Ny smittevernveiledning for sjømatindustrien

Den nye veiledningen er skrevet på oppdrag fra helsemyndighetene og angir smitteverntiltak og -rutiner for virksomheter i sjømatindustrien. Den tar for seg blant annet generelle tiltak for godt smittevern og spesifikke tiltak for produksjonslokaler, oppholdsrom og ansattes boforhold. Den har også et eget kapitel som orienterer om prosedyrer ved påvist smitte og regler for karantene ved innreise til Norge. Veiledningen er tilgjengelig på norsk, og skal oversettes til engelsk, polsk, litauisk og rumensk.
Den er utarbeidet av Standard Norge i samarbeid med representanter for næringen og er en av flere bransjespesifikke smittevernveiledninger som Standard Norge har utviklet i samarbeid med bransjene selv. Veiledningene er bygget på den såkalte Covid-19-forskriften og beskriver hvordan kravene til godt smittevern skal stilles innenfor et område eller en sektor.
En ekstra trygghet
Strenge rutiner for god hygiene er ikke noe nytt for matindustrien. Det som er nytt det siste året er risikoen for smittespredning mellom ansatte, og de store konsekvensene det vil ha for driften på en fabrikk, påpeker Sverre Johansen som er direktør for industri og handel i Sjømat Norge.
Sammen med representanter for Norsk Villfisk, Norsk Nærings- og Nytelsesmiddelarbeiderforbund og Sjømatbedriftene har han deltatt i utviklingen av smittevernveiledningen for sjømatindustrien.
– Veiledningen gjør det enklere å jobbe systematisk med smittevern. Mange av oss har gode rutiner allerede, men denne gir oss en ekstra trygghet på at rutinene våre er gjennomarbeidet og oppdatert. Dette er et nyttig verktøy, basert på beste praksis, som vi anbefaler alle virksomheter å ta i bruk, sier Johansen.
Bakgrunn
Gode smittevernrutiner er en forutsetning for å få norske virksomheter i gang igjen i en krevende smittesituasjon. På oppdrag fra Helsedirektoratet utvikler Standard Norge bransjestandarder innenfor smittevern, i tett samarbeid med helsemyndighetene og bransjene selv.
– Gjennom dette oppdraget bidrar vi til sikker drift i flere deler av samfunnet. Det tar tid å lage gode rutiner, men det kan vi hjelpe bransjene med, for nettopp struktur og organisering er vår spisskompetanse. Så kan bransjene selv bruke tid og energi på egen drift, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge.
– Nå får vi et meget godt verktøy for å utvikle gode standarder for smitteforebygging i virksomhetene. De etablerte strukturene sikrer hurtig utvikling samtidig som kvaliteten ivaretas. Det faglige samarbeidet mellom Standard Norge, Folkehelseinstituttet og Helsedirektoratet sikrer gode prosesser, sa assisterende helsedirektør Olav Slåttebrekk da Standard Norge fikk oppdraget i august 2020.
Fakta
Standard Norge er en medlemsorganisasjon som fastsetter og utgir Norsk Standard. Organisasjonen er det norske medlemmet i den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO og den europeiske standardiseringsorganisasjonen CEN.
Sjømat Norge er landets største sjømatorganisasjon og dekker hele verdikjeden fra fjord til bord. Foreningen representerer nesten 800 medlemsbedrifter med omtrent 16.000 ansatte i fiskeindustri, havbruk, fôrproduksjon, biomarin industri, teknologi og service, sjømatrederi og fiskehelse.
Norsk Hurtigspesifikasjon for smittevern for sjømatindustrien
Etter avtale med Helsedirektoratet utvikler Standard Norge retningslinjer for godt smittevern for ulike bransjer. Norsk Hurtigspesifikasjon – Covid-19 (NHS-C19) beskriver hvordan kravene til godt smittevern skal stilles innenfor et område eller en sektor.
NHS C19010:2021 Norsk Hurtigspesifikasjon for smittevern for sjømatindustrien er tilgjengelig gratis hos Standard Norge.
Nøkkelord
Kontakter
Marit SæterDirektør kommunikasjon
Tel:+47 970 27 956msa@standard.noBilder




Om Standard Norge
Standard Norge utvikler og forvalter standarder i Norge, og har enerett på å utgi Norsk Standard. Medlemmene våre er både næringsliv, myndigheter, interesseorganisasjoner, forbrukerorganisasjoner, forskningsinstitusjoner og andre. Over 4 000 norske eksperter er med i standardiseringsarbeid i regi av Standard Norge på nasjonalt eller internasjonalt plan.
Følg pressemeldinger fra Standard Norge
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra Standard Norge på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra Standard Norge
Ny kontraktsstandard for store totalunderentrepriser på høring20.6.2025 11:49:54 CEST | Pressemelding
Standard Norge har sendt utkastet til en ny Norsk Standard på høring. Målet er å gjøre store underentrepriser i anleggsprosjekter enklere å gjennomføre og mindre konfliktfylte. Fristen for å sende inn innspill er 29. august 2025
Universell utforming blir enklere for redaktører og utviklere av digitale hjelpemidler17.6.2025 10:27:17 CEST | Pressemelding
I samarbeid med eksperter på læringsteknologi, har Standard Norge utviklet en veileder og ressursside som vil gjøre det enklere å lage universelt utformede digitale læremidler.
Ny Norsk Standard skal gjøre branntegninger lettere å forstå16.6.2025 15:11:39 CEST | Pressemelding
Standarden skal gjøre det enklere for både fagfolk og redningspersonell å bruke og forstå brannplaner, og unngå misforståelser. Tegningene viser blant annet hvor det finnes rømningsveier, brannalarmanlegg og slokkeutstyr.
Slik skal vibrasjoner måles for å unngå skred4.6.2025 13:16:05 CEST | Pressemelding
Standard Norge lanserer ny og revidert utgave av NS 8141-3, som gir veiledende grenseverdier for vibrasjoner ved bygg- og anleggsarbeid i kvikkleireområder. Endringene i standarden gjør det enklere å planlegge og gjennomføre prosjekter trygt og effektivt.
Øivind Rooth hedres for sitt langvarige arbeid i standardiseringens tjeneste28.5.2025 13:34:46 CEST | Pressemelding
Standard Norge gir i år prisen for lang og tro tjeneste til Øivind Rooth, fagdirektør i Direktoratet for byggkvalitet (DiBK). Rooth har i over 25 år vært en drivkraft bak utviklingen av standarder for byggenæringen nasjonalt og internasjonalt.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom