Nye trønderske matspesialiteter
- Trøndelag er det fylket med flest produkter med Spesialitetsmerket. Og det ser ut som dere skal holde den posisjonen en stund fremover. Bare produkter i det øverste siktet i sin kategori får tildelt Spesialitet og her er altså Trøndelag i best i klassen, sa administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, under åpningen av Trøndersk Matfestival.
De fire som fikk tildelt Spesialitet er:
Gullimunn AS
Gullimunn AS består av et knippe trønderske gårder som dyrker, maler og selger økologisk korn av gamle kornsorter. Disse kornsortene formidles til bakere, kokker og forbrukere på en unik måte og er helt tetsjiktet innenfor å bygge kunnskap og sikre et mangfold innen norsk kornproduksjon. Gullimunns kornsorter kan fremvise et smaksmangfold i særklasse og er innovative innen sin kategori.
Surpomp fra Attåtnæring
Surpomp er et økologisk snacksprodukt og er fremstilt av surdeig laget av urkorn. Surdeigen tørkes før den friteres og krydres og har en kompleks duft av malt og korn med friskt, syrlig anslag. Surpomp er et innovativt og spennende produkt som tilfører noe helt nytt til snackskategorien.
Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri
Himmelsk Blå er en myk om mild blåmuggost som produseres av Gangstad med fersk kumelk. Osten har et særs pent utseende og en innbydende duft og konsistensen er kremete og myk, med en mild og godt balansert smak av blåmugg. Himmelsk Blå er en ost i ypperste særklasse.
Knekks fra Rørosbaker´n AS
Knekks er en takkestekt norsk kjeks som retter seg inn mellom knekkebrød og kjeks. Mesken etter Bayer-bryggingen fra Røros Bryggeri utgjør en sentral del råvarene og alle råvarene eltes sammen med mesken, kjevles ut og stekes på takke. Knekks har en duft av malt og korn, en sprø konsistens og fin tykkelse.
Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.
Les mer om fagjuryen eller om Spesialitet
Nøkkelord
Kontakter
Nina SundqvistAdministrerende direktør
Tel:+47 917 85 620nina.sundqvist@norskmat.noMads OpsahlSenior kommunikasjonsrådgiverKvalitetssystemet i landbruket og Inn på tunet
Mads jobber med kommunikasjon knyttet til KSL og Inn på tunet.
Bilder
Om Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter.
Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.
Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat
20 år som ridder av norsk mat- og drikkekultur19.3.2024 14:32:35 CET | Pressemelding
Landbruks- og matminister Geir Pollestad hyllet merkeordningen Beskyttede betegnelser på 20-årsdagen. - Det er en ære å gratulere de som har vært en del av denne utrolige reisen. En spesiell takk går til Rørosmeieriet og «Økologisk Tjukkmjølk fra Røros», pioneren fra 2004, sa Pollestad på Kokke-EMs åpningsdag i Trondheim.
Hardanger, Telemark, Gloppen og Sunnmøre med lokal drikke i særklasse15.3.2024 15:15:04 CET | Pressemelding
- At 9 produkter har kommet gjennom nåløyet til det drikkefaglig sterke dommerpanelet vitner om det svært høye nivået innenfor norsk drikke, sier adm. dir. i Stiftelsen Norsk Mat Nina Sundqvist under utdelingen av Spesialitetsmerket under Norges Beste Drikke på Rampen i Oslo.
Margit Dale fra Valle i Setesdal vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris15.2.2024 16:16:32 CET | Pressemelding
- Skal vi bevare norske mattradisjoner er vi helt avhengige av brobyggere mellom generasjoner. Årets vinner er nettopp en slik brobygger, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris på Sentralen i Oslo.
Unik havrekjeks fra Trøndelag hedret med Spesialitetsmerket i Berlin19.1.2024 13:00:00 CET | Pressemelding
– Å bruke eget korn i eget bakeri gir en helt spesiell kvalitet og dette er virkelig et produkt å være stolt av, sa landbruks- og matminister Geir Pollestad da han delte ut Spesialitetsmerket for lokalmat i særklasse til «Havrekjeks» fra Røra bakeri, under åpningen av Internationale Grüne Woche i Berlin.
Dette er finalistene til Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris21.12.2023 10:30:32 CET | Pressemelding
Blir det en kandidat fra Valle i Setesdal, Jølster, Sandefjord eller Oslo som vinner Ingrid Espelid Hovigs matkulturpris i år? Nå kan publikum stemme på sin favoritt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom