Ny teknologi skal forbedre gynekologiske undersøkelser
En gynekolog og en jordmor ved Nordlandssykehuset har fått innovasjonspris for å utvikle nytt medisinsk utstyr.

Skrevet av: Eivind August Westad Stuen/Kilden kjønnsforskning.no
De siste to årene har Hege Hansen og Stine Andreasen jobbet med å utvikle nye produkter til bruk ved fødsler og gynekologiske undersøkelser.
De jobber som henholdsvis jordmor og gynekolog ved Nordlandssykehuset, og gjennom sitt arbied i klinikken så de behovet for mer moderne utstyr. Blant annet mener de at dagens spekulum, et medisinsk verktøy som brukes til inspeksjon av vagina, trenger en oppdatering.
Utstyr fra 1850
‒ Spekulumet vi bruker ble designet i 1850, uten at det har blitt endret i større grad underveis, forteller Hansen.
‒ Det er frustrerende. Utstyret vi har i dag fungerer helt greit, men det er ikke optimalt. Arbeidet med å optimalisere og videreutvikle har vært intensivt, men vi har hatt flere samarbeidspartnere, som har hjulpet oss.
Idéen om å lage nytt utstyr kom til Hansen og Andreasen på en sen nattevakt, og de satte raskt igang arbeidet. Etter å ha kontaktet forskningsavdelingen ved Nordlandssykehuset, gikk veien gjennom Nord innovasjon, som godkjente prosjektet. Dermed begynte de å søke midler, og slo seg sammen med Eggs Design i Trondheim for å utvikle produktene.
Også institusjoner som Kunnskapsparken i Bodø og Norges forskningsråd har bidratt til arbeidet, og Innovasjon Norge har hjulpet med å avklare produktene for markedet.
‒ Et viktig spørsmål har vært hva som er mulig, og hvordan vi eventuelt kan gjøre det umulige mulig, sier Hansen.
Flere produkter
Med utgangspunkt i den første ideen, har de nå designet tre nye produkter: et forhåndsfylt ballongkateter, et selvholdende spekulum og en simulator for vaginale gynekologiske undersøkelser.
Nøkkelord
Bilder

Lenker
Om Kilden kjønnsforskning.no
Kjønnsforskere studerer hvilke konsekvenser kjønnsforskjeller har for fordeling av ressurser, makt og muligheter, og hvordan ideer om kjønn formes og kommer til uttrykk i kulturen og samfunnet omkring oss.
Kunnskapssenteret Kilden kjønnsforskning.no har et nasjonalt ansvar for å fremme kjønnsforskning, og kjønnsperspektiver og kjønnsbalanse i forskning og innovasjon gjennom å formidle og sammenstille forskning. For mer informasjon se kjønnsforskning.no.
Følg pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Kilden kjønnsforskning.no på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Kilden kjønnsforskning.no
Norske middelalderkvinner ble straffet som menn8.2.2023 10:59:33 CET | Pressemelding
Gapestokk, pisking, radbrekking, tortur eller steining – de færreste assosierer middelalderstraffer med noe positivt. Men at straffeloven rammet kvinner og menn likt i Norge, var en god ting, ifølge historiker.
Rasisme rammer kvinner og menn forskjellig, viser ny forskning3.2.2023 10:18:25 CET | Pressemelding
– Menn blir sammenliknet med dyr, og får dyrelyder ropt etter seg, mens jenter og kvinner i større grad blir møtt med avsky knyttet til utseende, sier Cora Alexa Døving. Hun er redaktør for en ny bok om rasisme i Norge.
Instagram-feminister gjør det personlige politisk31.1.2023 15:16:37 CET | Pressemelding
Ny forskning viser hvordan feministiske aktivister på Instagram utvikler personlige og kollektive strategier i møte med dagens kommersialiserte plattformteknologi.
Kjønn havner i blindsonen når kommuner skal omorganisere26.1.2023 15:34:10 CET | Pressemelding
Distriktspolitikken er forankret i et ideal om en likestillingspolitikk som er innlemmet på alle plan. – Likevel er de kjønnede effektene av en endret distriktspolitikk et taust felt, sier professor emerita Halldis Valestrand.
Utvalg skroter kjønnspoeng, men går for kvotering24.1.2023 14:42:30 CET | Pressemelding
Dagens ordning med kjønnspoeng er ikke effektiv nok for å sikre kjønnsbalanse i manns- og kvinnedominerte utdanninger, mener leder av offentlig utvalg.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom