OBOS

OBOS-prisene opp fem måneder på rad

Del

I Oslo-området gikk prisene for brukte OBOS-boliger opp med 0,3 prosent i september. Det er femte måned på rad med prisstigning.

Oppsal senter i Oslo. Foto: Jiri Havran
Oppsal senter i Oslo. Foto: Jiri Havran

På landsbasis har prisene gått opp med 0,9 prosent fra august til september.  

Det betyr at prisene hittil i år har steget med 8,4 prosent i Oslo-området. På landsbasis er økningen 7,2 prosent i samme periode.

I september var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen for brukte OBOS-tilknyttede boliger i Oslo-området 64 699 kroner, det er 5,3 prosent høyere enn i september 2018.

For landet sett under ett var den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen 56 619 kroner i september. Dette er 0,9 prosent høyere enn i august, og 4,7 prosent høyere enn i september i fjor.

Uvanlig prisstigning

Det er historisk sett uvanlig at prisene på brukte OBOS-boliger stiger i september. Samtidig må dette ses i sammenheng med at OBOS-prisene økte mindre enn vanlig i august.

Dette kommer samtidig med Finanstilsynets forslag om å stramme inn reglene for utlån. Boligkjøpere kan i dag låne inntil fem ganger inntekten. Nå foreslår tilsynet å innføre en øvre lånegrense på 4,5 ganger inntekten.  

− Vi tror i utgangspunktet på en stabil prisutvikling, eventuelt et svakt prisfall, resten av året. Det er vanlig sesongmønster. Men frykt for innstramming i boliglånsforskriften fra neste år kan gi en midlertidig høyere etterspørsel og dermed høyere prisvekst enn vanlig. Grunnen er at mange kan ønske å fremskynde boligkjøpet for å få høyere lån, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Omsetter flere boliger

OBOS-prisene har det siste kvartalet i år steget litt mer enn i samme periode i fjor. Det har også blitt omsatt flere OBOS-boliger i september i år enn i september i fjor.

− Dette viser at det er bra fart i Oslo-markedet spesielt. Sysselsettingsvekst og høyere lønnsvekst demmer opp for den siste renteoppgangen. Samtidig er det økt usikkerhet om utviklingen videre i norsk økonomi, blant annet som følge av lavere vekstutsikter i internasjonal økonomi. En innstramming i boliglånsforskriften vil kunne bidra til en boligprisnedgang. Dette vil i så fall slå raskt ut i lavere boligbygging, noe som øker risikoen for en rekyl i boligprisene om et par år igjen, sier Monsvold.

I Oslo vil det neste år bli lagt ut langt færre nye boliger i markedet enn i år, samtidig som folketilveksten har tatt seg opp.

− Det er regulert få boliger og igangsettingen av nye boliger har avtatt markant. Lav boligbygging vil isolert sett trekke prisene opp. En innstramming i boliglånsforskriften vil virke motsatt på kort sikt, men øker samtidig sannsynligheten for en sterkere prisoppgang på lengre sikt, mener Monsvold.  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Oppsal senter i Oslo. Foto: Jiri Havran
Oppsal senter i Oslo. Foto: Jiri Havran
Last ned bilde
Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS. Foto: Hans Fredrik Asbjørnsen
Last ned bilde

Dokumenter

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

02333http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 470 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg saker fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom