Av-og-til

– Serveringsbransjen sover i timen

Del

Bare 2 av 10 nordmenn synes tilbudet av alkoholfrie drikkevarer på bar og restaurant er godt nok, viser undersøkelse. – Bør våkne før julebordsesongen, mener Ragnhild Kaski i Av-og-til. 

Uklart bilde av en bardisk i mørke omgivelser
KJEMPEMULIGHET: – Nordmenn har blitt mer opptatt av valgfrihet, og at alkoholfrie alternativer smaker digg. Det er en kjempemulighet for barer og restauranter i Norge!, sier Ragnhild Kaski, generalsekretær i Av-og-til. iStock, MadamLead

– Nordmenn har blitt mer opptatt av valgfrihet, og at alkoholfrie alternativer smaker digg. Det er en kjempemulighet for barer og restauranter i Norge! Men mange serveringssteder sover i timen. 

Det mener Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til som har bestilt undersøkelsen fra Opinon. 

Undersøkelsen viser at:

  • 7 av 10 nordmenn mener det har blitt mer populært og akseptert å velge alkoholfritt
  • Bare 2 av 10 mener tilbudet av alkoholfritt på serveringssteder er godt nok
  • 5 av 10 tror serveringsbransjen vil måtte bedre utvalget sitt for å tiltrekke seg kunder i framtiden

– Uansett hva grunnen er til at du ønsker å ikke drikke, eller drikke mindre en dag, fortjener du ikke en dårligere opplevelse som kunde og gjest. Det er nok derfor kundene tror serveringssteder som ikke tilpasser seg vil tape penger i fremtiden, sier Kaski og legger til: 

– Er de raske kan de fremdeles rekke julebordsesongen! 

Om undersøkelsen 

Undersøkelsen er gjennomført av Opinion på oppdrag fra Av og til, blant et representativt utvalg på 1 013 personer i Norge som er 18 år eller eldre. Datainnsamlingen ble gjennomført 7.–14. mai.

Alkoholfritt-salget hos Vinmonopolet de siste årene viser at det stadig blir mer populært: 

2021: 21 prosent vekst. 

2022: 12 prosent vekst. 

2023: 20 prosent vekst.

2024: 18 prosent vekst. 

Så langt i 2025: 9 prosent vekst.

I 2019 solgte Vinmonopolet 595.000 liter alkoholfritt. I 2024 solgte de 1 320 000 liter alkoholfritt. 

Det har blitt mer og mer populært og akseptert å velge alkoholfrie drikkealternativer de siste årene (Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?) 
Column % Total
Base n 1013
Svært uenig 1%
Ganske uenig 3%
Verken eller 18%
Ganske enig 44%
Svært enig 25%
Vet ikke / ikke aktuelt 9%

Utvalget av alkoholfri drikke på serveringssteder, som barer og restauranter, er jevnt over ikke godt nok (Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?) 
Column % Total
Base n 1013
Svært uenig 4%
Ganske uenig 13%
Verken eller 25%
Ganske enig 23%
Svært enig 12%
Vet ikke / ikke aktuelt 24%

Jeg tror serveringsbransjen vil bli nødt til å få bedre utvalg av alkoholfri drikke for å tiltrekke seg kunder i fremtiden (Hvor enig eller uenig er du i følgende påstander?) 
Column % Total
Base n 1013
Svært uenig 3%
Ganske uenig 12%
Verken eller 27%
Ganske enig 31%
Svært enig 15%
Vet ikke / ikke aktuelt 12%

Kontakter

Bilder

Bilde av Ragnhild Kaski, generalsekretær i alkovettorganisasjonen Av-og-til
(Thomas Bruun, NTB Kommunikasjon)
Last ned bilde

Om oss

Av-og-til er en alkovettorganisasjon. Vi setter fokus på situasjoner der alkohol utgjør en særlig risiko eller kan være til ulempe for andre. Av-og-til vil bidra til å redusere de negative følgene av alkoholbruk i samfunnet og gjøre hverdagen tryggere for alle.

Følg pressemeldinger fra Av-og-til

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Av-og-til på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Av-og-til

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye