Ny podkast: Er inkludering en illusjon eller en ambisjon?

En historie fra gamledager?
Sven Haa fra Randaberg begynte på skolen i 1984. Han hadde store briller som dekket halve ansiktet, og han hadde store utfordringer med lesing og skriving.
— Jeg husker ikke så mye selv, men faren min sier at vanskene viste seg tidlig og at hjelpen bar preg av å vente og se, sier Sven.
Det han husker best fra barneskolen er mobbing og slåsskamper.
— Jeg skilte meg veldig ut, og jeg ble ofte ropt opp til å ha ekstraundervisning. Dette skjedde i noe de kalte luftekroken. Der ble det annonsert for hele trinnet hvem som skulle ha spesialundervisning. Jeg ble som regel alltid ropt opp. De andre kalte oss for «åndas-gruppa». «Åndas» er et utrykk som kommer av ordet åndssvak, forteller Sven.
Uten mål og mening
Da Sven begynte på ungdomsskolen, lå han så langt etter i undervisningen at han ble anbefalt å fritas fra karakterer i norsk, engelsk og matte. Spesialundervisningen han fikk var fortsatt tilfeldig og usystematisk. På videregående ble det enda verre.
— Fordi jeg hadde fritak fra karakterer i flere fag, ble jeg ikke tatt med i ordinære opptak. Jeg ble plassert i en gruppe med elever som hadde helt andre utfordringer enn meg. De hadde ikke evne til å lære seg bokstavene en gang. Det var blant annet en trafikkskadet som trengte hjelp til absolutt alt i samme klasse som meg. Det var ingen mål om at vi skulle lærte noe som helst. Jeg gikk ut av videregående med papirer som ikke hadde noen verdi i forhold til verken utdanning eller jobb, sier Sven.
Ga ikke opp
I årene etter videregående klarte Sven å fullføre skolegangen sin gjennom et voksenopplæringssenter. Her ble han også utredet for dysleksi.
— Det å vite at jeg hadde dysleksi, og at jeg fikk fullført en videregående utdannelse ga meg et helt nytt syn på meg selv. Jeg har i hvert fall fått til noe, sier han.
Lyder kjent
Professor emeritus Peder Haug har undervist og drevet med forskning innen utdanning i mange år. Han blir ikke overrasket når han hører Svens historie.
— Dette har jeg hørt før, jeg har hørt det mange ganger og jeg har hørt det nylig. Dette er ikke et eksempel fra gamledager, men noe som fortsatt foregår i dagens skole. Et godt eksempel på ekskludering, sier han.
Haug gjester niende episode av Det virker! og sammen med Kathrin Olsen, førsteamanuensis i spesialpedagogikk ved Nord universitet, svarer han på spørsmål som:
• Hva er egentlig inkludering?
• Når ble inkludering innført som et begrep i spesialpedagogikken i Norge?
• Hva er egentlig forskjellen på Inkludering og integrering?
• Er vi gode på inkludering i norske skoler og barnehager i dag?
• Hvordan ser et vellykket inkluderende læringsmiljø ut?
• Hva kan stå i veien for inkludering?
• Hvem har ansvaret for å skape et inkluderende opplæringsmiljø?
• Hva kan vi gjøre overfor barna for å skape mer åpenhet og mangfold?
• Hva er det viktigste som må være på plass før vi har et godt fungerende og inkluderende opplæringsmiljø?
Om podkasten Det virker!
I denne podkasten møtes eksperter fra forskning og praksis for å snakke og diskutere rundt spennende problemstillinger innen spesialpedagogikk, alt sett i lys av personlige historier fra virkeligheten.
Podkasten er produsert av SpedAims - Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering, som er et samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder, Nord Universitet, Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger.
Les mer om SpedAims >>
Gjester i studio
Peder Haug, professor emeritus i pedagogikk ved Høyskolen i Volda, og Kathrin Olsen, førsteamanuensis i spesialpedagogikk ved Nord universitet og forsker i SpedAims.
Programleder og produsent
Fredrik Solli Wandem, kommunikasjonsrådgiver i SpedAims.
Nøkkelord
Kontakter
Fredrik Solli Wandem, kommunikasjonsrådgiver ved SpedAims - Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering.
Telefon: 92 82 14 94
Fredrik Solli WandemKommunikasjonsrådgiverSpedAims - Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering
Tel:92821494f.s.wandem@isp.uio.noBilder



Lenker
Om UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
SpedAims - Senter for spesialpedagogisk forskning og inkludering er finansiert av Forskningsrådet og er samarbeid mellom Universitetet i Bergen, Universitetet i Agder, Nord Universitet, Universitetet i Oslo og Universitetet i Stavanger.
Vår hovedidé er å bringe ledende forskere og lovende yngre forskere sammen for å løfte kvaliteten på den spesialpedagogiske forskningen i Norge.
Forskningen i senteret er bygget opp rundt fire sentrale spørsmål:
- HVEM trenger spesialundervisning, og NÅR bør de få den?
- HVA skal spesialundervisningen inneholde, og HVORDAN bør den gis?
Les mer om SpedAims her.
Følg pressemeldinger fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Registrer deg med din e-postadresse under for å få de nyeste sakene fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet på e-post fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.
Siste pressemeldinger fra UiO - Det utdanningsvitenskapelige fakultet
Ny norsk studie skal styrke samisk språkopplæring30.5.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Forskning på små barns utvikling og læring har til nå ikke inkludert samiskspråklige barn. Det skal forskere ved fem norske universiteter gjøre noe med. — Det er stor mangel på forskning innen samiske spørsmål, sier Lisbeth Eira, direktør i Avdeling for oppvekst og opplæring i Sametinget.
Ny rapport: – Står overraskende dårlig til med den akademiske friheten i Europa13.4.2023 07:00:00 CEST | Pressemelding
Det er en negativ utvikling av den akademiske friheten i Europa – også i land som Norge liker å sammenlikne seg med.
Ny podkast: Barnet mitt har vedtak, men får ikke spesialundervisning9.3.2023 10:15:50 CET | Pressemelding
Elever som ikke har eller kan få tilfredsstillende utbytte av den ordinære opplæringen, har rett til spesialundervisning. Men hva gjør du når barnet ditt blir hengene etter i undervisningen og bekymringen din ikke blir tatt på alvor? Eller når skolen fatter et vedtak, men ikke gir spesialundervisning? Hvem kan du klage til, og hvordan går du frem for å klage?
Ny rapport: Læreplanene er diffuse – vil gi lærere tolkningshjelp28.2.2023 07:07:00 CET | Pressemelding
Hvordan løser norske lærere livsmestring, utforsking og digital kompetanse i fagene i grunnskolen og videregående? På veldig ulikt vis og stadig utprøvende, ifølge en ny rapport.
Realfagskrisen: – En time naturfag ekstra i uka hadde gjort enormt23.2.2023 10:53:33 CET | Pressemelding
Rekrutteringen av realfagslærere og andre realister nærmer seg et kritisk nivå. – Gi norske elever mer naturfagsundervisning, foreslår forskere.
I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.
Besøk vårt presserom