Stortinget

Onsdag 2. oktober klokka 13 åpner det 164. storting

Del

Årets høytidelige åpning markerer starten på stortingssesjonen 2019−2020.

Den høytidelige åpningen av Stortinget foretas av H.M. Kong Harald. Kongen åpner Stortinget med en tale, trontalen. Seremonien i Stortinget har tradisjoner tilbake til Grunnloven av 1814.

Trontalen beskriver hovedlinjene i regjeringens arbeidsprogram og politikk for det kommende året. Etter trontalen leses meldingen om rikets tilstand opp av et medlem av regjeringen.

Det skal ikke foregå drøftelser i Stortinget så lenge kongen er til stede. Derfor venter stortingspresidenten med å foreslå hvordan trontalen skal behandles, til etter at kongen har forlatt stortingsbygningen.

Praktisk informasjon til mediene

Adgang

Alle journalister og fotografer som som ønsker å dekke Stortingets høytidelige åpning må fylle ut og sende inn akkrediteringsskjema dersom de ikke er medlemmer av Stortingets presselosje. 

Også journalister som er medlemmer av Stortingets presselosje må fylle inn skjemaet dersom de ønsker å fotografere fra galleriet eller Løvebakken.

Journalister og fotografer som ikke er medlemmer av presselosjen som har andre avtaler i løpet av denne formiddagen må også sende inn akkrediteringsskjemaet.

Akkrediteringsfristen er mandag 30.9 kl. 20.00. Fristen er endelig.

Vi ber mediene, også medlemmer av presselosjen, om å bruke inngangen fra Akersgata. Alle som skal dekke fra angitte posisjoner og de som ikke er medlemmer av presselosjen blir fulgt inn.

Siste frist for oppmøte i Akersgata er kl. 12.20.

Alle må identifisere seg ved oppmøte.

Vi anmoder om pent antrekk.

Fotomuligheter

1. Løvebakken: Adgang innenfor anviste plasser.

2. Galleriet: Vi gir tillatelse til tre fotografer. Gi beskjed ved akkreditering dersom dette er ønskelig. Alle som skal stå på galleriet blir fulgt opp og får egne kort som må bæres synlig.

3. Utenbyspresse på galleriet. Vi gir tillatelse til ti journalister og fotografer. Gi beskjed ved akkreditering dersom dette er ønskelig. Alle som skal på utenbyspresse på galleriet blir fulgt opp og får egne kort som må bæres synlig.

Videofotografer må bruke trådløst utstyr.

I presselosjen er det vanlig adgang for skrivende presse.

TV-signaler

Stortinget sørger for TV-signaler via Stortingets kommunikasjonsknutepunkt, til fri disposisjon for alle medier. Det blir filmet fra Løvebakken, resepsjonen, vandrehallen og galleriet, i tillegg til stortingssalen. TV-sendingen leveres uten tekst og kommentarer.

Kontaktperson for TV-produksjonen: Thomas Andresen, 415 19 262.

TV-sendingen vil også være tilgjengelig på Stortingets nett-TV. Nett-TV kan videreformidles av alle medier etter avtale om opprettelse av publiseringspunkt.

Mer informasjon om videreformidling av nett-TV.

Kontaktperson for nett-TV: Bjørn Holta, 971 58 040.

Under møtet i stortingssalen må det kun benyttes lydløst utstyr. Mobiltelefoner er ikke tillatt. Det er ikke mulig å forlate salen under møtet. 

Mer informasjon om Stortingets høytidelige åpning.

Bilder tatt av Stortingets fotograf legges ut på Flickr til fri benyttelse mot kreditering.

Flickralbum for Høytidelig åpning av det 164. storting 2. oktober 2019

Kontakter

Bilder

Lenker

Om Stortinget

Stortinget
Stortinget
Postboks 1700 Sentrum
0026 Oslo

23 31 30 50http://www.stortinget.no

Stortinget er Norges nasjonalforsamling. De viktigste oppgavene til Stortinget er å vedta lover, bestemme statens budsjett og kontrollere regjeringen.

Følg saker fra Stortinget

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stortinget på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Stortinget

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom