Norges Bowlingforbund (NBF)Norges Bowlingforbund (NBF)Norges Bowlingforbund (NBF)

Ny mesterskapsportefølje for SportBowling!

Del

I mars skapte det Internasjonale BowlingForbundets CEO, Andrew Oram, stor oppstandelse når han sendte ut informasjon til alle internasjonale bowlingforbund om endringer som gjennomføres i mesterskapsprogrammet fremover. De omfattende endringene kom overraskende og uten forvarsel for bowlingmiljøet. Endringene som blir gjennomført gjelder allerede fra høsten 2021. Det er fortsatt stor usikkerhet i henhold til hvilke konsekvenser dette medfører for de norske landslagsutøverne.

Georg Skryten, Verdensmestere U21 2018, er en av verdensmesterne som må tilpasse seg det nye programmet. Foto: Bowlingforbundet
Georg Skryten, Verdensmestere U21 2018, er en av verdensmesterne som må tilpasse seg det nye programmet. Foto: Bowlingforbundet

Noen av den nye mesterskapsportføljens største endringer er at det ikke lenger er fritt frem å delta på VM og World Cup og at World Cup endrer format fra et individuelt mesterskap til et lagmesterskap. 

Fra og med 2022 skal det gjennomføres sone baserte kvalifiseringer hvor totalt 24 nasjoner blir invitert til VM og World Cup. 
Disse endringene skaper en helt annen struktur for landslaget, og utviklingen av den individuelle utøveren, grunnet at det blir andre potensiale deltakelsesmuligheter. Bland annet er det ikke lenger opp til det Norske Bowlingforbundet å bestemme hvilke mesterskap som det skal deltas på. Da det mest sannsynlig kommer å brukes Europamesterskap som kvalikk begrenser det muligheten for å teste utøvere for å skape mer mesterskapserfaring. Noe som naturligvis kommer å påvirke konkurranseprogrammene både nasjonalt og internasjonalt fremover.

Sone kvalik skal gjennomføres hvert år i perioden januar-juni (sannsynligvis ikke gjeldende for Masters klasse med tanke på at det spilles annet hvert år).

Endringene skaper store utfordringer for det Europeiske Bowlingforbundet, ETBF, og den tradisjonelle syklussen for de Europeiske Mesterskapene i bowling. I henhold til informasjon så arbeides det nå med å se på hvordan IBFs nye mesterskap påvirker både program og innhold og hvordan Europa skal tilpasse seg de nye parametrene for mesterskap.

Noen av endringene som er implementert er:

 • Fjerning av Single VM for herrer og damer.
 • Fjerning av terminologien Combined.
 • Fjerning av Masters medalje/disiplin.
 • Fjerning av U18 og U21 mesterskap.
 • Senior/Veteran endrer navn til Masters.
 • Combined Championships er fra nå av kun World Championships.
 • World Cup som individuell konkurranse forsvinner helt.
 • Definisjonen av 1 dedikert lagmesterskap – IBF World Cup (4-mannalag).
 • All Event medaljer endres til Most Valuble Athlete (MVA).
 • Aktiverer/benytte sonestruktur for å skape Kvalik etter sonens behov og formål for å forsterke porteføljen.

Dette skaper et scenaria som består av 2 forskjellig typer av mesterskap:

IBF World Cup presented by QubicaAMF
 • World Cup blir en test for de nasjoner som har de beste lagene for damer og herrer i verden.
 • Tidligere var World Cup en individuell turnering med en svært omfattende historikk som gjennomføres av IBFs eksklusive globale partner QubicaAMF (tidligere AMF).
 • Det offisielle navnet er IBF World Cup (by/sted) (dato) presented by QubicaAMF.
 • Med start i 2021 blir World Cup relansert som den beste lag konkurransen i verden.
 • Lag består av 4 utøvere.
 • Gjennomføres annen hvert år.
 • IBF Junior World Cup (by/sted) (dato) presented by QubicaAMF spilles annen hvert år og veksler med IBF World Cup.
 • Med både individuelt fokus og lagfokus forventes det fantastiske kamper mellom nasjoner.
 • Ved siden om World Cup tittel for hvert kjønn kommer konkurransen også å belønne Most Valuable Athlete (mest verdifulle spilleren) – MVA for begge kjønn
 • Skikkelighet, utholdenhet, kunnskap og strategi er i fokus for å krone World Cup vinnere.
IBF World Championships:
 • Det offisielle navnet er IBF World Championships (by/sted) (dato)
 • Mesterskapet kommer å omfatte Single, 2-manna, 3-manna og Most Valuable Athlete (mest verdifulle spiller) – MVA for hvert kjønn.
 • Puljer med 4. utøvere fra hver nasjon: 
  • 4st single spillere
  • 2st 2-manna lag
  • 1st 3-manna med reserve.
 • IBF Junior World Championships (by/sted) (dato) spilles annen hvert år og veksler med IBF World Championships.

Det ryddes også noe opp i alderstrinnen og det er nå 3 alderstrinn som omfattes av IBFs fremtidige VM og World Cup. 

 1. Junior – her velger IBF å sette aldersgrense til U21, med andre ord som tidligere U21 VM. Klassen U18 finnes ikke lenger.
 2. Senior – dette er den «vanlige» aldersklassen som strekker seg opp til 49 år.
 3. Masters – dette er tidligere veteran klassen. 2. forskjellige aldersinndelinger 50+ og 65+.

Med en bedre tidsstruktur for mesterskapen skal det skapes en bedre mulighet for de nasjonale forbunden å planlegge sesonger så at de nasjonale konkurransene kan inkludere de aller beste utøverne. Dette har vært en meget stor utfordring tidligere.

 • Juli – Juniormesterskap VM og WC
 • September – Master World Championship (annet hvert år)
 • November – Senior VM og WC, Para VM og WC.

Den nye strukturen tilsier at det burde være større sjanse for at de fremtidige terminlistene kan gjennomføres med mindre krasjer med mesterskap og derfor burde våre beste utøvere være mer tilgjengelige for sine klubbers aktiviteter på høyeste nivå.

De nye planene forsterker bowlingforbundets innføring av SportBowlingNorge som et nytt segment hvor utvikling og ny teknologi får et annet fokus.
Les mer om SportBowlingNorge.

Nøkkelord

Kontakter

Bilder

Georg Skryten, Verdensmestere U21 2018, er en av verdensmesterne som må tilpasse seg det nye programmet. Foto: Bowlingforbundet
Georg Skryten, Verdensmestere U21 2018, er en av verdensmesterne som må tilpasse seg det nye programmet. Foto: Bowlingforbundet
Last ned bilde
NM vinnere 2020, Jeanett Johansen og Alexander Beck. Foto: Bowlingforbundet.
NM vinnere 2020, Jeanett Johansen og Alexander Beck. Foto: Bowlingforbundet.
Last ned bilde
Europamester for nasjonale mestere 2019, Glenn Morten Pedersen, kan få helt nye mesterskapsopplevelser i fremtiden. Glenn Morten representerte Norge i det som ble den siste individuelle World Cup konkurransen i 2019. World Cup blir fra nå av en ren lagdistanse. Foto: Bowlingforbundet
Europamester for nasjonale mestere 2019, Glenn Morten Pedersen, kan få helt nye mesterskapsopplevelser i fremtiden. Glenn Morten representerte Norge i det som ble den siste individuelle World Cup konkurransen i 2019. World Cup blir fra nå av en ren lagdistanse. Foto: Bowlingforbundet
Last ned bilde

Lenker

Om Norges Bowlingforbund (NBF)

Norges Bowlingforbund (NBF)
Sognsveien 73, Idrettens Hus
0854 Oslo

+ 47 21 02 97 30http://www.bowling.no

Norges Bowlingforbund (NBF) ble stiftet i 1962. Forbundet organiserer alt turneringsaktivitet og ligaspill for bowlingspillere i Norge, og er sertifisert som "Rent Særforbund". Bowling er en av de største "ikke-olympiske" idrettene i verden, og det arrangeres internasjonale mesterskap hvert eneste år. I Norge er det cirka 2.000 utøvere fra cirka 90 klubber som har spillerlisens. Macron-ligaen er landsdekkende seriespill for Norges beste utøvere av begge kjønn. I tillegg arrangeres det seriespill ned til lokalbasert 3. divisjon og flere hundre enkeltturneringer. Det gjennomføres 7 ulike Norgesmesterskap, også for Døve/Hørselshemmede og Veteraner, foruten junior og senior-NM. Bowling er en idrett som passer de aller fleste, uavhengig av fysiske forutsetninger, foruten at idretten er svært inkluderende og sosial.

Følg pressemeldinger fra Norges Bowlingforbund (NBF)

Registrer deg med din epostadresse under for å få de nyeste sakene fra Norges Bowlingforbund (NBF) på epost fortløpende. Du kan melde deg av når som helst.

Siste pressemeldinger fra Norges Bowlingforbund (NBF)

13-årige Madelen, fra Molde, er i ledelse på global leaderboard i bowling!6.7.2021 13:50:52 CEST | Pressemelding

Madelen, som spiller for Molde Bowlingklubb, har allerede som 13 åring stått for en fantastisk prestasjon i bowling. Gjennom å oppvise en fantastisk repeterbarhet klarte hun under søndagen å spille 178 kast på rad innenfor en margin på 2 km/h av hennes første kast. Med denne prestasjonen klarte hun å komme seg hele veien til topp, og det med god margin, på den globale listen for Kegel Specto øvelsen Speed Ladder!

IBF utnevner QubicaAMF til den eksklusive globale bowlingutstyrspartneren for Bowling frem til 2030!3.5.2021 10:00:00 CEST | Pressemelding

Internasjonale BowlingForbundet (IBF), som har det globale ansvaret for sporten Bowling, og QubicaAMF, som er verdens største og mest innovative bowlingprodusent, har inngått en langsiktig avtale som gir QubicaAMF status som Offisiell Partner frem til 2030. IBF og QubicaAMF inngikk først et memorandum om forståelse for å danne et nytt partnerskap i mars 2020. Dette strategiske engasjementet for IBF sikrer omfattende QubicaAMF-tilstedeværelse i en av verdens største "participant sports".

I vårt presserom finner du alle våre siste pressemeldinger, kontaktpersoner, bilder, dokumenter og annen relevant informasjon om oss.

Besøk vårt presserom