Den Norske Opera & Ballett

Operaen lanserer ny sesong i dag

Del

I dag lanserer Operaen sitt første komplette sesongprogram siden 2019. Billetter til de 60 ulike opera-, ballett-, og konsertproduksjonene legges ut for salg 10. mai.

Opera: Agneta Eichenholz som Sylva Varescu i Czardasfyrstinnen. Foto: Adam Olsson
Opera: Agneta Eichenholz som Sylva Varescu i Czardasfyrstinnen. Foto: Adam Olsson

Klassikere som operetten Czarsdasfyrstinnen, operaen Elektra, og de store eventyrballettene Askepott og Tornerose står side om side med nyskapte verk når Operaen lanserer sitt første sesongprogram siden pandemien brøt ut.

– Dette er kanskje den viktigste programlanseringen Den Norske Opera & Ballett noen gang har hatt. Det markerer en ny start etter to år med unntakstilstand og perioder med regelrett forbud mot det fysiske møtet med kunst og kultur, sier operasjef Randi Stene.

– Vi trenger å komme sammen og dele store opplevelser igjen. Vi gleder oss til å vise fram kompani og scenekunst i toppklasse, med et innhold jeg tror kommer til å berøre og bevege, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen.

Sesongen i Operahuset starter i august og varer fram til neste sommer.

Ballettsesongen
Noen av de helt store koreografene av i dag lager nye verk for Nasjonalballetten. Det blir dystopisk og fantasirikt når Alan Lucien Øyen legger samtiden under lupen i Nothing Personal. Til å lage musikken har han fått med seg den oscarvinnende filmkomponisten Alexandre Desplat.

For første gang danser Nasjonalballetten et verk av den canadiske koreografen Crystal Pite. Kompaniet samarbeider med Royal Ballet om en forestilling i tre akter, med utgangspunkt i Pites Flight Pattern om flyktningkrisen. Etter at Emma Portner skapte duetten islands, har mange ønsket seg mer av den unge koreografen med det særegne koreografispråket. Denne gangen lager hun et større verk som settes opp sammen med balletter av Jiří Kylián og George Balanchine, to mesterkoreografer som har vært definerende for kunstarten.
Under pandemien lagde flere av Nasjonalballettens egne krefter nye verk for Hovedscenen, som ble vist digitalt. Nå kommer Afternoon of a Faun av Whitney Jensen og Anaïs Touret og A Boléro av Samantha lynch tilbake, i et program med et nytt verk av brasilianske Juliano Nunes.

Sesongen starter romantisk, med Giselle, og senere fylles scenen av eventyrballettene Nøtteknekkeren, Askepott og en ny Tornerose. Christian Spuck står bak sistnevnte, i en samarbeidsproduksjon med Zürich-balletten. Her er historien og karakterene tegnet opp nytt – og det er den vanligvis onde feen Carabosse som står i sentrum.

Operasesongen
Nasjonaloperaen presenterer en splitter ny helaftens opera på Hovedscenen: The Listeners er en thriller om et virkelig fenomen i vår egen tid, signert den fremadstormende amerikanske komponisten Missy Mazzoli.

I årevis gikk Czardasfystinnen for fulle hus på Youngstorget. Når en av verdens mest populære operetter gjenoppstår i Bjørvika, er det i en helt ny drakt, signert Hanne Tømta og hennes kreative team. Blant dem er Alva Brosten, som med dette debuterer som kostymedesigner ved Operaen.

Det blir deilig brutalt når regissør Ole Anders Tandberg og dirigent Petr Popelka tar for seg Richard Strauss’ Elektra. Her får det intense familiedramaet utspille seg i et slitent barndomshjem ved Oslos utkant, mens vår nye versjon av Mozarts Così fan tutte viser kjærlighetens sanne ansikt på en annerledes og visuelt spennende måte av regissør Katrine Wiedemann og designer Maja Ravn.

Publikum som ønsker seg viktorianske kjoler og klassisk scenografi, får det i Verdis Maskeballet, der Operaens kommende musikksjef, Ed Gardner, har den musikalske ledelsen for operakor, operaorkester og fantastiske solister. I tillegg byr Nasjonaloperaen på et variert program av operaer i konsertform: en swingende kveld med musikaler av Bernstein, Berlioz’ djevelsk gode Fausts fordømmelse og Wagners vidunderlige 3. akt fra Parsifal. Det blir også gjensyn med de kritikerroste produksjonene Eugen Onegin, Tosca og Barberen i Sevilla.

Konserter
Operaens kommende musikksjef, Edward Gardner, feires med en egen festkonsert med Operaorkestret på Hovedscenen. Med seg har Gardner den fremadstormende cellisten Amalie Stalheim, som også får sin egen kammerkonsert i løpet av sesongen – med Christian Ihle Hadland på klaver.

Operaorkestret avslutter sesongen med det britiske stjerneskuddet Isata Kanneh-Mason. Hun spiller Prokofjevs klaverkonsert nr 3, mens Operaorkestret fortsetter med Mahler 5. symfoni.

På Hovedscenen fortsetter klaverserien med noen av vår tids største pianister. Grigory Sokolov, Ivo Pogorelich, Leif Ove Andsnes og Paul Lewis er blant dem som får egne helaftener ved klaveret. Operaorkestret går tett på kammermusikken med Mozart, Brahms og impresjonisme fra øst og vest på Scene 2.

Gregory Porter med Kristiands symfoniorkester, Jonas Fjeld, Odd Nordstoga, Kari, Ola og Lars Bremnes er også blant artistene som står på Hovedscenen fra høsten av.

Se operaen.no for fullt program. Flere forestillinger og konserter lanseres fortløpende.

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:
Pressekontakt opera og konsert, Vilde Alette Monrad-Krohn, 45 46 37 25 vimo@operaen.no
Presskontakt ballett, Oda Tømte, 971 48 917, ot@operaen.no

Bilder

Opera: Agneta Eichenholz som Sylva Varescu i Czardasfyrstinnen. Foto: Adam Olsson
Opera: Agneta Eichenholz som Sylva Varescu i Czardasfyrstinnen. Foto: Adam Olsson
Last ned bilde
Ballett: Erika Pastel og Jonathan Olofsson i Afternoon of a Faun. Foto: Jörg Wiesner
Ballett: Erika Pastel og Jonathan Olofsson i Afternoon of a Faun. Foto: Jörg Wiesner
Last ned bilde

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom