Økologisk spekepølse til topps i Norges største lokalmatpris
Blant seks svært verdige finalister, var det det til slutt Ask gård på Jevnaker som trakk det lengste strået. Pengepremien skal vinneren bruke på å utvikle en norsk, økologisk hverdagssalami - noe som ikke finnes i norsk dagligvare i dag.
- Ask-gründerne har vist både mot og stor innovasjonsevne i utviklingen av sine økologiske, håndlagde spekepølser tuftet på god dyrevelferd. Kundene våre setter stor pris på håndtverkspølsene, både kvaliteten og smaken. Nå fortjener norske forbrukere å få en god, norsk hverdagssalami uten kunstige tilsetningsstoffer, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
Frokostblanding og ostekjeks av svarthavre
Den sorte havre fra Våler i Østfold endte på andreplass og fikk et stipend på 150 000 kroner med sin søknad om å utvikle frokostblanding og ostekjeks av urkornet svarthavre. Den sorte havre var først i verden med å lansere havregrynprodukter av svarthavre.
- Vi hadde seks svært gode finalekandidater, men denne gangen trakk disse to det lengste strået fordi de er innovative og utvikler helt unike produkter innenfor sin varekategori. Jeg er imponert over innovasjonsevnen til norske lokalmatprodusenter. De utfordrer oftest merkevareleverandørene og bidrar til reell innovasjon i norsk dagligvare, sier Kjuus.
JURYENS BEGRUNNELSE:
- Ask gård –som erførste norske aktør som har tatt opp kampen mot italienske og spanske produsenter - har på få år etablert seg som en spennende, kortreist leverandør av økologiske spekepølser. Råvarene er fra egne økologiske sauer, og både dyrevelferd og bærekraft står i sentrum. Ask jobber blant annet ut fra nose-to-tail-prinsippet om at hele dyret skal brukes. De fem spekepølsene til ekteparet Evang på Ask gård er frie for kunstige tilsetningsstoffer og lages for hånd. Resultatet er produkter med fantastisk kvalitet.
Pågangsmot, nybrottsarbeid, bærekraft og ideen om nå å utvikle en økologisk skivet hverdagssalami ga full uttelling hos juryen - som dessuten lot seg begeistre av at vi har fått en norsk, kortreist produsent av økologisk spekemat. - Den sorte havre har tatt i bruk flere hundre år gamle produksjonsmetoder, kombinert med innovasjon, i fremstillingen av sine havregryn-produkter av svarthavre. Svarthavre ble dyrket i Norge helt tilbake i vikingtiden, og treffer en tydelig trend: den har ca. 50% mer umettet fett og 15 prosent mindre karbohydrater enn vanlig hvit havre. På gården i Våler har familien til nå utviklet to varianter av havregryn: valset i flak og steel cut (kuttet). På kort tid har produktene etablert seg godt i markedet.
Innovasjon, dedikasjon, eksport til USA, god produktdesign og ideen om nå å utvikle frokostblanding og ostekjeks av svarthavre ga god uttelling hos juryen – som i tillegg vektla betydningen av å fremheve norsk matkorn.
Årets jury:
Landbruks- og matminister Olaug Bollestad (stedfortreder statssekretær Widar Skogan)
Edvart Freberg, Hvasser Asparges
Per Borglund, redaktør i Mat fra Norge
Ingvill Størksen, direktør dagligvare, VIRKE
Odd Gisholt, dagligvareekspert og BI-professor
Bodil Nordjore, høgskolelektor, budeie og kokebokforfatter
Jørn Lie, kokk og driver av Gamle Raadhus og Vaaghals
Sigrid Hjørnegård, generalsekretær, Bondelaget (stedfortreder rådgiver Kari Marte Sjøvik)
Vegard Kjuus, MENY-sjef
Årets finalister
Nøisom Bryggeri, Fredrikstad i Østfold – håndtverksøl
Den sorte havre, Våler i Østfold – havregryn
Gangstad Gårdsysteri, Inderøy i Trøndelag – ost, is og gårdsbutikk
Grøndalen Gårdsmeieri, Nes i Akershus – økologisk ferskost, myse og is
Finnmark Rein, Tana i Finnmark – kjøttprodukter av rein
Ask Gård, Jevnaker i Buskerud – økologisk spekemat
Fakta om Matskattstipendet
- Prisen deles ut av MENY en gang i året til produsenter som har konkrete lokalmat-prosjekter de ønsker å videreutvikle.
- I fjor vant Hvasser Asparges med sin søknad om å utvikle Norges første hvite asparges. I 2017 vant Himmelspannet med sin søknad om å utvikle en ny camembertost av geitemelk, samt finne nye bruksområder for myse.
- I tillegg til en hovedvinner, kan juryen dele ut mindre beløp til andre finalister (totalt kr 500 000). I fjor fikk Dypvik kr. 150 000 for å gjøre klippfisk mer tilgjengelig, mens Klokk & Co fikk kr. 100 000 for å utvikle flere alkoholfrie øltyper.
- MENYs Matskattstipend, etablert i 2015, er den største og viktigste lokalmatprisen som deles ut i Norge. MENYs mål med prisen er å fremme norsk lokalmat til glede både for kundene og for små og store engasjerte produsenter over hele landet.
Fakta om MENYs lokalmatsatsing
- MENY er opptatt av matglede og norske mattradisjoner, og samarbeider derfor med over 450 lokalmatprodusenter som til sammen tilbyr over 2500 lokalmatprodukter. Eller matskatter, som de heter i MENY.
- MENY er desidert største aktør på lokalmat med en markedsandel på over 20%.
- Interessen for lokalmat øker. MENY hadde en vekst på 5,2% i 2018, mot 2017
- MENY har mål om å bidra til ytterligere vekst i salget av lokalmat. Lokalmat bidrar til et bredere utvalg, mer kortreist mat, mer innovasjon og ivaretakelse av lokale arbeidsplasser.
Kontaktpersoner:
Ask gård ved Kristoffer Evang, tlf. 99797175, kristoffer@askgard.no
Den sorte havre ved Johan Anstenrud, tlf. 9011 3875, johan@densortehavre.no
Kontakter
Nina Horn HynneKommunikasjonssjef
Tel:934 44 213nina.hynne@meny.noBilder
Om MENY
MENY er Norges ledende supermarkedkjede på nett og i butikk med 188 butikker og en omsetning på 22 milliarder kroner i 2021. MENYs lidenskap er gode råvarer, norsk matkultur og gode matopplevelser. I MENY sier vi at spiser du bedre, lever du bedre. Vi er overbeviste om at mat er viktig for folks livskvalitet. MENY har stort utvalg, mye ferskvare og måltidsløsninger, eget bakeri, mange tusen lokalmatprodukter og store frukt- og grøntavdelinger, men også hundrevis av ukentlige tilbud. Nær 10 000 matarbeidere sørger for personlig service og matfaglig veiledning. For inspirasjon, oppskrifter, vareinformasjon og tilbud, se meny.no. MENY er en del av NorgesGruppen.
Følg pressemeldinger fra MENY
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra MENY på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra MENY
Nær halvering av matsvinnet21.3.2024 15:29:41 CET | Pressemelding
MENY har redusert matsvinnet med 45 prosent målt i tonn, mot 2015. I 2023 gikk matsvinnet ned med 11 prosentpoeng fra året før. – Vi er langt fra i mål, men glade for at vårt arbeid gir gode resultater, sier Unni Skjønhaug, driftsansvarlig for matsvinn i MENY.
MENY Revetal kåret til landets beste31.1.2024 14:50:46 CET | Pressemelding
MENY Revetal gikk igjen til topps i den høythengende MENY-kåringen «Årets butikk». – Å vinne prisen én gang er imponerende, å vinne for sjette gang skal ikke være mulig. At Norges råeste supermarked ligger i et lite tettsted i Vestfold, sier alt om dedikasjonen, presisjonen og atmosfæren til MENY Revetal, sier Vegard Kjuus, juryleder og MENY-sjef.
1 million matposer reddet fra søpla27.12.2023 09:00:00 CET | Pressemelding
MENY-kundene har nå totalt reddet en million poser med overskuddsmat, tilsvarende 1000 tonn, via appen Too Good To Go. – Kundene får god mat til en billig penge og vi unngår å kaste mat. En fin og viktig ordning, sier bærekraftsansvarlig Kenneth Skauge i MENY.
Barnegrøt med 100% norske, naturlige råvarer10.11.2023 12:57:41 CET | Pressemelding
For første gang får vi en 100 prosent norsk barnegrøtserie inn i dagligvarehylla. – Jeg er opptatt av at vi skal spise norsk mat, og at det ungene får i seg er trygt og kortreist, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han lanserte barnegrøten på gården til Den sorte havre i Våler.
Etablerer Norges største mathus for netthandel i Oslo23.10.2023 08:30:00 CEST | Pressemelding
MENY åpner høsten 2024 en sentralisert netthandelsbutikk på Alnabru i Oslo. - Vi vil tilby et større utvalg av mat og drikke til våre netthandelskunder. Hele andre etasjen i bygget vil handle om matglede og nye, spennende matløsninger, sier MENY-sjef Vegard Kjuus.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom