Nærings- og fiskeridepartementet

Øker markedsavgiften for pelagisk fisk

Del

Markedsavgiften for sild, makrell og annen pelagisk fisk øker fra 0,3 til 0,5 prosent.

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet

– Endringen gjør det mulig for Sjømatrådet å fortsette arbeidet med å markedsføre norsk sild og makrell i våre viktigste markeder, sier fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik.

I fjor ble det eksportert pelagisk fisk, i hovedsak makrell og sild, for 7,6 milliarder kroner. Våre viktigste markeder for makrell er Japan og Sør-Korea. 

– Jeg besøkte Japan og Sør-Korea tidligere i år. Der så jeg med egne øyne hvor synlig merkevaren "Seafood from Norway" er. Sjømatrådets innsats i disse landene gir resultater, og bidrar utvilsomt til høy etterspørsel og dermed høy pris for norske eksportører, sier Nesvik.

Ba om innspill

 Alle som eksporterer sjømat, må betale en markedsavgift til Sjømatrådet. Hvor mye de må betale, varierer mellom de ulike fiskeslagene.

Dersom avgiften ikke hadde blitt satt opp, ville Sjømatrådet ha måttet kutte i markedsarbeidet for pelagisk fisk.

– Jeg ba derfor sjømatnæringen om innspill til hvilket nivå markedsavgiften for pelagisk fisk burde ligge på. Flere mente at markedsavgiften burde økes. Vi fikk også innspill om at avgiften bør forbli på dagens nivå. Jeg mener at min beslutning balanserer hensynet til de ulike aktørene i sjømatnæringen, sier Nesvik.

Sunt og miljøvennlig

Pelagisk fisk er svært sunn og miljøvennlig mat. Klimautslippene for hver kilo sild eller makrell er minimale.

– Forbrukere som vil redusere sitt karbonavtrykk bør spise mer sild og makrell, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Fakta:

  • Sjømatrådet er finansiert av sjømatnæringen gjennom en lovpålagt markedsavgift på all eksport av norsk fisk og sjømat.
  • Pelagisk fisk er betegnelse på fisk som jager fritt i havområdene. Mest kjent er sildmakrelllodde og brisling. Men også kolmulehestmakrelltobis og øyepål er viktige pelagiske fiskeslag.Markedsavgiften for pelagisk fisk ble kuttet fra 0,75 til 0,6 prosent i 2016, og videre ned til 0,3 prosent i 2017. Bakgrunnen var at  egenkapitalen i Sjømatrådet var for høy.
  • Egenkapitalen er nå på et ønsket nivå, og kan ikke lenger brukes til å betale for aktiviteter.
  • Endringen i markedsavgiften for pelagisk fisk trer i kraft i 01.01.2020.

Bilder

Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Last ned bilde
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik promoterte norsk sjømat på AEON, Japans største supermarked-kjede, i mars 2019. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik promoterte norsk sjømat på AEON, Japans største supermarked-kjede, i mars 2019. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Last ned bilde
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik på besøk hos Edono i Japan. Rundt 1000 personer jobber med å bearbeide norsk makrell for det japanske markedet i havnebyen Choshi. Store deler av norsk makrell havner i denne byen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Fiskeri- og sjømatminister Harald T. Nesvik på besøk hos Edono i Japan. Rundt 1000 personer jobber med å bearbeide norsk makrell for det japanske markedet i havnebyen Choshi. Store deler av norsk makrell havner i denne byen. Foto: Nærings- og fiskeridepartementet
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom