Nærings- og fiskeridepartementet

Nytt utvalg skal gi råd om bærekraftige reisemål

Del

Økende besøksstrømmer til norske reisemål har gitt økonomiske, miljømessige og sosiale utfordringer i flere kommuner det siste tiåret. Regjeringen vil derfor sette ned et offentlig utvalg (NOU) som skal se nærmere på problemstillinger knyttet til reisemålsutvikling.

Næringsminister Iselin Nybø (V) skal få råd om reisemålsutvikling
Næringsminister Iselin Nybø (V) skal få råd om reisemålsutvikling

– Etter pandemien skal vi gjenoppbygge et mer robust og bærekraftig norsk reiseliv. Derfor setter vi nå ned et utvalg som skal se på hvordan vi kan utvikle attraktive reisemål, samtidig som ulike lokale hensyn ivaretas på en god måte, sier næringsminister Iselin Nybø (V). 

Mellom 2014 og 2019 økte antall kommersielle overnattinger i Norge med 16 prosent, og mange norske kommuner får sitt innbyggertall mangedoblet i høysesong. En for stor økning i antall turister kan medføre overturisme og trengsel, luftforurensing, slitasje på natur, og utilstrekkelig kapasitet når det gjelder beredskap, renovasjon og parkering. Selv om dette kun gjaldt et fåtall norske reisemål før pandemien brøt ut, vil flere kunne oppleve det samme i løpet av det neste tiåret, når reiseaktiviteten ventelig tar seg opp igjen.

– Reiselivsbransjen er en av de hardest rammede under pandemien. Her finner du små og store jobbskapere som skaper velferd og levende lokalsamfunn over hele landet. Det er viktig at vi nå får på plass gode planer for å ta vare på arbeidsplassene til folk fremover, sier Nybø.

Målet med utredningen er å vurdere rammevilkårene for reiselivsaktivitet lokalt. Utvalget skal blant annet vurdere om reisemålene har tilstrekkelig eller for mye handlingsrom til å håndtere lokale utfordringer og utnytte potensielle muligheter knyttet til reiseliv. Dette kan for eksempel gjelde i forbindelse med cruisetrafikk og finansiering av fellesgoder.

Bilder

Næringsminister Iselin Nybø (V) skal få råd om reisemålsutvikling
Næringsminister Iselin Nybø (V) skal få råd om reisemålsutvikling
Last ned bilde

Om Nærings- og fiskeridepartementet

Nærings- og fiskeridepartementet
Nærings- og fiskeridepartementet
Kongens Gate 8
0032 Oslo

Pressevakt: 902 51 303 (ikkje SMS)https://www.regjeringen.no/nfd

Departementet (NFD) utformar ein framtidsretta nærings- og sjømatpolitikk.

Innsyn: NFDs postjournal er søkbar hos www.eInnsyn.no

Du kan følgje NFD på Twitter | Facebook  | Flickr

Følg pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nærings- og fiskeridepartementet på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nærings- og fiskeridepartementet

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom