Opplysningskontoret for frukt og grønt

Nykål - grønnsaken mange unge går glipp av

Del

Nykål passer ypperlig i både asiatisk og på grillen, men en fersk undersøkelse viser at den dessverre ikke har like høy status blant ungdom og unge voksne som blant de over 40 år. Veldig synd, mener Toril Gulbrandsen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt (OFG).

Nykål passer perfekt i retter som jeg garantert tror de unge vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril Gulbrandsen, kokk og matfaglig rådgiver i OFG.
Nykål passer perfekt i retter som jeg garantert tror de unge vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril Gulbrandsen, kokk og matfaglig rådgiver i OFG.

- Den passer perfekt i retter som jeg garantert tror de vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril lattermildt. Selv er hun utdannet kokk og er matfaglig rådgiver i OFG.

Ikke like entusiastiske

En undersøkelse gjennomført av Norstat [1] på oppdrag fra OFG, viser at unge ikke er like entusiastiske for nykål som eldre. Tallenes tale er klar: 7 av 10 over 40 år svarer at de ser fram til å spise nykål. Denne andelen synker til 4 av 10 i aldergruppen 30 – 39 år og til kun 2 av 10 i aldersgruppen 15-29 år.

- Nykål, eller sommerkål som den også heter, er nok en uoppdaget skatt blant mange unge. Om de vet hvordan de skal bruke den, så tror jeg også mange vil få en aha-opplevelse.

Toril påpeker at norsk nykål er i sesong nå, og oppfordrer alle til å se etter norsk nykål i butikken.

Passer til langt mer enn husmannskost

Toril har full forståelse for at mange kanskje kjenner seg litt rådvill når de står der med kålen i hendene, og sier at de unge kanskje tror nykål hører til mer tradisjonell norsk mat. Det stemmer ikke mener kokken, og påpeker at den både passer godt i selskap med noe litt spicy, og i mange internasjonale retter.

- Nykål er noe av det sunneste som finnes, og bruksområdene er mange; den er nydelig på grillen, og i wok. Rå nykål er kjempegod finsnittet i salater. Blader av nykål kan brukes som skjell og fylles med deilig laab, en thailandsk smakfull klassiker, hvor kålblader får spille hovedrollen. Men man skal heller ikke undervurdere et tradisjonelt måltid med smørdampet nykål, nypotet og laks! Det er noe av det beste som finnes, og så enkelt.

Kokken hyller også chilenerne for å bruke strimlet nykål i selskap med guacamole og tomatsalat på pølsen. - Det tar pølsen til nye høyder det!

Både rimelig og bærekraftig

Hun trekker også frem at nykålen er en rimelig råvare, og at det i tillegg er bærekraftig å spise norske grønnsaker i sesong.

- Du får mye god mat i et kålhode. Nykålen egner seg like godt på menyen til en stjernerestauranter som på studenthybelen.

Kokkens favoritter med nykål

En thailandsk hverdagsrett servert i nykålblader:

Laab servert i kålblader | FRUKT.no

Nykål på grillen vil garantert overraske:

Nykål på grillen | FRUKT.no

La nykål spille hovedrollen i Completos; en chilensk måte å pimpe pølsemåltidet.

Completos | FRUKT.no

Med granateple og lime når nykålsalat nye høyder

Nykålsalat med quinoa og granateple | FRUKT.no

[1] Omnibusundersøkelse gjennomført av Norstat i perioden 5. mai til 12. mai 2021. Bruk av panel på Internett med et landsrepresentativt utvalg av personer fra 15 år og eldre.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Nykål passer perfekt i retter som jeg garantert tror de unge vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril Gulbrandsen, kokk og matfaglig rådgiver i OFG.
Nykål passer perfekt i retter som jeg garantert tror de unge vil like, de bare vet det ikke selv enda, sier Toril Gulbrandsen, kokk og matfaglig rådgiver i OFG.
Last ned bilde
Laab; en thailandsk hverdagsrett servert i kålblader.
Laab; en thailandsk hverdagsrett servert i kålblader.
Last ned bilde
Har du prøvd nykål på grillen? Gjør det, og bli overrasket.
Har du prøvd nykål på grillen? Gjør det, og bli overrasket.
Last ned bilde
Pimp opp pølseserveringen; lag completos med strimlet nykål.
Pimp opp pølseserveringen; lag completos med strimlet nykål.
Last ned bilde
Herlig sommersalat med granateple, lime og snittet nykål.
Herlig sommersalat med granateple, lime og snittet nykål.
Last ned bilde

Om Opplysningskontoret for frukt og grønt

Opplysningskontoret for frukt og grønt
Opplysningskontoret for frukt og grønt
Håndverksveien 31
1405 LANGHUS

23 24 94 00https://www.frukt.no/

Opplysningskontoret for frukt og grønt arbeider for å inspirere hele Norges befolkning til mer fargerike måltider med frukt, bær og grønnsaker.

Vårt arbeid er nøytralt uten hensyn til merkevarer. Vår hovedstrategi er å stimulere til "5 om dagen" for hele Norges befolkning, ved å fylle halve tallerkenen med grønt. Vi fremhever fordelene ved produksjon av frukt, bær, grønnsaker og poteter i Norge.  

Følg pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Opplysningskontoret for frukt og grønt på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Opplysningskontoret for frukt og grønt

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom