Nytt forskningsprosjekt om seksuell trakassering: Hvordan få flere vitner til å si ifra?
I mai starter et nytt, nordisk prosjekt om seksuell trakassering. Forskerne skal undersøke hvordan man kan få flere vitner til seksuell trakassering til å si ifra, og om det fungerer å gjøre det. Prosjektet går over 18 måneder og ledes av Politihøgskolen.

Politihøgskolen har fått midler til prosjektet fra NIKK, Nordisk informasjon for kunnskap om kjønn. Midlene kommer fra Nordisk råd sin satsning på å øke kunnskapen om forebygging av og intervensjoner mot seksuell trakassering.
“Speak Up!”: A practice-oriented research project on the prevention of Sexual Harassment (SUSH) har oppstart 1 mai og skal, på bakgrunn av intervensjoner som har vist seg å ha effekt, utvikle måter å få vitner til seksuell trakassering til å si ifra om det, og teste ut om de fungerer. Intervensjonene mot seksuell trakassering er basert på et interseksjonelt (alder, kjønn, seksuell orientering og kulturell bakgrunn) perspektiv. I den danske delen ved Syddansk Universitet vil en PhD kandidat bidra, og det jobbes med å få på plass en slik mulighet også fra Politihøgskolens side.
Disse forskerne deltar i prosjektet:
- Brita Bjørkelo, professor ved Politihøgskolen og leder av forskningsprosjektet
- Eva Gemzøe Mikkelsen, førsteamanuensis ved Syddansk Universitet
- Ulla-Carin Hedin, professor emerita
- Linda Lane, universitetslektor
I tillegg deltar representanter fra tre nordiske arbeidslivsaktører: BFA Velfærd & Off. Adm, TCO og Politihøgskolen. Det er også en større referansegruppe for prosjektet.
Seksuell trakassering i politiet som utgangspunkt
Den norske delen av forskningsprosjektet baserer seg på arbeidet som allerede er lagt ned i å forebygge seksuell trakassering i politiet, og her skal vitenskapelig assistent Celine Pedersen bidra.
- Prosjektet vil se på alt som er blitt gjort i norsk politi i seneste tid og mulige effekter, sier Brita Bjørkelo.
Den norske delen skal også se på hvordan det kan utvikles måter å jobbe på som kan få vitner til seksuell trakassering til å si ifra om det, og teste ut om det fungerer. Det sistnevnte må vi søke om ytterligere midler for å kunne besvare, sier Bjørkelo.
Mer informasjon om prosjektet vil komme etter hvert som det skrider frem.
Nøkkelord
Kontakter
Brita BjørkeloProfessor
Tel:457 36 390bribjo@phs.noPressevakt
488 87 934
(kl. 09 - 15) - ikke SMS
Bilder

Om Politihøgskolen
Politihøgskolen er den sentrale utdanningsinstitusjonen for politi- og lensmannsetaten, med eit eige styre som øvste organ. Politihøgskolen har til oppgåve å gi grunnutdanning for teneste i politi- og lensmannsetaten og etter- og vidareutdanning til dei tilsette i etaten. Politihøgskolen driv forskings- og utviklingsarbeid og fagleg formidling innanfor fagområda sine. Politihøgskolen har fire studiestader: Oslo, Bodø, Kongsvinger og Stavern.
Følg pressemeldinger fra Politihøgskolen
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Politihøgskolen på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Politihøgskolen
Politihøgskolens forskningskonferanse 2022: Politimøter i ulike samfunn25.4.2022 14:51:24 CEST | Pressemelding
Norsk politi nyter stor grad av tillit i befolkningen. Samtidig finnes det flere personer og miljøer som opplever møtet med politiet som problematisk, og der politiet også har utfordringer. Disse møtene er tema for årets forskningskonferanse, som går av stabelen 2. og 3. juni.
Samarbeid i hverdag og kriser31.3.2022 14:15:56 CEST | Pressemelding
Under en kritisk hendelse er det avgjørende at beredskapsetatene snakker samme språk. Et prosjekt ledet av Politihøgskolen skal legge til rette for bedre samvirke ved å utvikle og gjennomføre felles utdanningsprogram for kriseledelse.
Tidenes løft for nye påtalejurister17.3.2022 10:54:23 CET | Pressemelding
Fra høsten 2022 innføres det et et helt nytt utdanningsløp for nye påtalejurister i politiet. Det første året blir studie, og erstatter dagens ordning med ulike opplæringstiltak for nyansatte jurister. De to neste studieårene skal gi ytterligere kunnskap og ferdigheter.
Slik fordeler søkerne til politiutdanningen seg16.3.2022 10:00:00 CET | Pressemelding
Personer fra hele landet ønsker å bli politi. Det viser søkertallene til bachelorutdanningen fordelt på fylker. Oslo er fortsatt det mest populære studiestedet.
3 340 søkere til 400 studieplasser9.3.2022 09:12:27 CET | Pressemelding
Totalt 3 340 søkere har søkt opptak til politiutdanningen innen søknadsfristen 1. mars i år. Av disse har 2 453 søkere Politihøgskolen som sitt høyest prioriterte studieønske.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom