OBOS

OBOS-prisene ned 4,7 prosent i Oslo

Del

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 4,7 prosent fra oktober til november. På landsbasis var nedgangen 4,2 prosent.

Foto: Jiri Havran
Foto: Jiri Havran

– Forrige gang prisene sank omtrent like mye, var i november 2008. Samtidig er det viktig å se nedgangen i sammenheng med at OBOS-prisene gikk mindre ned enn totalmarkedet i oktober, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS 

Samlet har OBOS-prisene i oktober og november falt med 5,1 prosent i hovedstaden. Siden toppen i august i år er OBOS-prisene ned 8 prosent. Det skjer etter en sterk prisøkning i starten av året.  

  • I Oslo har OBOS-prisene så langt i år steget med 2,8 prosent. 
  • De tolv siste månedene er prisoppgangen i Oslo 2 prosent. 
  • På landsbasis har prisene steget 1,4 prosent de tolv siste månedene. 
  • Hittil i år er prisene på landsbasis opp 3,6 prosent. 
  • Kvadratmeterprisen for brukte OBOS-boliger var 7535 kroner i Oslo-området i november, og 64 373 kroner på landsbasis. 

Bra aktivitet 

Antallet omsetninger i Oslo i november var 8 prosent lavere enn rekordnivået i november i fjor. Samtidig ble det omsatt flere boliger enn i 2019 og bare litt færre enn snittet de fem siste årene. 

Det viser at det fortsatt er bra interesse for å kjøpe boliger, og omsetningstiden var noe kortere i november enn i oktober for OBOS-boliger i Oslo, sier Monsvold 

Andelen som brukte forkjøpsretten, var på 17,4 prosent i november i år. Det er en markant nedgang fra oktober (25,9 prosent), og klart svakere enn i november i fjor (27,7 prosent). Det reflekterer at det er blitt flere boliger å velge mellom.  

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo. 

Venter prisnedgang    

Monsvold tror boligprisene vil fortsette å falle framover: 

– Vi tror prisene vil gå noe ned i desember og de neste månedene som følge av renteoppganghøye levekostnader og flere usolgte bruktboliger. Unntaket er januar neste år. Da tilsier sesongmønsteret at prisene vil kunne stige noe. Et fortsatt stramt arbeidsmarked, god lønnsvekst og befolkningsøkning taler for at prisfallet neste år ikke blir dramatisk. Samtidig er usikkerheten stor. Det er derfor svært viktig at regjeringen ikke strammer inn utlånsforskriften og bidrar til å forsterke fallet i boligpriser og boligbyggingen.  

Monsvold regner med at boligprisene vil stabilisere seg når rentetoppen trolig nås i løpet av første halvår neste år 

Prisene kan stige noe i 2024 hvis renten settes ned, slik Norges Bank anslår. Da vil også lav tilførsel av nye boliger bidra til å trekke prisene opp igjen. Særlig gjelder dette i Oslo, hvor det ventes at kun 1500-1600 boliger blir ferdigstiltsier Monsvold 

Hans Anders Skjølberg, administrerende direktør i OBOS Eiendomsmeglere, sier prisnedgangen ikke kom overraskende.   

At markedet fortsatte nedover i november var forventet. Vi opplever et marked som fungerer og meglerne våre solgte like mange boligen som november i fjor.  Selv om mange ender med forhandlinger, selges fortsatt en del boliger med budrunder som går over prisantydning. 

  

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Foto: Jiri Havran
Foto: Jiri Havran
Last ned bilde

Dokumenter

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

22 86 55 00http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 500 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.