UNICEF Norge

Ny tjeneste skal løfte norske barn og unges stemmer

Del

UNICEF Norge lanserer et nytt konsept for barn og unge, som lar dem delta i samfunnsdebatten og uttrykke sin mening. En rapport vil så sammenfattes og overleveres regjeringen.

U-report samler tilbakemeldinger fra barn og unge og overleverer en samlet rapport til regjeringen. Foto: UNICEF Norge
U-report samler tilbakemeldinger fra barn og unge og overleverer en samlet rapport til regjeringen. Foto: UNICEF Norge

Tjenesten kalles U-report og er allerede i bruk i 71 land. Den lar barn og unge dele meninger, svare på spørreundersøkelser og ta opp viktige temaer - helt anonymt. Informasjonen som kommer inn, deles i sanntid, med alle. 

– Vi lanserer U-report nå fordi det er viktig at barn og unges stemmer kommer tydelig fram i forbindelse med pandemien og smitteverntiltakene. På denne måten får de uttrykt seg klart og tydelig, og de voksne vil måtte lytte, sier generalsekretær i UNICEF Norge, Camilla Viken. 

Høre fra barna selv 

Det siste halvåret har vært preget av hjemmeundervisning, stengte fritidstilbud, en annerledes sommerferie og mindre klemming. Noen foreldre har mistet jobben, en del får ikke besøke besteforeldrene sine og mange er bekymret for fremtiden. 

– Det er myndighetenes plikt å høre hvordan barn og unge opplever den nye hverdagen, og det fra barna selv. Ofte snakker vi om barnas opplevelser gjennom hvordan voksne oppfatter det. Målet er at barn og unge skal få lov å fortelle – om sine individuelle opplevelser og tanker, sier Viken.

En barnerettighet 

FNs barnekonvensjon er tydelig på at barn har rett til å gå på skole, drive med fritidsaktiviteter, leke, være involvert i kultur, til å beskyttes mot vold, overgrep og omsorgssvikt. Alle disse rettighetene spiller inn på smitteverntiltakene. Mange barn i Norge har det vondt hjemme, og da er skolen for mange det eneste fristedet de har. I tillegg har skolen viktige tjenester som unge går glipp av når den holder stengt.

Basert på informasjonen som kommer inn i denne runden, vil UNICEF Norge lage en rapport til regjeringen, som de skal kunne bruke som et grunnlag for videre smitteverntiltak. 

– I Norge er det 18-års aldergrense på å stemme. Likevel har alle barn og unge rett til å si sin mening, de har rett til å organisere seg og de har krav på å bli hørt. Men noen ganger kan det være lettere å få oppmerksomheten til politikerne hvis man går sammen med andre, sier Viken.

Slik fungerer det

Når man registrerer seg i U-report, får man en invitasjon til å si sin mening om ulike ting. I første runde vil dette handle om koronapandemien og smittevertiltak. Resultatene av undersøkelser som er gjort, og informasjon om hvordan UNICEF Norge bruker dette i arbeidet for barns rettigheter i Norge, vil deles med deltakerne. 

For å delta er det så enkelt som å sende «U» på Facebook Messenger-appen til U-Report Norge. Deretter får deltakeren spørsmål som man svarer på. 

U-report er levert av UNICEF Norge, er gratis og en helt trygg kanal å bruke.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

U-report samler tilbakemeldinger fra barn og unge og overleverer en samlet rapport til regjeringen. Foto: UNICEF Norge
U-report samler tilbakemeldinger fra barn og unge og overleverer en samlet rapport til regjeringen. Foto: UNICEF Norge
Last ned bilde

Lenker

Om UNICEF Norge

UNICEF Norge
UNICEF Norge
Sandakerveien 130
0484 Oslo

241 45 100https://www.unicef.no/

Følg saker fra UNICEF Norge

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra UNICEF Norge på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste saker fra UNICEF Norge

FN-organisasjoner engasjerer graffitikunstnere i Oslo for å skape oppmerksomhet om flyktningbarn9.12.2020 07:00:00 CETPressemelding

Fra og med i dag, og gjennom hele desember kan alle som går forbi Fridtjof Nansens plass ved Rådhuset i Oslo oppdage en graffitimalt container i flunkende farger. Den er plassert der av UNHCR, FNs flyktningorganisasjon, og UNICEF, FNs barnefond, som sammen ønsker å skape økt oppmerksomhet omkring det store antallet barn i verden som har blitt tvunget til å flykte fra sine hjem.

I vårt presserom finner du alle våre siste saker, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom