Stiftelsen Norsk MatStiftelsen Norsk Mat

Nye trønderske matspesialiteter

Del

Under åpningen av Trøndersk Matfestival på Britannia Hotel på torsdag 29. juli fikk hele fire nye trønderske matspesialiteter tildelt Spesialitetsmerket.

Fra venstre: Nina Sundqvist - Stiftelsen Norsk Mat, Hilde Sorken - Rørosbakern, Astrid Aasen - Gangstad, Lars Utseth - Attåtnæring, Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.
Fra venstre: Nina Sundqvist - Stiftelsen Norsk Mat, Hilde Sorken - Rørosbakern, Astrid Aasen - Gangstad, Lars Utseth - Attåtnæring, Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.

- Trøndelag er det fylket med flest produkter med Spesialitetsmerket. Og det ser ut som dere skal holde den posisjonen en stund fremover. Bare produkter i det øverste siktet i sin kategori får  tildelt Spesialitet og her er altså Trøndelag i best i klassen, sa administrerende direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Nina Sundqvist, under åpningen av Trøndersk Matfestival.


De fire som fikk tildelt Spesialitet er:

Gullimunn AS
Gullimunn AS består av et knippe trønderske gårder som dyrker, maler og selger økologisk korn av gamle kornsorter. Disse kornsortene formidles til bakere, kokker og forbrukere på en unik måte og er helt tetsjiktet innenfor å bygge kunnskap og sikre et mangfold innen norsk kornproduksjon. Gullimunns kornsorter kan fremvise et smaksmangfold i særklasse og er innovative innen sin kategori.

Surpomp fra Attåtnæring
Surpomp er et økologisk snacksprodukt og er fremstilt av surdeig laget av urkorn. Surdeigen tørkes før den friteres og krydres og har en kompleks duft av malt og korn med friskt, syrlig anslag. Surpomp er et innovativt og spennende produkt som tilfører noe helt nytt til snackskategorien.

Himmelsk Blå fra Gangstad Gårdsysteri
Himmelsk Blå er en myk om mild blåmuggost som produseres av Gangstad med fersk kumelk. Osten har et særs pent utseende og en innbydende duft og konsistensen er kremete og myk, med en mild og godt balansert smak av blåmugg. Himmelsk Blå er en ost i ypperste særklasse.

Knekks fra Rørosbaker´n AS
Knekks er en takkestekt norsk kjeks som retter seg inn mellom knekkebrød og kjeks. Mesken etter Bayer-bryggingen fra Røros Bryggeri utgjør en sentral del råvarene og alle råvarene eltes sammen med mesken, kjevles ut og stekes på takke. Knekks har en duft av malt og korn, en sprø konsistens og fin tykkelse.

Fakta om Spesialitet
Spesialitet er et offisielt norsk informasjonsmerke som tildeles lokalmat- og drikke. For å få dette merket må produktet være basert på gode norske råvarer, det må gjerne være laget etter lokale oppskrifter, og produktet må godkjennes av en fagjury med høy kompetanse. Juryen ledes av Harald Osa.

Les mer om fagjuryen eller om Spesialitet

Nøkkelord

Kontakter

Mads OpsahlSenior kommunikasjonsrådgiverKvalitetssystemet i landbruket og Inn på tunet

Mads jobber med kommunikasjon knyttet til KSL og Inn på tunet.

Tel:917 92 214mads.opsahl@norskmat.no

Bilder

Fra venstre: Nina Sundqvist - Stiftelsen Norsk Mat, Hilde Sorken - Rørosbakern, Astrid Aasen - Gangstad, Lars Utseth - Attåtnæring, Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.
Fra venstre: Nina Sundqvist - Stiftelsen Norsk Mat, Hilde Sorken - Rørosbakern, Astrid Aasen - Gangstad, Lars Utseth - Attåtnæring, Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.
Last ned bilde
Lars Utseth fra Attåtnæring fikk Spesialitet for Surpomp.
Lars Utseth fra Attåtnæring fikk Spesialitet for Surpomp.
Last ned bilde
Hilde Sorken (t.h) mottok Spesialitet på vegne av Rørosbakern og Knekks.
Hilde Sorken (t.h) mottok Spesialitet på vegne av Rørosbakern og Knekks.
Last ned bilde
Astrid Aasen og Gangstad fikk Spesialitet for Himmelsk Blå.
Astrid Aasen og Gangstad fikk Spesialitet for Himmelsk Blå.
Last ned bilde
Blid gjeng fra Gullimunn etter tildelingen av Spesialitet. F.v. Nina Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat), Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.
Blid gjeng fra Gullimunn etter tildelingen av Spesialitet. F.v. Nina Sundqvist (Stiftelsen Norsk Mat), Inge Nilsen, Frode Neergård, Cecilie Røli og Torun Hernes Bjerkem - alle fra Gullimunn.
Last ned bilde

Om Stiftelsen Norsk Mat

Stiftelsen Norsk Mat
Stiftelsen Norsk Mat
Tollbugt. 32
0157 Oslo

24 14 83 00http://www.stiftelsennorskmat.no

Stiftelsen Norsk Mat er en uavhengig stiftelse og vårt formål er å styrke konkurranseevnen til norsk matproduksjon. Dette gjør vi gjennom å arbeide med kvalitetsstyring og kompetanseutvikling i norsk matproduksjon og synliggjøre opprinnelse og kvalitet på norske matprodukter. 

Våre kjerneområder er merkeordningene Nyt Norge, Spesialitet og Beskyttet Betegenelse og Kvalitetssystemet i landbruket.

Følg pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Stiftelsen Norsk Mat på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Stiftelsen Norsk Mat

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom