OBOS

OBOS støtter boligforslag: – Nye løsninger vil hjelpe flere inn på boligmarkedet

Del

Regjeringen åpner for å kreve at utbyggere skal bygge flere nye boliger med alternative kjøpsløsninger. – Det vil kunne hjelpe mange som i dag sliter med å komme seg inn på boligmarkedet, sier OBOS-sjef Daniel Kjørberg Siraj.

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid

Regjeringen har lagt fram en ny strategi for sosial boligpolitikk. Åtte av ti eier sin egen bolig i Norge i dag. Og ifølge kommunal- og moderniseringsminister Nikolai Astrup er det viktig å styrke selveierdemokratiet. Et av regjeringens uttalte hovedmål er at flere skal få mulighet til å eie sin egen bolig:

– Hvordan vi bor, påvirker alle deler av livet. Derfor er målet med regjeringens nye strategi å bidra til at flere får et trygt og godt hjem.

Krav om alternative veier til egen bolig

Et av forslagene i den nye strategien er å gi større handlingsrom for kommunene til å ta boligsosiale hensyn i kommunal planlegging, blant annet ved å kreve nye etableringsmodeller og flere leieboliger i nye boligprosjekter.

Astrup åpner for at kommunene gjennom plan- og bygningsloven skal kunne stille krav om at en andel av boligene i nye prosjekter blir satt av til ulike løsninger som gjør det lettere for flere å eie egen bolig.

Dette er i tråd med et forslag OBOS lanserte tidligere i høst.

– Vi har stilt oss spørsmålet: Hvordan kan flere få mulighet til å eie sin egen bolig i pressområder som Oslo? Et av svarene er at myndighetene må gis rett til å kreve at utbyggerne selger nye leiligheter med boligkjøpsmodeller som sikrer en rimeligere inngangsbillett til boligmarkedet enn i dag. Dette kan skje ved at et visst antall boliger i et boligprosjekt, eksempelvis 10–20 prosent, skal tilbys gjennom alternative boligkjøpsmodeller. Vi tror dette vil være mulig å gjennomføre med lønnsomhet for både små og store boligbyggere, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS.

Har startet boligsatsing

OBOS har allerede utviklet flere ulike kjøpsmodeller som gjør det mulig for flere å eie sin egen bolig. Både OBOS Bostart og OBOS Deleie er blitt godt mottatt blant boligkjøpere.

OBOS skal i løpet av få år tilby 1000 boliger hvert år med ulike modeller som gjør flere til boligeiere.

I den nye boligstrategien tar regjeringen også til orde for å etablere et erfaringsnettverk mellom private utbyggere og departementet. Dette for å kunne tenke nytt rundt nye kjøpsmodeller, leie-til-eie-modeller og samarbeidsmodeller med kommuner.

– Vi ser veldig positivt på initiativet myndighetene nå tar for den sosiale boligpolitikken og bruk av nye boligkjøpsmodeller gjennom å etablere et erfaringsnettverk. Her tar vi mer enn gjerne an aktiv rolle, slik at vi i fellesskap kan komme fram til løsninger som sørger for at alle skal kunne få en bolig som passer for dem, sier Daniel Kjørberg Siraj.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Trygve Indrelid
Foto: Trygve Indrelid
Last ned bilde

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

22 86 55 00http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 500 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg saker fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom