OBOS

OBOS-prisene opp to prosent i Oslo

Del

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo steg med 2 prosent fra april til mai. På landsbasis gikk prisene opp 2,6 prosent. – Det er selgers marked om dagen.

Vollebekk i Oslo, et av de nye boligområdene OBOS bygger. Foto: Ilja C. Hendel
Vollebekk i Oslo, et av de nye boligområdene OBOS bygger. Foto: Ilja C. Hendel

– Prisene økte kraftig igjen i mai etter å ha stått omtrent stille et par måneder. Prisoppgangen var høyere enn ventet. I gjennomsnitt har prisene i mai økt med rundt en prosent det siste tiåret, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.    

Gjennomsnittlig kvadratmeterpris passerte for første gang 80 000 kroner for OBOS-leiligheter i Oslo i mai.

I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 10,6 prosent. De tolv siste månedene er oppgangen 6,3 prosent.

På landsbasis økte prisene 2,6 prosent i mai, mens de er 6,4 prosent opp de tolv siste månedene. Hittil i år er prisene opp 11,4 prosent.

Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger i mai var på 80 179 kroner i Oslo-området og på landsbasis 69 243 kroner.

Bygges for lite

Ifølge Monsvold var det normal aktivitet i bruktmarkedet for OBOS-boliger i Oslo i mai. Antall omsetninger var omtrent lik som i mai i perioden 2016-2021, men samtidig godt under rekordomsetningen i mai 2019.

– Moderat omsetning og sterk prisoppgang kan ha sammenheng med at det også i mai var færre boliger til salgs enn normalt. Det har vært få usolgte boliger i Oslo siden starten av året. I tillegg har flaskehalser i utarbeidelsen av tilstandsrapporter gjort at det tar lenger tid å få boliger ut i markedet, sier Monsvold.

Det er ferdigstilt få nye boliger i Oslo hittil i år, noe som bidrar til å trekke prisene opp. Det har ikke kommet så få nye boliger ut i markedet siden 2012.

– Tallene over igangsetting av nye boligprosjekter tyder på at det vil komme få leiligheter ut i markedet både den nærmeste tiden og de neste årene. Vi må helt tilbake til 2014 for å finne lavere antall igangsettingstillatelser i Oslo for perioden januar til april. 

Advarer mot å droppe Fornebubanen   

Kraftige økninger av byggekostnadene og forsinkelser i den offentlige behandlingen av plan- og byggesaker vil trolig føre til at det blir bygget færre boliger fremover. 

– En eventuell stopp i byggingen av Fornebubanen vil kunne påvirke prisene i både Oslo og Bærum, dette fordi boligvolumet fra dette området er en vesentlig del av boligreserven i de to kommunene, påpeker Monsvold.      

Andelen som brukte forkjøpsretten steg i mai, etter å ha avtatt gradvis siden toppen i februar. I mai i år var andelen 39,1 prosent mot 33,0 prosent i april og 28,3 prosent i mai i fjor. Den høye forkjøpsandelen tyder på at det er rift om boligene som er i markedet.  

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Roligere marked framover

Monsvold tror redusert kjøpekraft blant mange husholdninger – som følge av renteoppgangen og høye levekostnader – vil bremse prisveksten for boliger framover.

– Det sterke arbeidsmarkedet og stor grad av jobbtrygghet trekker i motsatt retning. Lavt nyboligtilbud, særlig i hovedstaden, vil også bidra til at prisfallet blir moderat. Vi ser for oss at prisene skal flate ut gjennom sommeren, øke noe i august og avta utover høsten – i tråd med vanlig sesongmønster.  

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, er ikke overrasket over prisutviklingen den siste måneden.

– Det er selgers marked om dagen. I mai har omsetningen gått raskt og andelen som benytter forkjøpsretten er høy. Det er mange som ønsker å flytte på seg, og renteoppgangen er nå priset inn i folks forventninger. Vi har solgt mer i mai enn samme måned i fjor. 

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Vollebekk i Oslo, et av de nye boligområdene OBOS bygger. Foto: Ilja C. Hendel
Vollebekk i Oslo, et av de nye boligområdene OBOS bygger. Foto: Ilja C. Hendel
Last ned bilde

Dokumenter

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

22 86 55 00http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 500 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg pressemeldinger fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom