Universitetet i Bergen (UiB)

Ny test for diare kan redde barneliv

Del
Mange diaredødsfall skyldes tarmparasitten cryptosporidium. Rask diagnostisering er viktig for å få utvikle nye medisiner. UiB-forskere har nå sett at to enkle metoder er mer treffsikre enn dagens.
Alemseged Abdissa (partner ved Jimma University), Kurt Hanevik og Øystein H Johansen begge ved UiB.
Alemseged Abdissa (partner ved Jimma University), Kurt Hanevik og Øystein H Johansen begge ved UiB.

I global sammenheng er tarmparasitten cryptosporidium den nest viktigste årsak til diaré hos barn under to år. Den er en viktig årsak til barnedødsfall og underernæring, særlig i land i Afrika og Sørøst-Asia:

- Det er ingen vaksine, og foreløpig finnes kun ett godkjent medikament, som ikke er særlig effektivt. Nye medikamenter er under utvikling, men utprøving og bruk av disse i fattige land vil kreve gode tester der resultatet kommer mens pasienten venter, sier førsteamauensis Kurt Hanevik ved Klinisk institutt 2, Universitetet i Bergen.

Testet to nye metoder

Forskeren har nå gjennomført en studie, CRYPTO-POC, som ser på om to metoder for diagnostisering av parasitten fungerer godt på sykehus. Prøver ble undersøkt med mikroskop og en ny papirstrimmelhurtigtest:

- Mikroskopi med driftssikre lysdiodelamper (LED-mikroskopi) er en robust teknologi, og tusenvis av slike mikroskop har blitt distribuert til lavinntektsland de siste årene for å diagnostisere tuberkulose. Papirstrimmel-hurtigtesten har den viktige teknologiske nyvinningen at den tåler lagring utenfor kjøleskap. Målet med studien var å finne ut om disse metodene kan brukes for pålitelig og pasientnær diagnostikk av cryptosporidium, forteller Hanevik.

Billig og enkelt

I en sammenhengende periode fra desember 2016 til juli 2018 rekrutterte studien alle barn med diaré fra et regionalt sykehus i Jimma by i Etiopia og fra Serbo helsesenter på landsbygda utenfor. 1384 barn med diaré ble inkludert. Feltarbeidere rekrutterte også 946 kontroll-barn uten diaré fra to geografisk definerte kildepopulasjoner omkring sykehuset og helsesenteret.

Hos de barna som leverte avføringsprøve ble LED-mikroskopi og hurtigtest utført av vanlige helsearbeidere, og resultatene ble senere sammenlignet med tre veletablerte referansetester.

Den diagnostiske studien viste god treffsikkerhet, med en evne til å oppdage mikroben hos dem som har den (sensitivitet) på 88% for LED-mikroskopi og 89% for hurtigtesten. Begge tester hadde høy spesifisitet (99%), altså er det få som ikke har mikroben som får feilaktig positivt utslag på testen:

- Dette er en stor forbedring i forhold til dagens tilgjengelige metoder i fattige land. LED-mikroskopi for å påvise cryptosporidium er en billig og god metode og er enkelt å integrere med allerede eksisterende infrastruktur for tuberkulosediagnostikk i lavinntektsland. Der LED-mikroskop ikke er tilgjengelig kan hurtigtesten være et godt alternativ, sier Hanevik.

Viktig å teste «på bakken»

- Konvensjonelle mikroskopiske metoder for å påvise cryptosporidium har dårlig sensitivitet og spesifisitet og er lite i bruk.

Hanevik forteller også at testegenskaper vanligvis blir undersøkt i studier i høyinntektsland eller under idealiserte forhold.

- Både sensitivitet, spesifisitet og praktisk gjennomførbarhet bør imidlertid undersøkes «på bakken»: I typiske helseinstitusjoner i lavinntektsland som behandler de barna som har størst forventet nytte av behandling, forteller Hanevik.

Fakta:

CRYPTO-POC-studien er et PhD-prosjekt ved Universitet i Bergen og Sykehuset i Vestfold, med partnere ved Jimma Universitet i Etiopia, Norges miljø- og biovitenskapelige universitet, og Københavns universitet.

Resultatene er publisert i Lancet Infectious Diseases (LID), i en større artikkel med tittelen «Performance and operational feasibility of two diagnostic tests for cryptosporidiosis in children (CRYPTO-POC): a clinical, prospective, diagnostic accuracy study». Den ble publisert 4. desember 2020: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S1473309920305569

Kontakter

Førsteamanuensis Kurt Hanevik
Epost: kurt.hanevik@uib.no
Mobil: 938 56 690

Bilder

Alemseged Abdissa (partner ved Jimma University), Kurt Hanevik og Øystein H Johansen begge ved UiB.
Alemseged Abdissa (partner ved Jimma University), Kurt Hanevik og Øystein H Johansen begge ved UiB.
Last ned bilde
En helsearbeider i Etiopia ser i et LED mikroskop (Foto: Øystein H Johansen).
En helsearbeider i Etiopia ser i et LED mikroskop (Foto: Øystein H Johansen).
Last ned bilde

Om Universitetet i Bergen (UiB)

Universitetet i Bergen (UiB)
Universitetet i Bergen (UiB)
Postboks 7800
5020 Bergen

+47 55 58 00 00http://www.uib.no

Følg pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Universitetet i Bergen (UiB) på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Universitetet i Bergen (UiB)

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye