Nytt forskningssenter skal bidra til mer miljøvennlig fiskefôr

Over 70 prosent av klimagassutslippene fra den laksen vi spiser kommer fra fôret. Årlig bruker næringen 1,6 millioner tonn fôr og 90 prosent av råvarene importeres. Næringen etterspør mer miljøvennlig fôr og det blir en av hovedoppgavene for forskningssenteret i Bergen.
I 2015 fikk Nofima, Universitetet i Bergen (UiB) og Norce gjennomslag i Norges forskningsråd på søknaden om infrastrukturmidler. Nå er infrastrukturen omtrent komplett og til sammen 33,9 millioner kroner er brukt. 32,8 millioner kroner av bevilget av Norges forskningsråd.
− Forskerne og industrien har i dag fått de instrumentene de trenger for å utvikle fremtidens fôr, sier Odd Emil Ingebrigtsen før han klippet snoren.
Statsråden er tydelig på at det er åpen forskning som blir lagt til grunn ved senteret. Dermed skal alle industriaktørene få tilgang til resultatene og dermed kan innovasjonstakten økes.
Åpen forskning
− Dette senteret i verdensklasse er resultat av målbevisst satsing over flere år. Senteret skal gjøres tilgjengelig for forskere fra alle land. Åpen forskning er lagt til grunn. Tilgang til denne typen «state of the art»-forskningsinfrastruktur gjør også at de norske forskningsmiljøene blir attraktive samarbeidspartnere for ledende internasjonale forskningsmiljø, sa Ingebrigtsen i sin åpningstale.
Oppdrettsnæringen er helt avhengig av tilgang på mer fôr som inneholder de bærekraftige råvarene, sa Ingebrigtsen. Initiativene er mange, og flere råvarer diskuteres med opphav fra for eksempel krill, bakterier, mesopelagiske arter, tunikater, mikroalger, tarearter, gresshopper og soldatfluelarver.
Forskningssjef Mari Moren er glad for alle initiativene, men er tydelig i sitt budskap:
− Det er ikke så enkelt som bare å fjerne soya og putte inn en ny råvare. Først må det forskes på hvordan råvarer egner seg i fôrpelleten, for produksjonen er temmelig kompleks. Vi må begynne i riktig ende. Bærekraftige råvarer må først bli prosessert på rett måte før de kan brukes i laksefôr. Når det er på plass, kan leverandørene starte storproduksjon av disse.
Hoveddelen av Aquafeed Technology Centre (ATC) ligger i Nofimas lokaler i Kjerreidviken. Dette er «state-of-the-art»-utstyr.
− Vi har med dette senteret fått en komplett infrastruktur som kommer både forskningen og næringslivet til gode, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.
Nøkkelord
Kontakter
Reidun Lilleholt KraugerudKommunikasjonsleder Akvakultur
Tel:48197382reidun.lilleholt@nofima.noMari MorenForskningssjef
Tel:+47 922 37 121mari.moren@nofima.noBilder






Om Nofima
Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.
Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.
Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.
Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte
Følg pressemeldinger fra Nofima
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Nofima
Torsk i garn: Jo kortere tid, jo bedre kvalitet – og dyrevelferd4.11.2025 10:09:40 CET | Pressemelding
«Alle» vet jo at fisk som står lenge i garnet får dårligere kvalitet enn fisk som hales etter kort tid. Men hvor lenge kan den stå før det begynner å gå ut over både dyrevelferd og kvalitet
Fra frykt til tillit: Åpenhet kan gjøre mat prosessert med høyteknologi til det neste store30.10.2025 09:28:15 CET | Pressemelding
Forbrukere ønsker bærekraftig, sunn og praktisk mat. Men vi frykter det vi ikke forstår oss på. Mat prosessert med høyteknologi, for eksempel.
Smaken av gresskar30.10.2025 07:00:00 CET | Pressemelding
Gresskar blir stadig mer populært på norske middagsbord, og utvalget vokser for hvert år. Nå har Nofimas smaksdommere bedømt syv utvalgte matgresskar – slik at det skal bli enklere å velge den beste sorten til suppen, gryten eller paien.
Nofima har ansatt ny direktør i vikariat20.10.2025 14:10:59 CEST | Pressemelding
Finn A. Weltzien er tilsatt som direktør for akvadivisjonen i forskningsinstituttet Nofima, i et vikariat fra 1. november til sommeren 2026.
Researched what temperature does to salmon health and development16.10.2025 12:35:40 CEST | Press release
In a scientific trial, Atlantic salmon reared at different temperatures developed as expected — until transferred to sea water, when one group surprised the scientists from Nofima.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom
