OBOS

OBOS satser: Skal åpne boligmarkedet for 1000 flere hvert år

Del

20 prosent av alt OBOS bygger de kommende årene skal rettes mot kjøpere som i dag ikke har råd til å kjøpe sin egen bolig – selv om de er i full jobb.

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid

Den nye satsingen betyr at flere av de som i dag ikke kommer seg inn i boligmarkedet, for eksempel sykepleiere og lærere, får mulighet til å kjøpe bolig i Oslo og andre områder med høye boligpriser. Målet er at 1000 boliger i året skal rettes spesielt mot kjøpere som i dag er ekskludert fra det vanlige boligmarkedet.  

 – Å eie sin egen bolig skal ikke bare være for de privilegerte. Vi er i full gang med å utvikle nye boligmodeller som fører oss nærmere det overordnede målet om at alle skal kunne eie sin egen bolig. Mange av våre snart 500 000 medlemmer har ikke mulighet til å bli eier av den boligen de trenger, til tross for at de er i full jobb med vanlig inntekt. Vi skal være innovative og gjøre noe med denne utfordringen selv – uten å vente på at det offentlige skal komme med løsninger eller subsidier, sier konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. 

Holdes utenfor boligmarkedet 

Den såkalte sykepleierindeksen fra Eiendom Norge viser at en singel sykepleier bare har råd til å kjøpe 3 av 100 boliger i Oslo. Det betyr at fulltidsansatte med en inntekt oppunder 600 000 kroner nærmest er ekskludert fra det ordinære boligmarkedet. 

 Med den nye kjøpsmodellen OBOS Deleie, der boligkunden kan velge å kjøpe halve boligen sammen med OBOS, vil det være mulig å kjøpe rundt 6 av 10 nybygde boliger i Oslo for en enslig i full jobb med lønn tilsvarende en sykepleier, forutsatt at kjøperen har nødvendig egenkapital, viser beregninger OBOS har gjort.

En annen kjøpsmodell, OBOS Bostart, innebærer at leiligheten har 10-20 prosent redusert pris mot at OBOS kan kjøpe den tilbake når eieren ønsker å selge. OBOS betaler da opprinnelig kjøpesum, justert etter endring i den offisielle boligprisindeksen. 

Store byggeplaner

OBOS planlegger de neste fem årene å bygge over 20 000 boliger. I år ligger det an til å bli ferdigstilt rundt 3000 boliger, men målet er en kraftig opptrapping slik at konsernet innen fem år kan tilby medlemmene over 5000 nye boliger hvert år i vekstområder i og rundt større byer i Norge og Sverige. 

Nå er det besluttet at 1000 av disse boligene, eller rundt 20 prosent av alt OBOS selger hvert år, skal være innen rekkevidde for kjøpere som i dag ikke når opp i det vanlige markedet. Satsingen kommer spesielt i Oslo-området og andre større byer hvor behovet for boliger er stort. 

Uheldig klasseskille

 – Høye priser gjør at alt for mange faller utenfor. Vi er i ferd med å få et klasseskille som både private utbyggere som OBOS og myndighetene må bidra til å fjerne. Målet om 1000 boliger årlig med ulike kjøpsmodeller er ambisiøst og innenfor rekkevidde, men avhenger av hvordan markedet utvikler seg framover, ikke minst i kjølvannet av koronaepidemien. Planen er å trappe opp satsingen hvert år framover, slik at vi når målet innen 2026, sier konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS. 

OBOS har allerede lagt ut til sammen over 450 leiligheter med alternative løsningene i 16 boligprosjekter.

Nøkkelord

Kontakter

Marianne Gjertsen EbbesenKonserndirektør bank og eiendomsmegling

91 61 62 56

Daniel Kjørberg SirajKonsernsjef i OBOS

913 82 777

Bilder

Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Konsernsjef Daniel Kjørberg Siraj i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Last ned bilde
Konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Konserndirektør Marianne Gjertsen Ebbesen i OBOS. Foto: Trygve Indrelid
Last ned bilde

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

02333http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 470 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg saker fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom