva og hvor mye tenåringen vil drikke i løpet av kvelden. Ungdommen drikker riktignok det de får av sine foreldre – men ofte kommer det i tillegg til alkoholen de får fra andre ungdommer på festen.
  4. Allier dere med andre foreldre. Snakk om hvilke regler dere vil at skal gjelde for ungdommene i deres klasse eller nærmiljø.
  5. Vær tilgjengelig. Ta alltid telefonen når tenåringen din ringer – selv om det er midt på natta.

 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om Av-og-til

Av-og-til
Av-og-til
Torggata 1
0181 Oslo

23 21 45 30https://www.avogtil.no/

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye