Kasakhstans Ambassade i Norge

Om kasakhstanske soldater som falt i slaget om Nordkalotten

Del

I oktober er det 75 årsdagen for Sovjetunionens Petsamo-Kirkenes operasjon i nordområdene. Denne er en viktig milepæl i andre verdenskrigs historie fordi den faktisk markerte slutten på krigen i den sovjetiske delen av Arktis og markerte begynnelsen på frigjøringen av Norge. Det er utvilsomt at kasakhstanerne som tappert kjempet på alle krigsfronter, ga sitt verdige bidrag til frigjøringen av nordområdene.

Av Yerkin Akhinzhanov, Kasakhstans ambassadør til Norge
Inntil nylig visste man praktisk talt ingenting om deltakelsen av kasakhstanere i den sovjetiske hæren i Petsamo-Kirkenes operasjonen (med unntak av noen erindringer av veteraner). Offentlighetens hovedoppmerksomhet i studiene av andre verdenskrig fokuserer med god grunn på den heroiske innsatsen av divisjonene som ble dannet på Kasakhstans territorium. Det dreier seg om slagene om Moskva, Stalingrad og Kursk og de heftige kampene i Hviterussland, Ukraina, Polen og Tyskland. Til sammen rundt 600.000 kasakhstanere falt på slagmarken.
Sammenlignet med disse var det relativt få kasakhstanere på Nordfronten. Analysen av den elektroniske databasen med opplysninger om de falne viser imidlertid våre landsmenns betydelige bidrag til frigjøringen av nordområdene, spesielt i kampene i Nord-Norge.
Vi har identifisert navnene til 65 kasakhstanske soldater og sjøfolk som døde i oktober-november 1944 under Petsamo-Kirkenes operasjonen. De kjempet i 10. eliteskytterdivisjon, 14., 45., 65., 83., 114., 205., 310., 367. og 368. skytterdivisjon, 69. marine skytterbrigade, 72. spesielle marine skytterbrigade og andre militære enheter. Vi har navnene til ti kasakhstanere som falt under en av Nordflåtens operasjoner, blant annet marinesoldater, jagerflygere og sjøfolk.
Blant dem er det kasakhere, russere, ukrainere og representanter for andre folkeslag som bor i Kasakhstan. Vi har publisert navnene på ambassadens nettsted (http://mfa.gov.kz/no/oslo/content-view/1944). Man bør understreke at denne listen ikke er komplett siden det er hundrevis av navn til soldater med ukjent siste tjenestested i den generelle databasen om de falne. Derfor er det vår plikt å fortsette med dette arbeidet. Jeg håper at kasakhstanske og norske forskere vil delta i denne gode gjerningen.
I tillegg til det ligger levningene av hundrevis av sovjetiske soldater med kasakhstansk bakgrunn som døde i leirer for krigsfanger i Norge. Ved hjelp av de norske og russiske databasene vil vi lage en liste over disse. Dette arbeidet er også viktig fordi mange av kasakhstanerne som døde i fangenskap, fremdeles regnes som savnet. Vår plikt er å identifisere navnene deres, finne gravstedene og bevare minnet om dem.
Det finnes et kasakhisk ordtak: "Det er ingen land uten blomster og intet folk – uten helter." Minnet om våre tapre krigere får oss til å huske freden de betalte en høy pris for.
Vi håper også at dette arbeidet vil bli en viktig bro i forholdene mellom Kasakhstan og Norge.

Nøkkelord

Bilder

Om Kasakhstans Ambassade i Norge

Kasakhstans Ambassade i Norge
Kasakhstans Ambassade i Norge
Nedre Vollgate 3
0158 Oslo

http://mfa.gov.kz/en/oslo

Følg saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kasakhstans Ambassade i Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Kasakhstans Ambassade i Norge

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom