Nye krav til lederskap og kultur i kjølvannet av COVID-19
En KPMG-undersøkelse viser at norske arbeidsplasser gjennomgår dyptgripende og varige endringer som følge av pandemien. – HR sitter med nøkkelen til nye arbeidsformer i en hverdag med hjemmekontor, fjernledelse og digital samhandling, sier KPMG-ekspert.

Arbeidsstyrken vil endre seg dramatisk de neste to årene, og mangel på kompetanse vil bli det største hinderet for vekst. Det mener de over 1300 HR-sjefene fra 56 land som deltok i KPMGs HR Pulse Survey 2020. HR-lederne mener selv at HR-funksjonen må tenke nytt og endre måten å jobbe på for å møte endringer og nye utfordringer etter pandemiens utbrudd.
Økt tillit og større handlingsrom
Forvaltningen av selskapets menneskelige ressurser har med pandemien blitt virksomheters viktigste prioritering og har for alvor landet på toppledelsens bord som en sentral del av risikostyring og beredskap. HR-avdelingens bidrag og endrede rolle de siste månedene har gitt økt tillit og større handlingsrom, og har samtidig skapt større forventninger til HR om å akselerere transformasjon av HR-funksjonen og resten av organisasjonen.
Mens HR-lederne i 2019 var mest opptatt av å være en pådriver og tilrettelegger for at kulturen understøtter strategi (49 %), forvalte ansattopplevelsen (41 %) og legge til rette for verdiskapning i organisasjonen (38 %), er 2020 året hvor HR har måttet ta nødvendige grep og passe på at:
- medarbeiderne har det bra og kan løse sine oppgaver på en effektiv måte (49 %)
- lederne utvikler ny kompetanse og ferdigheter som støtter fjernledelse (38 %)
- kulturen fremmer et digitalt tankesett, virtuelt arbeid og en mer dynamisk og fleksibel arbeidsmodell (34 %)
Må omskolere arbeidsstyrken – og seg selv
HR-lederne forventer at tilnærmet 4 av 10 ansatte vil fortsette å jobbe hjemmefra eller fra andre lokasjoner enn kontoret de neste 1-2 årene. I følge KPMG CEO Outlook planlegger hele 92 prosent av nordiske topplederne å nedskalere kontorlokalene, en beslutning som vil gi varige endringer i arbeidslivet og resultere i utstrakt, permanent bruk av hjemmekontor og distansearbeid.
Lederrollen pekes på som helt avgjørende for å lykkes i en slik hverdag, og rollen tillegges nye arbeidsoppgaver og forventinger. HR—lederne mener i tillegg at om lag 35 prosent av arbeidsstyrken må omskoleres. For å utstyre lederne med den nødvendige kompetansen investeres det nå mer i utvikling av ledelseslaget i organisasjonen.
– For virksomhetene innebærer COVID-19 betydelige investeringer i digital læring og verktøy som nanolæring, webinarer, tilpasset læring og erfaringsutveksling. Smidighet og evne til å ta pulsen på organisasjonen og raskt utvikle læringsmoduler tilpasset konkrete behov og den enkeltes læringsstil og forkunnskaper, blir viktig for å sørge for rett kompetanse og motivasjon, forteller Ove-Mathias Lind, Director i KPMGs rådgivningsavdeling People and Change.
Dette krever at HR-avdelingen selv har ferdighetene som trengs og kan prioritere innsatsen mot tiltak som løfter digital læring og samhandling, utvikling og forvaltning av ny kompetanse.
– HR har under COVID-19 vært i beredskapstilstand, men må nå omstille seg for å møte nye krav og utfordringer i kjølvannet av pandemien. HR sitter med nøkkelen til nye arbeidsformer og hvordan ansatte og ledere skal trenes og utvikles videre. De må også bidra til å finne nye løsninger på hvordan medarbeidere skal jobbe kreativt og tverrfaglig i konstellasjoner og digitale møteforum som gjør at de kan bygge videre på hverandres ideer og skape innovasjon, sier Lind.
Teknologi frigjør tid
18 prosent av nordiske HR-ledere sier at de vil prioritere å styrke kompetanse og ferdigheter innen data og analyse. Kun 12 prosent av de globale HR-lederne sier det samme. En av de sentrale gevinstene av å lykkes på området vil være at man i mye større grad kan koble sammen «people- data» med «business performance-data», og på den måten få koblet investeringer i de ansatte mot reell forretningsmessig verdi.
– HR har nå en unik mulighet til å transformere funksjonen og redefinere av hva HR skal gi av verdi til virksomheten. De ansatte står i sentrum i denne tankegangen. I det nye endringsklimaet HR nå befinner seg i ligger det store muligheter til å redefinere ambisjoner og mål for hvordan de menneskelige ressursene i selskapet skal forvaltes og utvikles. Det ligger store muligheter i bruk av nye verktøy og teknologi, forklarer Lind.
Nøkkelfunn fra KPMG HR Pulse Survey 2020:
- 35 prosent av arbeidsstyrken må omskoleres i løpet av de neste to årene.
- 72 prosent av HR-lederne mener at det å utvikle talenter via «upskilling» eller «reskilling» er en av de viktigste faktorene for å skape morgendagens arbeidsstyrke.
- 54 prosent vil investere i å implementere nye eller oppdatere eksisterende lærings- og utviklingsverktøy.
- 53 prosent vil investere i digitale samhandlingsverktøy for å gjøre distansearbeid mer effektivt.
- 44 prosent vil investere i videreutvikling av ledere.
Les mer og last ned rapporten på: www.kpmg.no/global-pulse-survey
Om HR Pulse Survey 2020
KPMG gjennomfører for 22. året på rad sin globale HR-undersøkelse, i år representert ved nesten 1300 ledere. 2020-utgaven ser spesielt på konsekvensene av COVID-19 for HR-funksjonen, ledelse og medarbeidere. Resultatene fra undersøkelsen er supplert med innsikt som KPMG har opparbeidet gjennom dybdeintervjuer med HR-sjefer i lendende norske selskaper. Det har gitt et godt innblikk i hva som står på HR-agendaen og hvordan prioriteringer er endret med COVID-19.
Nøkkelord
Kontakter
Line Goplen HöfdeManager | People & Change
Tel:+47 906 83 301line.hofde@kpmg.noOve-Mathias LindDirector | People & Change
Tel:+47 997 01 600ove-mathias.lind@kpmg.noBilder
Om KPMG
KPMG er et globalt nettverk med selskaper som leverer profesjonelle tjenester innenfor revisjon, rådgivning, skatt, avgift og forretningsjus. I KPMG Norge jobber det mer enn 1500 ansatte fordelt på 24 kontorer. Fageksperter fra ulike forretningsområder og bransjer jobber side om side for å levere fremtidsrettede og innovative prosjekter som skaper verdi for virksomheter i privat og offentlig sektor.
Følg pressemeldinger fra KPMG
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra KPMG på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra KPMG
KPMG Launches Net Zero Urban Program17.11.2022 17:42:39 CET | Press release
A ‘coalition of the willing’ seeks to accelerate decarbonization in cities using global network and innovation exchange
KPMG-partner hentes til internasjonal ESG-satsning31.8.2022 14:28:42 CEST | Pressemelding
Stine Lise Hattestad Bratsberg blir en av ESG-spesialistene i KPMGs nye storsatsning som skal samle eksperter på tvers av landegrenser.
KPMG Norge inngår samarbeid med Morten Thorsbys We Play Green-stiftelse. Skal inspirere toppfotballen verden over til å bli bærekraftig6.5.2021 16:36:45 CEST | Pressemelding
KPMG Norge inngår et samarbeid med landslagsspiller i fotball Morten Thorsbys miljøstiftelse We Play Green. Målet er å starte en internasjonal bærekraftsliga der fotballklubber verden over konkurrerer om hvem som er mest bærekraftig.
Norske byer leder an i internasjonal bærekraftssatsing6.4.2021 13:20:16 CEST | Pressemelding
Kristiansund, Molde og Ålesund leder an i en internasjonal bærekraftssatsing igangsatt av KPMG og United Cities . Erfaringene herfra blir viktige når tusen byer verden over nå skal bli mer bærekraftige. «Spennende og viktig nybrottsarbeid», sier fylkesordføreren i Møre og Romsdal.
Bærekraft: KPMG tar sin egen medisin1.2.2021 13:53:39 CET | Pressemelding
KPMG lanserer for første gang sine globale mål på bærekraft. I vår Impact plan skal vi bidra til en mer bærekraftig verden.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom