NGI

Nyutviklet metode for tsunamivarsling

Del
I en ny vitenskapelig artikkel publisert i tidsskriftet Nature Communications, har forskere fra NGI bidratt til utvikling av en ny metode som kan brukes til tsunamivarsling. Metoden kalles Probabilistic Tsunami Forecasting (PTF) og det nye er at den gjør oss i stand til å avveie rasjonelt i hvor stor grad varslingen vil gi presise eller falske varsler, eller underestimere og dermed ikke varsle reelle tsunamihendelser.

Tsunamier generert av jordskjelv kan treffe kysten etter kort tid, noen ganger etter bare få minutter. Ved slike hendelser kan varslingssystemer gi mulighet for evakuering og for raskt å mobilisere annen krisehåndtering. Det er imidlertid knyttet stor usikkerhet til styrken, plasseringen og mekanismene til et jordskjelv rett etter det er registrert. Dette gjør at tsunamivarsler innehar stor usikkerhet. Denne usikkerheten gjør at et varslingssystem enten kan gi falske varsler eller noen ganger også unngå å varsle reelle hendelser.

Les artikkelen publisert i Nature Communications her.

Dagens systemer for tsunamivarsling estimerer ikke usikkerheter. For være sikker på å varsle alle hendelser, legges det ofte inn sikkerhetsmarginer. Disse sikkerhetsmarginene gjør at mange varslingssystemer kan gi for høy andel falske varsler. Samtidig kan systemer som er dårlig rigget gjøre at de underestimerer tsunamifaren og dermed ikke varsler reelle hendelser.

Tar hensyn til denne usikkerheten

Håndteringen av risikoen for både falske varsler og underestimering av tsunamifare i varslingssystemer må bestemmes politisk. Samtidig må beslutningstagere ha riktig informasjon om usikkerheten. PTF metoden tar hensyn til denne usikkerheten, og likner på den måten moderne metoder for værvarsling, ved at den samtidig simulerer utfallet av mange alternative jordskjelv og påfølgende tsunamier.

Prinsippet bak metoden er vist i figuren under. Ved å benytte varsler basert på bare en liten del av usikkerheten får vi færre falske varsler. Samtidig øker dette sannsynligheten for at varslingssystemet går glipp av og dermed ikke varsler reelle tsunamihendelser. Om det tas hensyn til et stort usikkerhetsintervall elimineres sannsynligheten for at systemet går glipp av viktige hendelser, mens antallet falske varsler går opp.

Antakelig ligger den optimale løsningen mellom disse to ytterpunktene, men hvor denne terskelen bør ligge må tas av ansvarlige beslutningstagere. PTF-metoden gir det nødvendige grunnlaget for å knytte slike avveginger til forholdet mellom antallet riktige varsler, falske varsler, og hendelser der systemet underestimerer og ikke gir varsler.

Partnere: 1) Istituto Nazionale di Geofisica e Vulcanologia, Le Grazie, 2) Italy, Department of Physics “Ettore Pancini”, University of Naples, Naples, Italy, 3) German Research Centre for Geosciences (GFZ), Potsdam, Germany, 4) Norwegian Geotechnical Institute (NGI), Oslo, Norway, 5) Grupo EDANYA, Universidad de Málaga, Málaga, Spain.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Om NGI

NGI
NGI
Sandakerveien 140
0484 Oslo

22 02 30 00http://www.ngi.no

På sikker grunn

NGI – Norges Geotekniske Institutt – er et uavhengig, internasjonalt senter for forskning og rådgivning innen ingeniørrelaterte geofag, der vi integrerer kunnskap mellom geoteknikk, geologi og geofysikk. Vår forskning gir kunnskap som styrker norsk næringsliv til å løse noen av de viktigste utfordringene vi står overfor innenfor klima, miljø, energi og naturfarer.

Siden opprettelsen av NGI på starten av 1950-tallet har vi tiltrukket oss dedikerte fagfolk og eksperter på bruk av geomaterialer som byggegrunn og byggemateriale, skredproblematikk og forurensning av grunnen. Utvikling og anvendelse av ny teknologi står helt sentralt i vår virksomhet for å finne bærekraftige løsninger og sikre at vi bygger et samfunn på sikker grunn. Vår ekspertise og løsninger er kjent og etterspurt i store deler av verden.

NGI er organisert som en privat stiftelse med hovedkontor og laboratorier i Oslo, avdelingskontor i Trondheim, forskningsstasjon for snøskred på Strynefjellet, kontor i Stryn, og utenlandskontorer i Houston, Texas, USA, og i Perth, Western Australia, i tillegg til samarbeidsavtaler med veletablerte selskap og institusjoner i store deler av verden.

Som en av hovedpartnerne støtter NGI Ingeniører Uten Grenser (IUG) økonomisk og gjennom å bidra med ingeniørkompetanse til IUGs oppdrag for norske bistandsorganisasjoner.

Følg pressemeldinger fra NGI

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NGI på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra NGI

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye