Nytt prosjekt skal muliggjøre raskere utbygging av havvind
- Det er et politisk mål å bygge ut havvind på norsk sokkel i havet utenfor Agder, Rogaland og Vestland, men ofte kan prosessen fra beslutning til endelig bygging av vindmøllene være lang og ineffektiv. Ved å samle inn relevante data og utvikle forskningsbasert kunnskap og langsiktig utdannings- og forskningskapasitet kan vi gjøre søknadsprosessene mer effektive, sier seniorforsker i NORCE, Atle Blomgren, som skal lede prosjektet.
På forskningssiden er utover NORCE, også UiB, UiA og UiS med, mens åtte industripartnere, fire sentrale næringsklynger og to bransjeforeninger også er koblet på. Agder, Rogaland og Vestland fylke støtter prosjektet da disse tre fylkene har beliggenhet nær disse planlagte havvindområdene.
- Jeg vil gratulere forskningsmiljøene i NORCE og alle partnerne våre med tildelingen av havvind-prosjektet. Med denne tildelingen skal NORCE bidra med utviklingen av ny kunnskap som kan skape nye industrielle muligheter for norsk industri og oljeleverandørnæring i Agder, Rogaland og Vestland fylke, sier Kristin Wallevik, administrerende direktør i NORCE.
Grundig utredning av konsekvenser
Før industrien får tildelt areal der de kan bygge enten bunnfast eller flytende havvind, skal det gjøres grundig utredning av konsekvenser ved utbyggingen. I denne prosessen kan det oppstå arealkonflikter knyttet til interessegrupper innenfor bl.a. fiskeri, fugleliv og olje, fordi utbygging til havs vil berøre ressursgrunnlaget deres.
- Utredningen av konsekvenser må være grundig og effektiv, da det ellers kan bli en «show-stopper» og forlenge tiden før industrien får tildelt oppdrag innen havvind. Derfor er det viktig å samle vitenskapelig spisskompetanse innen områder som marinteknologi, meteorologi, marinbiologi, samfunnsøkonomi, digitalisering og jus, slik at konsekvensutredningene blir så grundige som mulig, sier Atle Blomgren.
Tildelingen fra Forskningsrådet utløser egeninnsats og industristøtte, slik at en får et samlet prosjektbudsjett på ca. 56 millioner kroner. Prosjektet har med syv aktuelle vindparkutbyggere som industripartnere, alle med sterk regional forankring i sørvest: NorSea Group, Aker Offshore Wind, Norseman Wind, Shell, BKK, Agder Energi og Deep Wind Offshore.
Første del av prosjektet begynner 1. kvartal 2022 og prosjektet forventes avsluttet i 2027.
Nøkkelord
Kontakter
Atle BlomgrenSeniorforskerNORCE
Atle er prosjektleder
Maria Lanza KnudsenCommunications ManagerAker Offshore Wind
Tel:48 44 24 26maria.knudsen@akeroffshorewind.comBilder
Lenker
Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Prestisjetung ERC-støtte til forskning på hvordan klimaet har påvirket oss mennesker3.12.2024 12:03:30 CET | Pressemelding
Det Europeiske Forskningsrådet (ERC) har gitt klimaforsker Margit Simon det prestisjefylte ERC Consolidator Grant. En drøm går dermed i oppfyllelse for Simon, som får 2,17 millioner euro til banebrytende studier av hvordan klima og miljø har påvirket menneskets utvikling.
Roboter sørger for gjenbruk av avfallet ditt26.11.2024 14:07:34 CET | Pressemelding
Vi kaster mye elektronikk som inneholder sjeldne metaller. NORCE-forskere vil utvikle roboter med kunstig intelligens som kan hente ut disse metallene. Slik kan sjeldne metaller gjenbrukes i nye produkter.
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom