Den Norske Opera & Ballett

Opera- og ballettsesongen 19–20 er lansert

Del

Fra Norgespremiere på ballettklassikeren La Bayadére til Hans og Grete, en operagrøsser for alle i familien – som tør! Den Norske Opera & Balletts program for høsten 2019 og våren 2020 er ute.

Baryton Yngve Søberg i operaen Rigoletto. Foto: Erik Berg
Baryton Yngve Søberg i operaen Rigoletto. Foto: Erik Berg

– Dette blir en sesong med noe for alle: barn og familier, operaferskinger og hardbarka operagjengere. Vi vil skape opera som inspirerer, utfordrer og beveger oss, og som minner oss på hvor viktig det er å dele levende kunstneriske øyeblikk, sier operasjef Annilese Miskimmon om programmet.

– Denne sesongen tar vi Nasjonalballettens signaturverk til Bolsjoi og Hong Kong, og på hjemmebane samler vi etablerte mestere og helt nye stemmer. I dette spennet, med våre fortellinger og fortolkere, tar vi plass som en internasjonal nasjonalballett, sier ballettsjef Ingrid Lorentzen om den kommende sesongen.

Hele programmet for opera, balletter og konserter er nå lagt ut på www.operaen.no.

Operasesongen byr på grøss og spenning i nyproduksjoner av to norske regissører. Mellom mørke furustammer møter vi et røft mannsmiljø i Ole Anders Tandbergs nye versjon av Verdis mesterverk Rigoletto, mens Alexander Mørk-Eidem skaper en skummel og morsom familieforestilling av Humperdincks Hans og Grete, med blant andre kontra-tenoren David Hansen.

Den tyske regissøren Christof Loy er kjent for sin sterke personregi, noe han viste med sin kritikerroste Wozzeck i 2017. I februar 2020 bringes vi tett på det psykologiske dramaet i en ny produksjon av Tsjajkovskijs Eugen Onegin, med Audun Iversen i tittelrollen. En annen stor operaopplevelse blir det med Wagners kolossale Mestersangerne i Nürnberg, i regi av Richard Jones.

Det blir også gjensyn med suksessene Elskovsdrikken, Figaros bryllup, Madama Butterfly og Carmen, med solister som Elisabeth Teige, Mari Eriksmoen, Ingeborg Gillebo og Marita Sølberg. Og på Scene 2 er Barnekoret tilbake med den prisbelønte Purriot og den forsvunne bronsehesten, i tillegg blir det ny VOeX-festival, blant annet med operaer for babyer.

Ballettsesongen byr på to store norgespremierer: Den klassiske eventyrballetten La Bayadére danses endelig i sin helhet på Hovedscenen, med virtuos dansekunst og spektakulære, eksotiske scener. Våren 2020, publikum for første gang får oppleve Jiří Kyliáns One of a Kind i tre akter, en av mesterkoreografens få helaftens balletter.

Årets store balletthappening blir Mesteraften x 12. Med både klassiske, moderne og nyskapte verk viser Nasjonalballetten sin fulle bredde i en serie med ulikt sammensatte ballettkvelder, hvor publikum selv finner sitt favorittprogram.

Det blir også gjensyn med favoritter som Anna Karenina, Romeo og Julie og selvsagt juletradisjonen over alle, Nøtteknekkeren. Nasjonalballettens Ibsen-suksesser Ghosts – Ibsens Gengangere og Hedda Gabler kommer tilbake på Hovedscenen i januar, etter gjestespill i Hong Kong og Bolsjojteatret i Moskva. På Scene 2 får danserne utfolde seg med egne koreografier i Nasjonalballetten RAW, og det er bare å glede seg til Nasjonalballetten UNG sin egen forestilling: Vivace.

Operaorkestret inviterer til konserter med pianisten Christian Grøvlen og med vår egen konsertmester, Guro Kleven Hagen, under ledelse av dirigentene Risto Joost og Ivan Repušić. Høsten 2019 vil Operaorkestret for første gang dele scene med Oslo-Filharmonien, i forbindelse med Filharmoniens 100 års-jubileum. Det skjer i Mahlers gigantiske 8. symfoni, der også Operakoret, Oslo Filharmoniske Kor og Operaens barnekor og et stjernelag av solister med, alle under ledelse av Mikko Franck.

Operaorkestrets musikere kan også oppleves i et mer intimt format i lørdagsserien på Scene 2. I tillegg byr programmet blant annet på solokonserter med Lise Davidsen og Daniil Trifonov, samt en konsertant framføring av Brittens Peter Grimes med Bergen Nasjonale Opera, dirigert av Edward Gardner.

Operaens kunstneriske ledere presenterer den nye sesongen på Hovedscenen 23. april kl 17. Arrangementet streames live på Facebook. 

Nøkkelord

Kontakter

For mer informasjon, intervjuavtaler og anmelderbilletter, vennligst kontakt:

Kommunikasjonsrådgiver Ole-Morten Vestby, omv@operaen.no, 97076610
Kommunikasjonsrådgiver Camilla Yndestad, cy@operaen.no, 95751006

Bilder

Baryton Yngve Søberg i operaen Rigoletto. Foto: Erik Berg
Baryton Yngve Søberg i operaen Rigoletto. Foto: Erik Berg
Last ned bilde
Ballettsolist Whitney Jensen i La Bayadére. Foto: Erik Berg
Ballettsolist Whitney Jensen i La Bayadére. Foto: Erik Berg
Last ned bilde

Lenker

Om Den Norske Opera & Ballett

Den Norske Opera & Ballett
Den Norske Opera & Ballett
Kirsten Flagstads pl. 1
0150 Oslo

21 42 21 21http://www.operaen.no

Den Norske Opera & Ballett er landets største musikk- og scenekunstinstitusjon, og skal presentere opera, ballett og konserter av høyeste kunstnerisk kvalitet. DNO&B består av kompaniene Nasjonalballetten og Nasjonaloperaen, foruten Operaorkestret, Operakoret, Barnekoret og Ballettskolen.

Følg saker fra Den Norske Opera & Ballett

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Den Norske Opera & Ballett på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Den Norske Opera & Ballett

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom