OBOS

OBOS-prisene ned 2,4 prosent

Del

Prisene for brukte OBOS-boliger i Oslo falt 2,4 prosent fra juli til august – en måned hvor prisene vanligvis stiger. – Dette var overraskende og svakere enn ventet, sier sjeføkonom Sissel Monsvold i OBOS.

Martodden på Hamar. Foto: Jiri Havran
Martodden på Hamar. Foto: Jiri Havran

Prisfallet den siste måneden kommer etter sterk oppgang i juli. Det ble da solgt en høy andel små leiligheter med høyere kvadratmeterpris enn større boliger, dette bidro til å dra prisene opp.

I august var andelen mindre boliger lavere, det kan forklare noe av prisfallet. Monsvold understreker at endringen fra juli til august bør tolkes med forsiktighet fordi det ble omsatt relativt få boliger i juli. Sommeren sett under ett viser en ganske flat utvikling med en prisoppgang på 0,6 prosent.

De tolv siste månedene har prisene i hovedstaden steget 8 prosent. Så langt i år er oppgangen 6,8 prosent.

På landsbasis falt OBOS-prisene 0,7 prosent i august, mens de er 9,3 prosent opp de tolv siste månedene.

Høy aktivitet i august

Etterspørselen etter OBOS-boliger holdt seg høy også i august, og omsetningen var nesten like høy som rekordnivået fra august i fjor. Det ble omsatt flere boliger i august i år enn snittet de siste fem årene.

OBOS-statistikken dekker rundt 25 prosent av bruktmarkedet i Oslo.

Kvadratmeterprisen var i august 74 200 kroner i Oslo-området og på landsbasis 65 209 kroner.

Andelen som brukte forkjøpsretten i Oslo i august i år var på 30,2 prosent.  Det er litt lavere enn i august i fjor og i juli i år, og betydelig lavere enn for noen måneder siden.

Svakt prisfall utover høsten

Alt tyder på at Norges Bank vil sette opp renten i september, og det er stor sannsynlighet for at det kommer et nytt rentehopp i desember, og ytterligere et par neste år hvis den gode utviklingen i norsk økonomi fortsetter.

– Vi tror derfor prisene kan falle noe utover høsten. Det er også normalt sesongmønster. Neste år venter vi moderat prisvekst.  Lavere arbeidsledighet og utsikter til noe høyere lønnsvekst, kan motvirke noe av prisfallet som følger av økte rente. God aktivitet og høy etterspørsel tyder også på at det går mot en myk landing i boligmarkedet. Tilbudet av bruktboliger synes å være på et ganske normalt nivå. Bruktboligmarkedet virker i det store og hele å være i god balanse, sier sjeføkonom Sissel Monsvold.

OBOS har den siste tiden hatt flere vellykkende salgsstarter i nyboligprosjekter, og opplever at også etterspørselen etter nye leiligheter er stor.   

Daglig leder Hans Anders Skjølberg i OBOS Eiendomsmeglere sier det var ventet en flat prisutvikling i august.

– Nedgangen i august var større enn vi forventet. Måneden startet litt tregt, men avsluttet sterkt. Vi ser positivt på høsten og forventer et godt marked med svakt fallende priser mot slutten av året.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Martodden på Hamar. Foto: Jiri Havran
Martodden på Hamar. Foto: Jiri Havran
Last ned bilde

Dokumenter

Om OBOS

OBOS
OBOS
PB 6666 St. Olavs plass
0129 Oslo

22 86 55 00http://www.obos.no

OBOS BBL er en medlemsorganisasjon med over 500 000 medlemmer. Siden 1929 har vi skaffet våre medlemmer bolig, samt forvaltet disse på en trygg måte.

Følg pressemeldinger fra OBOS

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra OBOS på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra OBOS

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom