Nytt forskningssenter skal bidra til mer miljøvennlig fiskefôr

Over 70 prosent av klimagassutslippene fra den laksen vi spiser kommer fra fôret. Årlig bruker næringen 1,6 millioner tonn fôr og 90 prosent av råvarene importeres. Næringen etterspør mer miljøvennlig fôr og det blir en av hovedoppgavene for forskningssenteret i Bergen.
I 2015 fikk Nofima, Universitetet i Bergen (UiB) og Norce gjennomslag i Norges forskningsråd på søknaden om infrastrukturmidler. Nå er infrastrukturen omtrent komplett og til sammen 33,9 millioner kroner er brukt. 32,8 millioner kroner av bevilget av Norges forskningsråd.
− Forskerne og industrien har i dag fått de instrumentene de trenger for å utvikle fremtidens fôr, sier Odd Emil Ingebrigtsen før han klippet snoren.
Statsråden er tydelig på at det er åpen forskning som blir lagt til grunn ved senteret. Dermed skal alle industriaktørene få tilgang til resultatene og dermed kan innovasjonstakten økes.
Åpen forskning
− Dette senteret i verdensklasse er resultat av målbevisst satsing over flere år. Senteret skal gjøres tilgjengelig for forskere fra alle land. Åpen forskning er lagt til grunn. Tilgang til denne typen «state of the art»-forskningsinfrastruktur gjør også at de norske forskningsmiljøene blir attraktive samarbeidspartnere for ledende internasjonale forskningsmiljø, sa Ingebrigtsen i sin åpningstale.
Oppdrettsnæringen er helt avhengig av tilgang på mer fôr som inneholder de bærekraftige råvarene, sa Ingebrigtsen. Initiativene er mange, og flere råvarer diskuteres med opphav fra for eksempel krill, bakterier, mesopelagiske arter, tunikater, mikroalger, tarearter, gresshopper og soldatfluelarver.
Forskningssjef Mari Moren er glad for alle initiativene, men er tydelig i sitt budskap:
− Det er ikke så enkelt som bare å fjerne soya og putte inn en ny råvare. Først må det forskes på hvordan råvarer egner seg i fôrpelleten, for produksjonen er temmelig kompleks. Vi må begynne i riktig ende. Bærekraftige råvarer må først bli prosessert på rett måte før de kan brukes i laksefôr. Når det er på plass, kan leverandørene starte storproduksjon av disse.
Hoveddelen av Aquafeed Technology Centre (ATC) ligger i Nofimas lokaler i Kjerreidviken. Dette er «state-of-the-art»-utstyr.
− Vi har med dette senteret fått en komplett infrastruktur som kommer både forskningen og næringslivet til gode, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noMari MorenForskningssjef
Tel:+47 922 37 121mari.moren@nofima.noBilder






Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Scientists create healthy salmon feed from polluting CO₂30.6.2025 10:36:26 CEST | Press release
Polluting CO₂ is turned into nutritious feed for farmed salmon. Science fiction? Absolutely not. All it takes are three innovative research environments, a visionary actor in the heavy metal industry, and large quantities of microalgae.
“Doktor tare” kan bidra til å lage trygge porsjonstørrelser på tareprodukter27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemelding
Hils på «Doktor tare» – Randi Sund. Gjennom arbeidet med sin ferske PhD har hun ervervet kunnskap som kan hjelpe både produsenter, matindustri og forbrukere til å velge trygge størrelser på porsjoner av tare.
Has documented cause of kidney stones in rainbow trout26.6.2025 12:39:57 CEST | Press release
Scientists at Nofima have investigated the impact of carbon dioxide in water on the development of kidney stones in farmed rainbow trout. The research shows a clear connection.
Har dokumentert at CO2 er en årsak til nyrestein hos oppdrettsørret26.6.2025 12:26:14 CEST | Pressemelding
Forskere ved Nofima har sjekket hva karbondioksid i vannet har å si for utvikling av nyrestein hos regnbueørret i oppdrett. Det er en soleklar sammenheng, viser forskningen.
New head of Nofima’s Fish Health Department19.6.2025 14:03:57 CEST | Press release
Kjetil Fyrand has moved from Pharmaq to Nofima and now leads the Fish Health Department.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom