Nofima

Nytt forskningssenter skal bidra til mer miljøvennlig fiskefôr

Del

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen klippet snoren da Aquafeed Technology Centre ble åpnet onsdag denne uken. Nå skal forskere og næringen jobbe sammen for et mer miljøvennlig fiskefôr.

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen klippet snoren. Til venstre Hans Kleivdal (Norce) og Knut Børve (UiB). Til høyre står Bente Torstensen og Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen klippet snoren. Til venstre Hans Kleivdal (Norce) og Knut Børve (UiB). Til høyre står Bente Torstensen og Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima. Foto: Helge Skodvin © Nofima.

Over 70 prosent av klimagassutslippene fra den laksen vi spiser kommer fra fôret. Årlig bruker næringen 1,6 millioner tonn fôr og 90 prosent av råvarene importeres. Næringen etterspør mer miljøvennlig fôr og det blir en av hovedoppgavene for forskningssenteret i Bergen.

I 2015 fikk Nofima, Universitetet i Bergen (UiB) og Norce gjennomslag i Norges forskningsråd på søknaden om infrastrukturmidler. Nå er infrastrukturen omtrent komplett og til sammen 33,9 millioner kroner er brukt. 32,8 millioner kroner av bevilget av Norges forskningsråd.

− Forskerne og industrien har i dag fått de instrumentene de trenger for å utvikle fremtidens fôr, sier Odd Emil Ingebrigtsen før han klippet snoren.
Statsråden er tydelig på at det er åpen forskning som blir lagt til grunn ved senteret. Dermed skal alle industriaktørene få tilgang til resultatene og dermed kan innovasjonstakten økes.

Åpen forskning

− Dette senteret i verdensklasse er resultat av målbevisst satsing over flere år. Senteret skal gjøres tilgjengelig for forskere fra alle land. Åpen forskning er lagt til grunn. Tilgang til denne typen «state of the art»-forskningsinfrastruktur gjør også at de norske forskningsmiljøene blir attraktive samarbeidspartnere for ledende internasjonale forskningsmiljø, sa Ingebrigtsen i sin åpningstale.

Oppdrettsnæringen er helt avhengig av tilgang på mer fôr som inneholder de bærekraftige råvarene, sa Ingebrigtsen. Initiativene er mange, og flere råvarer diskuteres med opphav fra for eksempel krill, bakterier, mesopelagiske arter, tunikater, mikroalger, tarearter, gresshopper og soldatfluelarver.

Forskningssjef Mari Moren er glad for alle initiativene, men er tydelig i sitt budskap:

− Det er ikke så enkelt som bare å fjerne soya og putte inn en ny råvare. Først må det forskes på hvordan råvarer egner seg i fôrpelleten, for produksjonen er temmelig kompleks. Vi må begynne i riktig ende. Bærekraftige råvarer må først bli prosessert på rett måte før de kan brukes i laksefôr. Når det er på plass, kan leverandørene starte storproduksjon av disse.

Hoveddelen av Aquafeed Technology Centre (ATC) ligger i Nofimas lokaler i Kjerreidviken. Dette er «state-of-the-art»-utstyr.

− Vi har med dette senteret fått en komplett infrastruktur som kommer både forskningen og næringslivet til gode, sier Øyvind Fylling-Jensen, administrerende direktør i Nofima.

Filmklipp fra åpningen
Videokanal

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen klippet snoren. Til venstre Hans Kleivdal (Norce) og Knut Børve (UiB). Til høyre står Bente Torstensen og Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen klippet snoren. Til venstre Hans Kleivdal (Norce) og Knut Børve (UiB). Til høyre står Bente Torstensen og Øyvind Fylling-Jensen fra Nofima. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Last ned bilde
Forskningssjef Mari Moren viste fram nye aktuelle råvarer til fôrproduksjon. Statsråd Odd Emil Ingebrigtsen og Hans Kleivdal (Norce) følger spent med. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Forskningssjef Mari Moren viste fram nye aktuelle råvarer til fôrproduksjon. Statsråd Odd Emil Ingebrigtsen og Hans Kleivdal (Norce) følger spent med. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Last ned bilde
Bergenskokk Christopher Haatuft lagde mat til gjestene med ingredienser som brukes i fiskefôr, blant annet algemel og krillolje. Det smakte! Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Bergenskokk Christopher Haatuft lagde mat til gjestene med ingredienser som brukes i fiskefôr, blant annet algemel og krillolje. Det smakte! Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Last ned bilde
Bergenskokk Christopher Haatuft og kollega lagde mat til gjestene med ingredienser som brukes i fiskefôr, blant annet algemel og krillolje. Det smakte! Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Bergenskokk Christopher Haatuft og kollega lagde mat til gjestene med ingredienser som brukes i fiskefôr, blant annet algemel og krillolje. Det smakte! Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Last ned bilde
Statsråden i samtale med seniorforsker Åge Oterhals under testproduksjon av nytt fôr. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Statsråden i samtale med seniorforsker Åge Oterhals under testproduksjon av nytt fôr. Foto: Helge Skodvin © Nofima.
Last ned bilde
Noen sentrale forskere i senteret, som også presenterte forskning på fagseminar med opptil 130 deltagere, etter åpningen. Fra venstre: Dorinde Kleinegris (Norce), Silje Steinsholm, Tor Andreas Samuelsen, Katerina Kousoulaki og Åge Oterhals (Nofima), Svein Are Mjøs og Nils-Kåre Birkeland (UiB). Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Noen sentrale forskere i senteret, som også presenterte forskning på fagseminar med opptil 130 deltagere, etter åpningen. Fra venstre: Dorinde Kleinegris (Norce), Silje Steinsholm, Tor Andreas Samuelsen, Katerina Kousoulaki og Åge Oterhals (Nofima), Svein Are Mjøs og Nils-Kåre Birkeland (UiB). Foto: Helge Skodvin / Nofima.
Last ned bilde

Om Nofima

Nofima
Nofima
Postboks 6122 Langnes
NO-9291 Tromsø

77 62 90 00http://nofima.no

Nofima er et ledende næringsrettet forskningsinstitutt som driver forskning og utvikling for akvakulturnæringen, fiskerinæringen og matindustrien.

Vi leverer internasjonalt anerkjent forskning og løsninger som gir næringslivet konkurransefortrinn langs hele verdikjeden.

Nofima AS har hovedkontor i Tromsø, og forskningsvirksomhet i Bergen, Stavanger, Sunndalsøra, Tromsø og på Ås.

Instituttet ble etablert 1. januar 2008 og har om lag 390 ansatte

Følg pressemeldinger fra Nofima

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Nofima på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Nofima

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom