Ny ultralydmetode skal bidra til mer batterigjenbruk
Batterier har en sentral rolle i det grønne skiftet og i elektrifiseringen av samfunnet, både i Norge og globalt. I transportsektoren, både til lands og til havs, vil store mengder litiumbatterier bli skiftet ut i årene som kommer.
- Gjenbruk og gjenvinning av slike batterier er derfor helt essensielt for å gjøre produksjonen mer bærekraftig og redusere utslippene av CO₂ knyttet til produksjonen. Litium er dessuten en knapp ressurs som er både svært kostbar og ressurskrevende å utvinne, sier Geir Nævdal, forsker i NORCE og prosjektleder for dette nye batteriprosjektet.
Prosjektet er et samarbeid mellom forskere i NORCE og Institutt for Energiteknikk (IFE) og bedriftene AS Batteriretur, Corvus Energy AS, Hydro Energy AS og Repack AS. Det er Regionalt Forskningsfond Vestland som finansierer prosjektet.
Komplekse å gjenvinne
Litiumbatteriene som brukes i elbiler og i maritim sammenheng er helt annerledes enn tradisjonelle startbatterier. Det er store høyenergi fremdriftsbatteri som har mange flere celler, en helt annen kjemi og mye mer energi pakket inn i dem, de kan veie opptil flere hundre kilo og er komplekse å gjenvinne. Elbil-batterier anses som modne for utskiftning ved 80 % av opprinnelig kapasitet, men brukbare battericeller og moduler kan fortsatt ha et potensiale for videre bruk i nye anvendelser.
- En utfordring ved gjenbruk av batterier er at det mangler gode og nøyaktige metoder for å bestemme helsetilstanden til batteriene, sier Nævdal.
Små og tynne battericeller har tidligere blitt undersøkt med ultralyd, mens ultralydundersøkelser av celler og moduler til høyenergi fremdriftsbatterier er noe nytt og originalt.
Nøkkelord
Kontakter
Kontaktperson:
Geir Nævdal, forsker i NORCE, tlf: 99488025, e-post: gena@norceresearch.no
Bilder
Lenker
Om NORCE
NORCE er et forskningsinstitutt med stor faglig bredde og sterke kunnskapsmiljøer. Vi leverer forskning og innovasjon innen energi, helse, klima, miljø, samfunn og teknologi. Våre løsninger svarer på sentrale samfunnsutfordringer og bidrar til verdiskaping lokalt, nasjonalt og globalt.
Følg pressemeldinger fra NORCE
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra NORCE på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra NORCE
Skal bidra til at du blir involvert når ny energi bygges ut21.10.2024 08:00:00 CEST | Pressemelding
Hva synes innbyggerne om bygging av en ammoniakkfabrikk i nabolaget eller en kraftlinje gjennom dalen? Et nytt forskningsprosjekt skal bidra til at innbyggerne blir involvert når felles arealer skal brukes til nye energiprosjekter.
Maten vi spiser kan inneholde tusenvis av mikroplastbiter7.10.2024 13:26:15 CEST | Pressemelding
Bruker du skjærebrett av plast eller stekepanne med slippbelegg når du lager middag? Da er det høy risiko for at du får i deg mange mikroplastbiter i løpet av et år, viser ny studie. Vi kjenner ikke konsekvensene av å spise mikroplast, men vi vet at mikroplast ofte inneholder skadelige kjemikalier.
Norske vassdrag bør overvåkes for miljøskadelig gassovermetning som kan gi fiskedød24.9.2024 09:06:20 CEST | Pressemelding
Det er potensial for periodisk gassovermetning i mer enn 400 norske vannkraftverk spredt over hele landet. Det viser nytt studie der risikoen for gassovermetning i 2.252 kraftverk i Norge, Tyskland og Østerrike har blitt vurdert. Fisk og bunndyr kan dø av gassovermetning og derfor bør dette overvåkes, mener forskere i NORCE som står bak studien.
Utforsker ukartlagt fjord i Grønland: Slik kan Sognefjorden ha sett ut6.9.2024 11:48:36 CEST | Pressemelding
Banebrytende forskning i Independence Fjord kan gi innsikt i fortidens klima og fremtidens utfordringer.
Svalbard blir grønnere4.9.2024 14:53:34 CEST | Pressemelding
Oppvarmingen av Arktis har gått nesten fire ganger raskere enn i resten av verden. Det viser målinger fra de siste fire tiårene. Arktis er nå i gjennomsnitt omtrent 3°C varmere enn det var i 1980.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom