Universitetet i Bergen (UiB)

Nytt K.G. Jebsen-senter skal knekke Parkinsongåten

Del

Fredag 30.09 åpner et nytt K.G. Jebsen-senter som skal utvikle nye behandlinger for Parkinsons sykdom. Senteret er finansiert av Stiftelsen Kristian Gerhard Jebsen sammen med vertsinstitusjonen, Universitetet i Bergen, og har et budsjett på 46 millioner totalt over de neste fem år.

Senteret er lokalisert ved Haukeland Universitetssykehus og Universitetet i Bergen. 

Parkinsons sykdom er den raskest økende hjernesykdommen i verden. Den rammer ca. 10.000 mennesker i Norge og mer enn 10 millioner i verden, og antallet forventes doblet i løpet av de kommende 20 år. Sykdommen er svært invalidiserende og fører til tidlig institusjonalisering og død. Per i dag finnes det ingen behandlinger som kan bremse, stoppe eller forebygge sykdomsutviklingen. Dermed er Parkinsons sykdom en av vår tids største helsemessige og sosioøkonomiske utfordringer globalt.

Misjonen til det nye K.G. Jebsen-senteret er å utvikle og levere nye banebrytende behandlinger som kan bremse eller stoppe utviklingen av Parkinsons sykdom.

Forskningen ved senteret bygger på hypotesen om at Parkinsons ikke er én sykdom, men mange, og at det finnes undergrupper av pasienter med ulike sykdomsmekanismer som er mottagelig for forskjellige behandlingsformer. Forskerne ved senteret vil jobbe med å gjenkjenne disse undergruppene for å så utvikle målrettete behandlinger, skreddersydd for hver pasient. For å oppnå det målet bygger senteret på et tett samarbeid mellom sterke fagmiljøer ved Universitetet i Bergen, Haukeland universitetssykehus og en rekke utenlandske institusjoner.

Det er professor og overlege i nevrologi Charalampos Tzoulis ved Universitetet i Bergen og Haukeland Universitetssykehus som skal lede senteret. I tillegg til Tzoulis får tre andre forskere ved det medisinske fakultet status som Principal Investigators i senteret: Dr Lilah Toker fra Klinisk institutt 1, samt professor Aurora Martinez og professor Mathias Ziegler fra Institutt for biomedisin.   

Nøkkelord

Kontakter

Professor Charalampos Tzoulis - Charalampos.Tzoulis@uib.no – 94392305

Generalsekretær Britt Inger Skaanes i Norges Parkinsonforbund – britt.inger.skaanes@parkinson.no – 92 82 20 51

Bilder

Last ned bilde
Charalampos Tzoulis
Charalampos Tzoulis
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom